TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Açıklaması

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Açıklaması

"Arabuluculuk sistemiyle iş hayatında zaman, para ve itibarı korumak mümkün olacak"

25.12.2013 12:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, arabuluculuk sistemiyle iş hayatında zaman, para ve itibarı korumanın mümkün olacağını belirtti.

TOBB, Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde düzenlenen Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Toplantısı, Birlik Merkezi'nde yapıldı.

Mete, yaptığı açıklamada, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nu çok önemsediklerini belirterek, "Arabuluculuk sistemiyle iş hayatında zaman, para ve itibarı korumak mümkün olacak. Yargılama sürecinde kaybettiğiniz zamanı, maddi kaynakları kazanmış olacaksınız" ifadelerini kullandı.

Sistemin, iş dünyasının sorunlarının çözümüne yardımcı olacağına işaret eden Mete, taraflar arasında çıkacak hukuk uyuşmazlıklarının adli yargı veya tahkime gidilmeden, bağımsız bir kişi önünde tarafların uzlaşmasını sağlamak üzere kurgulandığını bildirdi.

Arabuluculuk sisteminin iş hayatında diyalog ortamı sağlayacağını ifade eden Mete, tarafların daha hızlı, daha ucuz ve birbirlerini yıpratmadan kendi sorunlarını çözme imkanı bulacağını belirtti. Mete, şunları kaydetti:

"Yargı süreci sonunda verilen karar sadece taraflardan birini tatmin ederken, arabuluculukta kazanan veya kaybeden olmayacak. Her iki tarafın da kazançlı çıkabileceği bir süreç aranacak. Öte yandan arabuluculuk, karşılıklı iletişimi geliştirecek, bozulan ilişkileri onaracak ve tarafları birbirlerine karşı daha anlayışlı kılacak.

Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözümü için kullanılabilecek en uygun yöntemdir. Eskiden Anadolu'da iki kişi arasında sorun olduğu zaman 'iş mahkemeye taşınmasın' diye büyükler araya girer, iki tarafı oturtup konuştururlar, sorunu kendi aralarında çözmelerine, barışmalarına ön ayak olurlardı. Aslında biz şimdi kültürümüzdeki sistemi kurumsal bir hale getirmiş olduk."

Sistemin yaygınlaşmasının hem iş hayatının kolaylaşması hem de yargı mekanizması üzerindeki yükün azalması açısından çok önemli olduğuna değinen Mete, bütün odalara arabuluculuk sistemini üyelerine anlatmaları çağrısında bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement