Şanlıurfa'da Rekolte Burukluğu - Son Dakika
Ekonomi

Şanlıurfa'da Rekolte Burukluğu

Şanlıurfa\'da Rekolte Burukluğu

Buğday hasadının tamamlandığı nisan ve mayıs aylarındaki aşırı yağışın etkisiyle, rekolte yüzde 20 düştü Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Öztürkmen: "Geçmiş yıllara göre kalitenin de bir miktar düşeceğini düşünüyorum"

20.06.2013 13:22

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, buğday hasadının tamamlandığı, nisan ve mayıstaki yağışın etkisiyle rekolte düştü.

Harran Ovası ve civarındaki çiftçiler, hasat dönemi öncesindeki aşırı yağış nedeniyle, rekoltedeki düşüşün burukluğunu yaşıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harran Ovası'nda, haziranın ilk günlerinde başlayan buğday hasadının tamamlandığını söyledi.

Kentte bahar döneminde etkili olan dolu ve yağmurun buğday rekoltesini olumsuz etkilediğini belirten Öztürkmen şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz geçmiş yıllarda sulu alanlarda dekara yaklaşık 550-600 kilogram arasında verim alıyorlardı. Bu yıl ilk dönemin kurak geçmesi ve bahar aylarındaki doludan buğday veriminde düşüklük olmuştur. Bu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve Şanlıurfa'da rekoltenin düşeceğini göstermektedir. Kuru tarlalarda bu düşüş daha fazla olup, sulu tarlalarda düşüş yüzde 10 ile 20'yi bulacağını düşünmekteyiz."

Öztürkmen, geçen yıl tarlasından dekara ortalama 600 kilogram verim alan çiftçinin, bu yıl aynı tarladan 450 kilogram verim aldığını söyledi.

Buğday rekoltesinde sadece Harran Ovası'nda değil kent genelinde düşüş yaşandığını aktaran Öztürkmen, "Ben bu yıl geçen yıla oranla buğdayda yüzde 20'lik düşüşün olacağı kanaatindeyim. Bunun yanı sıra geçmiş yıllara göre kalitenin de bir miktar düşeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Samandaki yüksek fiyat anız yangınlarının önüne geçti"

Öztürkmen, buğday hasadını yapan çiftçilerin tarlalarındaki sap ile samanı toparlayıp balyaladığını ve bunların hayvancılıkta kullandığını belirtti. Saman fiyatlarının özellikle geçen yıl oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Öztürkmen, bu durumun çiftçilerin anızı yakmalarını engellediğini vurguladı.

Vatandaşların bu yıl samana büyük önem verdiğini  ifade eden Öztürkmen, şöyle devam etti:

"Geçen yıl saman fiyatları ortalamanın çok üstüne çıktı. Bu yıl da hayvancılıktaki ivme saman fiyatlarını arttıracaktır. Eminim ki bu yıl çiftçilerimiz bölgede geçmiş yıllara göre daha az anız yakmakta, bu durumun farkına varan çiftçilerimiz tarımsal makinelerden elde edip kendi sap ve samanını toplamaktadırlar. Muhtemelen bu yıl samanda peryodik bir artış bekleniyor. Hayvancılıktaki bu artış yeme olan ihtiyacımızı ortaya koymaktadır. Malumunuz geçen yıl saman ithal etmiştik, bu yıl da bu sapları toparlarsak herhangi bir açığın olacağını düşünmüyorum. Bunun yanında fiyatın bir miktar daha artacağını düşünüyorum."

Öztürkmen, samandaki yüksek fiyatların, çiftçinin arapa ve buğdayda yüzde 20'lik kaybını karşılayacak düzeyde olmadığını da sözlerine ekledi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şanlıurfa'da Rekolte Burukluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement