Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis Açıklaması

Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis Açıklaması

Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı ve Eski Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyannis, Türkiye'nin ve BRIC ülkelerinin ekonomilerini sürdürülebilir kılan başarılarının dünya ekonomisinin dengesinde büyük önem taşıdığını belirtti.

18.11.2012 10:35

Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı ve Eski Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyannis, Türkiye'nin ve BRIC ülkelerinin ekonomilerini sürdürülebilir kılan başarılarının dünya ekonomisinin dengesinde büyük önem taşıdığını belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, Sabancı Üniversitesi'nde "Bir Fırsat Olarak Uluslararası Kriz" başlıklı bir konuşma yapan Bakoyannis, 2008 krizinin etkilerinin sürdüğü ekonomik ortamda, krizin henüz fırsata dönüştürülememiş olmasının sonuçları ile Avrupa ve Çin'deki büyümenin yavaşlamasının küresel ekonomi üzerindeki etkilerine değindi.

Halen Yunan Parlamentosu Üyesi de olan Bakoyannis, ABD'nin halen borçlarını ödeme mücadelesi verdiğini, Avrupa'nın da bugüne kadar yaşanan en büyük ve ciddi krizin merkezinde olduğunu dile getirdi.

Avrupa'da yaşanan krizin başlangıç noktasının Yunanistan'ın borç krizi olduğunu anımsatan Bakoyannis, bu durumun yapısal ve bulaşıcı olduğunu, Avrupa'nın güneyindeki Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz'in yanı sıra İrlanda, Slovenya ve Belçika'ya ulaştığını kaydetti.

Krizin Avrupa Birliği'nin psikolojisini de etkisi altına aldığını vurgulayan Bakoyannis, Avrupa'nın, küresel ekonomik krizin merkez üssü olduğunu vurguladı.

Krizdeki umut verici sinyallere de işaret eden Bakoyannis, "Meydana gelen olumlu sinyallere de var. BRIC ülkeleri ve Türkiye örneklerinin çizdiği pembe tablonun mevcut dinamikleri göründüğünden daha nazik" ifadelerini kullandı.

BRIC ülkelerinin de krizden olumsuz yönde etkilendiğine dikkati çeken Bakoyannis, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş'in sözlerini hatırlatarak, Türkiye'nin diğer borç yükü olan ülkelerin izinden gitmemek için dikkatli olması gerektiğini söyledi.

-"AB ve Avro Bölgesi sınırları yeniden yapılandırılmalı"-

Tüm dünyanın ekonomik sisteminin dengeleyicisi olarak, Avrupa'nın borç krizi ile yüzleşmesi gereğinin altını çizen Bakoyannis, şunları kaydetti:

"Yeni dünyanın ekonomik yönetiminde küresel düzenlemelerin gereği olarak, Çin'e, hızlı büyüme temposu ile dünya ekonomisinde denge sağlayacak yeni bir rol verilmesi gerekiyor. Türkiye ve BRIC ülkelerinin ekonomilerini sürdürülebilir kılan başarıları dünya ekonomisinin dengesinde büyük önem taşıyor. Krizin fırsata dönüştürülmesi için Avrupa Birliği ve Avro Bölgesi sınırlarının yeniden yapılandırılması ve küresel ekonomik yönetimde reforma gidilmesi gerekiyor.

Yunanistan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda en büyük destekçisi. Avrupa Birliği'nin Hristiyanlar kulübü olarak değerlendirmesi yanlış. Avrupa Birliği bir değerler kulübüdür, bu da onu diğer birliklerden farklı kılar. Türkiye'nin dinamik bir sosyal yapısı ve güçlü ekonomisi var. Bunlar Avrupa Birliği üyeliği için önemli kriterler."

-"Yaşanan kriz, Avrupa borç krizi nedeniyle aşırı abartıldı"-

Yunanistan'daki ekonomik krizin gündelik yaşam üzerindeki etkilerine de değinen Bakoyannis, genç nüfusun işsizlik nedeniyle göç etmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Uluslararası para kuruluşlarının Yunanistan'a yönelik önerilerini de değerlendiren Bakoyannis, gelir seviyesinin düşürülemeyeceğini belirtirken, daha fazla yatırım ve işe ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Yaşanan krizin Avrupa borç krizi nedeniyle aşırı derecede abartıldığını savunan Bakoyannis, "Avrupa'daki kriz, ABD, Çin ve dünyanın büyük bir kısmına yayılıyor. BRIC ülkeleri gibi ülkeler ve bazı bölgeler krizi şu ana kadar düzmece olarak algıladılar. Türkiye, küresel çöküşten etkilenmemek için çok dikkatli olmalı" yorumunu da yaptı.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement