Mobilya Sektörünün Geleceği Tartışıldı - Son Dakika
Ekonomi

Mobilya Sektörünün Geleceği Tartışıldı

Mobilya Sektörünün Geleceği Tartışıldı

Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi tarafından mobilya sektörünün geleceği tartışıldı.

24.06.2014 11:34

Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi tarafından mobilya sektörünün geleceği tartışıldı.

MÜSİAD İnegöl Şubesi tarafından Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek'in konuşmacı olarak katıldığı 'mobilya sektörünün geleceği ve atılması gereken adımlar' konulu konferans düzenlendi. Konferansa İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile iş adamları katıldı.

Büyük markaların yöneticilerinin İnegöl'e hayranlıklarını açıkça dile getirdiklerini belirten Muzaffer Çilek, "İnegöllü mobilyacıların vizyon sahibi, markalaşmaya, tasarım ve ihracata çok önem verdiklerine şahit oluyorlar. Özellikle Kayserililer, 'Kayseri büyük vilayet. Ağır sanayilerimiz var. 100 yıllık bir geleneğimiz var. Bizim babalarımız ve dedelerimiz de sanayici. Sizin öyle değil. Sizin fabrikalarınız yeni kuruldu. Sizin 2. ve 3. neslinizden korkulur. Biz alışkınız, sanayici olarak doğduk, ama siz sanayici olarak doğmadınız, sanayici oldunuz. Sizin geleceğiniz çok parlak' diyorlar. Kurumsallığı da önem verilince, Kayserilide o yok. Kayseri'de ciro ve ölçek var. 15 taneye yakın geleceği olan markalarımız var. Biraz sabretmemiz lazım. Küçük işletmeler büyüyecek. İnegöl'ün çok büyük fırsatı var. İnegöl'ün önü açık. Diğer şehirler İnegöl'e özeniyor. İnegöl mobilyasının ihracatı sevindirici yerde. Çilek olarak biz de bu gurubun içerisindeyiz" dedi.

Çilek Mobilya olarak, her mobilyacı gibi bir evin ihtiyacı olan mobilyalar yaptıklarını ifade eden Muzaffer Çilek, "Sonra baktık ki böyle olmuyor herkes her şeyi yapıyor. Daha sonra bir konuda uzmanlaşalım diye karar verdik. 1997 yılında çocuklarla ilgili mobilya yapma kararı aldık. Buraya odaklandık. Hedefimiz Türkiye'nin içerisinde olacağı dünya oldu. İlk yıllarda fuarlara girmeye başladık. Bizim en çok kazancımız uzmanlaşma oldu. Bir konuya odaklanarak, bizden önceki 50 ve 100 yıllık Avrupalı firmaları geçmemiz o konuda odaklanmamızla oldu. Yine özgün tasarımlar yapmak bizim başarımıza büyük başarı kattı. Özgün tasarım yapmasaydık zaten etik olmayacaktı ve istediğimiz fiyata satamayacaktık. Çünkü taklit yaptığın zaman orijinalinden aşağı vermen lazım ki senden alsın. Sende kimsede olmayan ürünü gördüğü zaman hem istediğin fiyatı veriyor, hem de senden alıyor. Böylece para kazanarak, işini geliştiriyorsun. Farklı ve özgün tasarımlar olduğu için biz dünyanın her yerine mal sattık. Elde ettiğimiz karla da işimizi geliştirdik" diye konuştu.

BİZİM İÇİN MARKALAŞMA ÇOK ÖNEMLİ

Kendileri için markalaşmanın çok önemli olduğunu belirten Çilek, "Biz bu yola çıkarken, ilk günden itibaren markalı çocuk mobilyası yapmaya niyet etmiştik. Yani Türkiye'nin bir çocuk markası olarak dünyaya yayılmak istemiştik. Vizyonumuz buydu. Bugüne geldiğimiz noktada markamıza yaptığımız yatırımla Apple ya da İphone gibi sevilen marka olduk. Zaten yapılan araştırmalarda Coca Cola ile Apple'nin ardından bilinirlikte üçüncü sırdayız. Bizi çocuklar çok seviyor, kendilerine ait marka olarak hissediyorlar. Markalı ürün yapmak gerçekten çok önemli. Markalı ürün olmanın müthiş avantajını yaşıyorsunuz. Uzmanlaşmak, özgün tasarım ve markalaşmanın başarımızda büyük payı var. Ürünün kalitesi de çok önemli. Çocukların kullandığı bir ürün olduğu için kullanıcısına zarar vermemesi lazım. Ürünlerin güvenliği ve kalitesi bize tavsiye getirdi. Bizim ürünlerimiz eskimiyor. İlk günkü gibi kaliteli ve sağlam. Ürünün kalitesinden biz çok fayda gördük" dedi.

Yurt dışına açılmada fuarların çok fayda sağladığını ifade eden Çilek, "İnegöl'de mobilyacılar genellikle yol kenarında yer açmaya çalışıyor. Kapının ya da fabrikanın önüne kocaman tabela koyuyor ve içeri müşteri bekliyor. Biz bunu hiç yapmadık. İnegöl'de hep arka tarafları tercih ettik. Pasif çalışmak istemedik. Birisi ayağımıza gelsin diye beklemedik. Sahaya ekip yolladık. Müşteri bize gelmez, biz ona gideriz. Kendi müşterimizi kendimiz bulduk. Ayağımıza gelsin diye beklemedik. İstikrarlı bir şekilde fuarlara gidin. Fuarları hiç es geçmememiz gerekiyor. Fuarlara devamlı katılabilmek lazım. Müşteri ayağımıza gelsin diye beklemeyeceğiz, biz gideceğiz. Fuarları kullanacağız" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mobilya Sektörünün Geleceği Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement