Teb, Kobilere Rekabeti Öğretiyor - Son Dakika
Ekonomi

Teb, Kobilere Rekabeti Öğretiyor

Teb, Kobilere Rekabeti Öğretiyor

Türk Ekonomi Bankası (Teb), Ülke Genelinde Kobi'lerin Gelişimi ve Misyonuyla Sürdürdüğü "Teb Kobi Akademi"yi, Düzenlenen 2 Günlük Program Çerçevesinde Erzurumlu İşadamları ve Girişimcilerle Buluşturdu.

21.08.2007 15:20

Türk Ekonomi Bankası (TEB), ülke genelinde KOBİ'lerin gelişimi ve misyonuyla sürdürdüğü "TEB KOBİ Akademi"yi, düzenlenen 2 günlük program çerçevesinde Erzurumlu işadamları ve girişimcilerle buluşturdu.

Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Polat Renaissance Otel'de KOBİ sahipleri, yöneticileri ve girişimciler için düzenlenen eğitim programına Vali Vekili Kasım Yekeler, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmetler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, TEB Genel Müdürü Varol Civil, bankanın üst düzey yöneticileri ve Erzurum'daki KOBİ'lerin temsilcileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan TEB Genel Müdürü Varol Civil, söz konusu eğitim toplantılarının 17.'sini Erzurum'da

düzenlemekten memnuniyet duyduklarını belirterek, TEB'in, Türkiye ekonomisindeki ağırlığı giderek artan KOBİ'lere verdiği desteğin her geçen gün arttığını söyledi. Dünyanın artık global bir köy haline geldiğini dile getiren Varol Civil, "İletişim ve ulaşımın hızla geliştiği dünyadaki rekabet şartları da bu gelişime paralel olarak hızlandı ve değişti. Geçmişte üretici kraldı. Geçmişte bir şeyi üretmek, onu pazarlamak için yetiyordu. Ancak şimdi şartlar değişti. Eskiden rekabet ettiğimiz komşu işyeri

ilimizde, bölgemizde yada ülkemizdeki başka bir üreticiydi. Ama günümüzde girişimcinin rakibi dünyanın herhangi bir bölgesindeki başka bir girişimci olabiliyor. Biz KOBİ'lere verdiğimiz eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle bu şartlarda rakipleriyle nasıl yarışacağını, dünya pazarlarında ne şekilde iş yapabileceğini anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan olayların başka ülkelerin ekonomik dengelerini değiştirebildiğine de dikkat çeken Civil, "Artık üreticinin, girişimcinin, 'Başka yerde ne olursa olsun' deme şansı yok. Bizim amacımız KOBİ'lere kendi işlerini ne şekilde yapacaklarını anlatmak değil, onlara bu işlerini daha karlı nasıl yapacaklarını ve dünya hazarlarında nasıl yer edineceklerini öğretmektir" dedi.

Programda daha sonra konuşan TEB Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ise, TEB'in müşterileriyle ilişkilerini sosyal bir boyuta taşımaya çalıştığını ve bu anlamda banka-müşteri ilişkisine farklı bir boyut kazandırdıklarını anlatarak, KOBİ'lere risk almadan büyümenin yol ve yöntemlerini anlatmaya çalıştıklarını söyledi. ETSO Başkanı Muammer Cindilli de dünyada, nüfusuna göre en fazla patronun Türkiye'de yaşadığını belirterek, "Küçük işletmeci, esnaf, tüccar, pazarcı hepsi birer patron.

Bunların devlete yükü olmadığı gibi, en yakınından başlamak üzere çevresindekilere bir istihdam alanı oluşturuyor. Bunun yanı sıra camisinden, okuluna, mahalledeki dul kadından spor kulübüne kadar her yere yardım etmeyi kendisine görev sayıyor. Esnaflık ve tüccarlık kültürünün bizde bin yıllık bir geçmişi var. Bu kültür sosyal yapıyı da ayakta tutan en önemli olgu. Bunun için bu kesimleri vahşi kapitalizmin ezici çarklarından uzak tutmak ve onları ekonomik anlamda güçlü kılmak için bu tür girişimlerin

büyük fayda sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Programda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de bir konuşma yaptı. Her şehrin kendi potansiyelinin harekete geçirilmesi gerektiğini savunan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Erzurum hayvancılık konusunda bir merkez ancak bununla bağlantılı bir sanayi işletmesi yok. Burada yetiştirilen hayvanlar, Afyonkarahisar'daki işletmelerde kesiliyor. KOBİ'ler de kendilerine sağlanan desteklerle bu tür ihtiyaç duyulan alanlarda sermayelerini değerlendirmeli" dedi.

Programın açılış bölümündeki son konuşmayı Vali Vekili Kasım Yekeler yaptı. TEB Genel Müdürü Varol Civil'in konuşmasına atıfta bulunan Vali Vekili Yekeler, "Dünyayla rekabet edebilmenin tek şartı, global düşünüp yerel hareket etmekten geçiyor. Bölgelerin analizleri çok iyi yapılmalı. Bu da en iyi özel sektörler aracılığıyla yapılacağına inanıyorum. Kamu, hiçbir zaman gelişimin dinamiği olamayacak. Bazı girişimler zaman zaman gelip bize nerelere ve hangi alanlara yatırım yapabileceklerini soruyor.

Elimizde bilgi olmasına rağmen gerçek anlamda bir yönlendirme yapamıyoruz. Eğer özel sektör tarafından ciddi anlamda bölgenin bir analizi yapılmış olsa, girişimcilere hem kısa zamanda para kazandıracak hem de zaman kaybını önlemiş olacak" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasından sonra TEB Baş Ekonomisti Emin Öztürk tarafından, "Türkiye Ekonomisi ve Piyasa Gelişmelerine Bir Bakış" başlıklı bir sunum yapıldı. Programın öğleden sonraki ve Çarşamba günkü bölümlerinde KOBİ yöneticilerine yönelik atölye çalışmaları yapılacağı da ifade edildi.

(İS-İRT-OMR-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Teb, Kobilere Rekabeti Öğretiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement