"Moldova'ya Bugün Yatırım Yapanlar Gelecekte Kazanacak" - Son Dakika
Ekonomi

"Moldova'ya Bugün Yatırım Yapanlar Gelecekte Kazanacak"

"Moldova\'ya Bugün Yatırım Yapanlar Gelecekte Kazanacak"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Moldova'ya bugün yatırım yapanların gelecekte çok kazançlı çıkacağını söyledi.

02.11.2012 13:58  Güncelleme: 14:01

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Moldova'ya bugün yatırım yapanların gelecekte çok kazançlı çıkacağını söyledi. Bakan Çağlayan, "2015'e kadar aramızdaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartacağız. Bunun için de Türk ve Moldovalı iş aleminin destek vermesini ve buna inanmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu'na, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Moldova Başbakanı Vladimir Filat'in yanı sıra çok sayıda işadamı katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, dün gerçekleştirilen toplantıda Moldova Başbakanı Vladimir Filat'ın iş alemine çok önemli sözler ve garantiler verdiğini belirterek, "Dün bilhassa iki başbakanın konuşması, bürokratik oligarşinin, iş aleminin önündeki engellerin kaldırılmasıydı. Bunlar iş adamlarının Moldova'ya yapacakları yatırım açısından son derece önemli mesajlar olacaktır" dedi.

Çağlayan, dün Başbakanların başkanlığında değerli bakanlarla 7 önemli anlaşma imzaladıklarını ifade ederek, bunlardan ikisinin kendisi tarafından imzalandığını, birinin Çevre Bakanı yerine çevre ile ilgili konularda mutabakat zaptı olduğunu, diğerinin de bilhassa Moldova'nın yeniden yapılanmasında, gelişmesinde Türk müteahhitlik sektörünün en iyi şekilde yer almasını sağlayacak olan "Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Mühendislik Sektörü İşbirliği Anlaşması" olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, "Diğer taraftan bu anlaşma Türk ve Moldovalı iş adamlarının, iş dünyasının 3. ülkelerde beraber iş yapmasını sağlayacak önemli bir anlaşmadır. Moldova'nın her geçen gün siyasi ve ekonomik gelişmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve Moldova'nın kısa bir süre içinde yapmayı planladığı gerek altyapı, gerekse üst yapı işlerinde neden bizim müteahhitlerimiz neden Moldovalı iş alemi ile beraber ortaklaşa bu işleri yapmasınlar. Bilhassa mühendislik ve müşavirlik sektörü bu noktada son derece önemli. Bu anlaşma bir kere bunu sağladı" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türk firmalarının 300 milyon doların üzerinde Moldova'da yatırımı olduğunu belirterek, Moldova'ya bugün yatırım yapanların gelecekte çok çok kazançlı çıkacaklarını söyledi. İşadamlarının Moldova'da yeniden yatırım yapmasını sağlayacak çok önemli kararlar alındığını ifade eden Çağlayan, yapılan anlaşmalardan biri ile vizelerin kaldırıldığını söyledi. Her iki ülke Başbakanlarının serbest ticaret anlaşmasını yılsonuna kadar bitirme talimatı verdiklerini de ifade eden Bakan Çağlayan, "Üç tur müzakeresi yapılmış olan serbest ticaret anlaşmasını bu yılsonuna kadar bitireceğiz. 2013'e girerken Türkiye ve Moldova Serbest Ticaret Anlaşması bitmiş, işadamlarının önündeki karşılıklı gümrük engelleri kaldırılmış ve karşılıklı ticareti daha fazla artıracak bir yapıya geleceğiz" dedi.

Zafer Çağlayan, "Başbakanın daveti üzerine 2013 ilkbaharında iş adamları ve iş alemi ile birlikte bir seyahat düzenleyeceğiz. İnşallah o güne kadar çok daha farklı rakamları zikreden, farklı yatırım ortaklarını zikreden bir yapı içerisinde olacağız. Bunların arkasından da Türkiye-Moldova arasında yüksek derecede stratejik işbirliği konseyi yapısı oluşturulacak. İki Başbakanın başkanlığında adeta ortak bir kabine gibi bir araya gelerek, mevcut ilişkileri daha fazla arttırmayı, daha fazla geliştirmeyi ve 3. ülkelerde iş birliği yapmayı çok daha fazla öne çıkaracağız" şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Çağlayan, bundan 9 yıl önce toplam dış ticaret hacmimiz sadece 44 milyon dolar iken 2011 itibariyle bu rakamın 11 katına çıktığını ve yaklaşık 453 milyon doları bulduğunu söyledi. 2012 beklentisinin de yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu belirten Çağlayan, "İki Başbakan dün yine bir karar aldılar, 2015'e kadar aramızdaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartacağız. Bunun için de Türk ve Moldovalı iş aleminin destek vermesini ve buna inanmasını istiyoruz" dedi.

Bundan 9 yıl önce Türkiye'nin Moldova'ya ihracatının sadece 40 milyon dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, şunları söyledi:

"2011'de 209 milyon dolar ihracat yaptık. Bundan 9 yıl önce Moldova'dan Türkiye'ye yapılan ihracat sadece 4 milyon dolardı, geçen yıl itibariyle tam 61 katına çıktı. 244 milyon dolar gibi bir rakam denk geldi. Aramızdaki ekonomik ve ticari işlerin potansiyeli ve performansı açısından bilhassa ifade etmek istedim."

Toplantıdaki konuşmasının ardından çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, dün ihracat rakamlarının açıklandığını hatırlattı. Bakan Çağlayan, bir önceki döneme göre ihracatta 25 milyon dolarlık bir azalış görüldüğünü belirterek şunları söyledi:

"Yapılan açıklamaya göre 11 milyar 800 milyon bir ihracat gerçekleştirdik. Bir önceki döneme göre 25 milyon dolarlık bir azalış gözüküyor. Türkiye normalde 3 gün daha çalışabilseydi en az 1 milyar dolar daha üzerine rakam koyardı. Bu ay sonu itibariyle TÜİK geçmiş rakamları açıkladığı zaman ben tahmin ediyorum ki 13 milyar dolar civarında ihracat rakamı göreceğiz. Şu an itibariyle ilk 9 ay TÜİK rakamları, 10'ncu ay ihracat rakamlarına baktığımız zaman 125 milyar dolar ihracatı geçtik. İnşallah bu yılı çok büyük bir aksilik olmazsa gerek ihracatta 150 milyar doları geçmiş, gerek cari açığı sorun olmaktan çıkarmış bir şekilde inşallah 2013'e gireriz." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Moldova'ya Bugün Yatırım Yapanlar Gelecekte Kazanacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement