Rusya'daki Pokrovsky Sebze Hali'nin Kapatılması - Son Dakika
Ekonomi

Rusya'daki Pokrovsky Sebze Hali'nin Kapatılması

Rusya\'daki Pokrovsky Sebze Hali\'nin Kapatılması

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Çalı: "Rusya pazarı bizim için önemli. Bu pazardaki payımızı artırmak istiyoruz ancak şunu da unutmamalıyız ki ürünlerimizi yalnızca Rusya'ya ihraç etmiyoruz. Dünya...

22.10.2013 14:53

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Rusya'daki Pokrovsky Sebze Hali'nin kapatılmasına ilişkin, bu ülkedeki pazar paylarını artırmak istediklerini ancak ihracatı sadece o bölgeye yapmadıklarını, dünyada gidilecek pek çok ülke bulunduğunu bildirdi.

Çalı, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı ve dış ticaret bürokrasisinin, halin kapatılmasının ardından yürüttüğü çabalara destek verdiklerini belirtti.

Yeni pazarlara ve pazar çeşitliğinin önemine dikkati çeken Çalı, Türk meyve ve sebze sektörünün, Avrupa Birliği (AB) ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yönünü ABD, Japonya, Çin gibi ülkelere çevirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin, ihracatının önemli bir bölümü AB ülkelerine gerçekleştirdiğini vurgulayan Çalı, şöyle devam etti:

"Birlik olarak bunu yeterli görmüyoruz. Pazar çeşitliliği için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Türkiye ile Çin arasında kısa bir süre önce imzalanan 'Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı' anlaşması ile Çin pazarının, kapılarını ürünlerimize açmasını bekliyoruz. Rusya pazarı bizim için önemli. Bu pazardaki payımızı artırmak istiyoruz ancak şunu da unutmamalıyız ki ürünlerimizi yalnızca Rusya'ya ihraç etmiyoruz. Dünyada gidilecek çok fazla ülke var."

Çalı, Moskova'daki Pokrovsky Hali'nin kapatılması konusuyla Ekonomi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının yakından ilgilendiği bilgisini verdi.

Tek ürün veya pazar anlayışıyla hareket etmediklerini bildiren Çalı, şunları kaydetti:

"İhracata konu ürün sayısını artırdık ve bütün dünyayı pazar olarak görüyoruz. Bu yıl Birlik olarak alternatif pazarlara ulaşmak için yoğun şekilde çalışıyoruz. Uzakdoğu Projesi kapsamında Japonya, Güney Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaş meyve sebze ihracatı için Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunduk. Birlik olarak ABD'ye Bursa siyah inciri, Japonya'ya kiraz ve limon ihraç izni almak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz." - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Rusya'daki Pokrovsky Sebze Hali'nin Kapatılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement