Tav, Yüzde 38 Hissesini Aeroports de Paris Grup'a Sattı - Son Dakika
Ekonomi

Tav, Yüzde 38 Hissesini Aeroports de Paris Grup'a Sattı

Tav, Yüzde 38 Hissesini Aeroports de Paris Grup\'a Sattı

Tav Havalimanları Holding'in yüzde 38 hissesinin, 874 milyon dolar karşılığında Fransız şirketi Aéroports de Paris Grubu'na satışını öngören anlaşma imzalandı.

12.03.2012 14:07

Tav Havalimanları Holding'in yüzde 38 hissesinin, 874 milyon dolar karşılığında Fransız şirketi Aéroports de Paris Grubu'na satışını öngören anlaşma imzalandı. Satış bedeli, şirketin en son kapanış fiyatının yüzde 32 üzerinde belirlendi. İki şirket bu ortaklıkla toplam 37 havalimanında 180 milyon yolcuya hizmet verecek.

TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding'de, Tepe İnşaat, Akfen Holding ve Sera Yapı, sahip oldukları hisselerin bir kısmının Aéroports de Paris'in (ADP) tamamına sahip olduğu iştiraki Aéroports de Paris Management'a (ADPm) satışıyla ilgili sözleşme imzalandı.

Satış işleminde TAV Havalimanları Holding'in piyasa değeri, hisse başına 11,3 TL'ye

karşılık gelecek şekilde 2,3 milyar ABD Doları olarak değerlemeye tabi tutuldu. Bu sözleşmeyle, TAV İnşaat hisselerinin tamamına sahip olan ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in de sermayesinin yüzde 49'unu temsil eden miktarda hissesi de, yaklaşık 49 milyon ABD Doları karşılığında satılmış oldu. Satış işleminde TAV Yatırım Holding'in piyasa değeri de 100 milyon ABD Doları olarak değerlemeye tabi tutuldu.

Satış sözleşmesinin ardından, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, Aéroports de Paris Yönetim Kurulu Başkanı ve Ceo'su Pierre Graff, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Bilkent Holding Başkan Yardımcısı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atalar, Çırağan Sarayı'nda yapılan basın toplantısında, yeni ortaklıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, gerçekleştirilen sözleşmenin ardındın kendisinin icra kurulu başkanlığına, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın da yönetim kurulu başkanlığı görevine devam edeceğini belirterek 11 kişiden oluşacak olan TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu'nda Tepe ve Akfen 3 ile

Aéroports de Paris'in 3 üye ile temsil edileceğini, kendisiyle birlikte 5 bağımsız üye bulunacağını ifade etti.

MARKAMIZ DAHA YÜKSEK HEDEFLERE ULAŞACAK

M. Sani Şener, şunları söyledi:

"İstanbul Atatürk Havalimanı'yla birlikte yarattığımız ve 12 yılda, beş ülkede, 12 havalimanına taşıdığımız markamızın dünyanın en büyük havalimanı işletmecilerinden biri olan Aéroports de Paris'yle birlikte çok daha yüksek hedeflere ulaşacağına inanıyoruz. İki küresel havalimanı işletmecisinin havalimanları inşaat ve işletmesinde yapmış oldukları bu birliktelik, 37 havalimanı ve 180 milyon yolcudan oluşan bir bilgi birikimi ve portföyü de beraberinde getirecektir. Aéroports de Paris ile biz dünyanın her yanında bazen rakip bazen ortak girişim olarak bir araya geldik. Birbirimizi havalimanı endüstrisinden çok iyi tanıyoruz. Muskat ve Tripoli havalimanlarında Aéroports de Paris halen proje yönetim firmasıdır. Tunus Havalimanı'nda ve Dubai Havalimanı Emirates A-380 hangarlarında da birlikte çalıştık. Bu işbirliğinin bir Türk markası olarak yakaladığımız başarıyı çok daha yukarıya taşımamızı sağlayacağından, önümüzde yepyeni büyüme olanakları açacağından kuşku duymuyoruz. Başta çalışanlarımız ve müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımız için en yüksek değeri yaratmak üzere çalışmaya devam edeceğiz. TAV olarak hep ilkleri yapmaya çalıştık. Çok büyük bir stratejik ortaklık kurduk.

TAV'ın Aéroports de Paris ile oluşturacağı işbirliğiyle, ülkemize ciddi miktarda sermaye girişi sağlanırken, hayallerimizi ve hedeflerimizi de bir adım daha ileri taşıyabileceğiz."

ÖNEMLİ VE STRATEJİK BİR YATIRIM

Aéroports de Paris Yönetim Kurulu Başkanı ve Ceo'su Pierre Graff ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"TAV Havalimanları'yla gerçekleştirilen ortaklık Aéroports de Paris açısından önemli bir stratejik yatırım. Yetenekli bir yönetime sahip başarılı bir havalimanı işletmecisi olan TAV, geçtiğimiz yıllarda sürekli büyümeyi yakalayarak etkileyici sonuçlar elde etti. Dahası, Türkiye de OECD'nin en hızlı büyüyen ülkelerinden biri ve cazip bir iş ortamına sahip. Tüm havalimanları genç, çok kaliteli ve büyümeye açık olduğundan TAV'ın portföyü de oldukça nitelikli ve cazip. İki şirket arasındaki sadece coğrafi değil, iş modelleri arasındaki yakınlık da önemli bir sinerjinin doğmasını sağlayacak. Uluslararası stratejimizle tam uyumlu olan bu işbirliği sürecinin Aéroports de Paris Grubu'nun

performansına güçlü bir olumlu etki yapacak."

Bilkent Üniversitesi Rektörü Bilkent Holding Başkan Yardımcısı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atalar da Bilkent Holding'in bünyesindeki Tepe İnşaat'ın iştirakçisi bulunduğu TAV Havalimanları Holding'in gurur duydukları iştiraklerinden biri olduğunu belirterek, üniversite olarak büyük gurur duyduklarını söyledi.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise bir benzetme yaparak, "Bu ortaklığa büyük kızımızı evlendirdik olarak bakıyoruz. Aéroports de Paris ile uzun yıllardır yürüttüğümüz işbirliğimiz olduğundan, kızımızı aileden birine vermiş gibi olduk" şeklinde

konuştu. - İstanbul/ Beşiktas

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tav, Yüzde 38 Hissesini Aeroports de Paris Grup'a Sattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement