ABD Savunma Bakanı Hagel Açıklaması - Son Dakika
Güncel

ABD Savunma Bakanı Hagel Açıklaması

ABD Savunma Bakanı Hagel Açıklaması

"Son yıllarda, (NATO) ittifakın önündeki en büyük engellerden biri Soğuk Savaşı'n sona ermesiyle birlikte 'tarihin de sona erdiği', en azından Avrupa'da güvensizlik ortamının kalmadığına yönelik algıydı.

02.05.2014 22:01

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri ilerlemesinin, Soğuk Savaş'ın bitimiyle güvensizliğin sona erdiği efsanesini boşa çıkardığını söyledi.

Hagel, Woodrow Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda "Soğuk Savaş Sonrası NATO Genişlemesi ve Avrupa Güvenliği" başlıklı konferansın açılışında konuştu.

Avrupa'da Rusya'nın daha geniş bir saldırganlığa hazırlanıyor olabileceği endişeleri hakimken, Hagel, NATO'nun Rusya ile ilişkisinde temel prensiplerini yeniden değerlendirmesi gerektiğine işaret etti.

Hagel, NATO'daki ulusların savunma harcamalarına ve müttefikliğe katkılarını artırmaları çağrısında bulunarak Rusya'nın askeri girişimlerinin Avrupa'nın "hala tehlikeli bir dünyada yaşadığını" gösterdiğini kaydetti. Hagel, "Son yıllarda, ittifakın önündeki en büyük engellerden biri Soğuk Savaşı'n sona ermesiyle birlikte 'tarihin de sona erdiği', en azından Avrupa'da güvensizlik ortamının kalmadığına yönelik algıydı. Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri bu efsaneyi boşa çıkardı ve 'yeni gerçeklerin' habercisi oldu" diye konuştu.

Tarihe bakıldığında arşivlerin her şeyi gözler önüne serdiğine değinen Hagel, bunun, NATO'nun Rusya'yla bir savaş değil, ortaklık aradığını belirginleştirdiğine vurgu yaptı. Hagel, ABD ve müttefiklerinin Rusya'yı, güvenlik çıkarlarının birbirine yaklaştığına ikna etmek için iyi niyetle davrandıklarını anlattı.

NATO zirvesi'nin eylülde Galler'de yapılacağını anımsatan Hagel, ittifakın Avrupalı ülkeleri arasında savunma bütçelerinde görülen azalmayı görüşmek için maliye bakanlarının da toplantıya katılması çağrısında bulundu. İttifakın askeri kanadındaki liderlerin karşılaştıkları zorluklara yönelik bütçeyle ilgilenen bakanların da böylece bilgilendirilmiş olacağını kaydeden Hagel, "Hükümetlerimizdeki liderler günümüzdeki trendin savunma harcamalarındaki azalmanın sonucu olduğunu anlamalılar" diye konuştu. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Savunma Bakanı Hagel Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement