ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vıctorıa Nuland Kosovalı Liderlerle Görüştü - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vıctorıa Nuland Kosovalı Liderlerle Görüştü

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vıctorıa Nuland Kosovalı Liderlerle Görüştü

Abd Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Kosova ziyareti çerçevesinde bugün Priştine'de Kosova liderleri ile muhalefet partilerinin üst düzey yöneticileri ile ayrı ayrı temaslarda bulundu.

13.07.2014 16:51

Abd Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Kosova ziyareti çerçevesinde bugün Priştine'de Kosova liderleri ile muhalefet partilerinin üst düzey yöneticileri ile ayrı ayrı temaslarda bulundu.

Kosova ve bölgedeki güncel siyasi gelişmeler, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini amaçlayan diyalog, Kosova ile ABD arasındaki işbirliğin daha ileriye taşınması imkanları, temasların ana gündem maddesini teşkil etti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland temasları kapsamında ilk görüşmeyi Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ile gerçekleştirdi. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmenin samimi hava içinde geçtiği öğrenildi. Nuland ve beraberindeki heyet daha sonra Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile bir araya geldi. Kosova Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmeye, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay, Adalet Bakanı Hayredin Kuçi ve Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Agim Çeku da katıldı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerle ilgili Kosova Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, görüşmelerde, 8 Haziran'da düzenlenen erken parlamento seçimlerinde Kosova'nın demokrasi sınavından başarıyla geçtiğine vurgu yapıldığı belirtildi. Azınlıktaki tüm toplulukların katılımı ve ilk kez Kosova genelinde düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından, yeni kurumların oluşturulmasına çalışıldığı belirtilen yazılı açıklamalarda, Priştine'nin, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik 19 Nisan tarihinde imzalanan anlaşmanın uygulanmasına bağlı kaldığı kaydedildi.

'ABD ve AB'nin desteği ile söz konusu anlaşmanın uygulanmasında beliren aksamaların ortadan kalkacağına inanmaktayız' ifadesine yer verilen yazılı açıklamalarda, görüşmelerde, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalogun devam edeceği yönünde Nuland'a güvence verildiği belirtildi.

Görüşmelerde AB ve NATO'ya katılım konusunda Kosova'nın kararlı olduğuna işaret edildi. Victoria Nuland, Kosova'da 8 Haziran tarihinde düzenlenen erken parlamento seçimleri sonrasında koalisyon anlaşması imzalayan Kosova Demokratik Birliği (LDK) ile Kosova'nın Geleceği için İttifak Partisi ( AAK ) liderleri İsa Mustafa ve Ramuş Haradinay ile de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan İsa Mustafa ile Ramuş Haradinay, gazetecilerin soruları üzerine, muhalefetin oluşturduğu koalisyon ve Sırbistan ile diyalog konusunda kendilerine her hangi bir baskı yapılmadığını belirtti. Muhalefet liderleri, görüşmede Kosova'nın geçmekte olduğu süreçler, seçim süreci ve hükümet alternatifi gibi konuların ele alındığı söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vıctorıa Nuland Kosovalı Liderlerle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement