Tam Otomatik Fırçasız Oto Yıkama Makinesi Yaptılar - Son Dakika
Ekonomi

Tam Otomatik Fırçasız Oto Yıkama Makinesi Yaptılar

Tam Otomatik Fırçasız Oto Yıkama Makinesi Yaptılar

Kocaeli'nin Köseköy Sanayii Sitesi'nde İshak Öztürk ile kardeşi Fahri Öztürk, yerli imalat olan otomatik temassız oto yıkama makinesi yaptı.

04.07.2013 12:58  Güncelleme: 17:42

Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ndeki Köseköy Sanayii Sitesi'nde İshak Öztürk ile kardeşi Fahri Öztürk, bazı elektronik parçaların dışında yerli imalat olan otomatik temassız oto yıkama makinesi yaptı. İshak Öztürk, bu sistemle otomobillerin köpük ve basınçlı suyla el değmeden yıkandığını belirtti.

İshak ve Fahri Öztürk kardeşler, daha ekonomik, otomobile fırça değdirmeden ve zarar vermeden, az su kullanarak yıkama sistemi üzerine araştırmaya yöneltti. 2012 yılında otomatik fırçasız oto yıkama makinesiyle ilgili başlattıkları ARGE sürecini sona erdiren iki kardeş sektöre yön verecek profesyonellikte tasarladıkları otomatik temassız oto yıkama makinesini geliştirdi. Bu sistemle bilgisayar kontrolünde otomatik olarak bir araç 3 dakikada el değmeden köpüklü ve basınçlı suyla yıkıyor.

TÜRKİYE'DE İLK ÜRETİM

Türkiye'de bu tür makinelerinin üretiminin ilk kendilerinin yaptığını belirten İshak Öztürk şunları söyledi:

"Oto yıkama pazarında açık olduğunu düşünerek böyle bir imalat yapmaya çalıştık. Yaklaşık 7 aylık bir çalışma sonucunda bu makineyi oluşturduk. Bazı elektronik aksamlarının dışında tamamen yerli üretim. Personel ihtiyacı olmadan fırçasız ve temassız araç yıkıyan bir makine. Yurt dışında örnekleri mevcut fakat Türkiye'de ilk defa yerli üretim gerçekleştirdik. Araç kalitesi ve araç sayısının artmasıyla birlikte akaryakıt istasyonu ve AVM'ler de kullanılmak üzere bu makineyi imale ettik. Hem kısa sürede hem de aracı hiç zarar vermeden böyle çalışacak."

FIRÇASIZ VE YÜKSEK BASINÇLI SUYLA YIKIYOR

Makine köpük ve yüksek basınçlı suyla çalıştığını söyleyen Fahri Öztürk, elektronik bazı parçaların dışında tasarım ve imalat aşamasındaki parçalarını yaptıklarını ifade ederken, "Buradaki en hassas konu fırçasız yüksek basınçlı suyla temassız yıkama sağlayan bir makine olması. Araçları algılayarak sensörler yardımıyla çalışıyor. Su, köpük ve zamanın boşa harcanması önleniyordu. Türkiye'de bunun dışında fırçasız temassız bir yıkama yöntemi yok" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tam Otomatik Fırçasız Oto Yıkama Makinesi Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement