Afgan Polis Adayları Sivas'ta Eğitiliyor - Son Dakika
Güncel

Afgan Polis Adayları Sivas'ta Eğitiliyor

Afgan Polis Adayları Sivas\'ta Eğitiliyor

Sivas'ta, 2 yıl önce hizmete giren Polis Meslek Yüksek Okulu, Afgan polis adaylarına eğitim veriyor.

10.09.2013 10:40  Güncelleme: 14:47

Okulda, Afgan polis adayları, bilgisayardan, ilk yardım kursuna, sürüş eğitiminden operasyonel silah atışlarına kadar titiz ve hızlandırılmış eğitime tabi tutuluyor. Okul Müdürü Celal Bodur, Afgan halkının Türk milletine karşı sevgi ve hürmeti bulunduğunu belirterek, "Bizi bir ağabey millet gibi görüyorlar. Biz de olabildiğince çok şey öğrenip ülkelerine donanımlı gitmeleri için çok çaba gösteriyoruz" dedi.

Afganistan Ulusal Polisi Eğitim Projesi kapsamında ilki 2011 yılında uygulamaya konan Afgan polis adaylarının eğitim gördüğü Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu'nda, 3'üncü adayların eğitimi sürüyor. Afganistan halkının güven ve asayişini temin etme amacıyla hazırlanan ve başta NATO olmak üzere ABD ve Japonya'nın da destek verdiği proje kapsamında bu dönem 497 polis adayı yer alıyor.

JAPON HOCALARLA DÖVÜŞ EĞİTİMİ

Polis adayları için, teorik eğitimlerin tamamlanmasının ardından genellikle operasyona yönelik eğitimlere ağırlık veriliyor. Yol kesme, araç takibi, baskın, silahlı çatışma gibi pratik eğitimler yapılıyor. Polis adaylarına, tüfek ve tabanca ile yakın plan çatışma eğitimleri büyük bir titizlik içerisinde veriliyor. Bu alanda, Türkiye'nin çeşitli illerinde önde gelen silah eğitmenleri, belirli aralıklarla Sivas'a gelerek, Afgan adaylarının gelişimine katkıda bulunuyor. Polis adaylarının gelişiminde Japonlar da rol alıyor. Japon eğitmenler, Afgan polislerine yakın dövüş ve savunma eğitimlerini veriyor.

HEDEF 5 BİN ÖĞRENCİ

Afgan polis adalarının eğitimi konusunda 3'üncü dönem öğrencileri eğiten Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu bu ülkeye 10 dönemlik bir eğitim vermeyi hedefliyor. Bu sayede toplamda yaklaşık 5 bin Afgan Polisinin, Sivas'ta eğitim alarak ülkesinde hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Celal Bodur, okulun 2010 yılında hizmete açıldığını ve ilk eğitimlerini 2011'de başlattıklarını belirterek, her dönem gönderilen adaylara Afganistan İçişleri Bakanlığı'nın belirlediği doğrultuda özel eğitimler verildiğini söyledi. Projenin Afganistan'ın polis ihtiyacı karşılanıncaya kadar devam etmesinin öngörüldüğünü belirten Bodur şöyle dedi:

"4'üncü döneme kadar gelmemiz bu projenin başarılı uygulandığını bize gösteriyor. 4'üncü dönemde özelikle havaalanlarında çalışacak polislerin ve amir adaylarının eğitimleri ile ilgili modüller vermemizi arzu ediyorlar. Bunun ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Buralarda profesyonel polislerin görevlendirilmesinin Afganistan'ın dünya ya imajı açısından olumlu olacağı düşünülerek bizden bu yönde bir eğitim talebi oldu. Biz de bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2014 bahar ayında inşallah 4'üncü dönem eğitim programının başlamasını hedefliyoruz. Projenin uluslararası olması projeye ayrı bir değer katıyor. Türkiye bu projenin ana sponsoru. Bu polis okulu Afganistan polisinin eğitimine ayrılmış durumda. Türkiye çok seçkin eğitmenlerini buraya gönderiyor. Deneyimli uluslararası tecrübesi olan mesleğinde başarılı olan seçkin eğitici arkadaşlarımız buraya gelip burada eğitim konusunda bizlere destek veriyorlar."

MEVLANA SEVGİSİ

Afganistan polis adaylarının Türkiye'yi tanıma merakı bulunduğunu ve bu doğrultuda da etkinlikler düzenlediklerini belirten Celal Bodur şöyle dedi:

"Türk kültürünü öğrenme konusunda çok ciddi merakları var. Öncelikle Sivas'ı gezdiriyoruz. Hafta sonları şehir izinleri veriyoruz. Sivas'ın tarihi ve kültürel yerlerini geziyorlar. Türk toplumunu tanıyorlar. Türkiye'nin Afganistan için olsun diğer ülkeler için ayrı bir model yönü de var. Büyük şehirlerimize götürüyoruz. Bir önceki dönemde Ankara ve Konya gezilerimiz oldu. Orada emniyet teşkilatımızın kurumlarına da ziyaret ettiler. Konya, onlar için çok önemli. Mevlana'nın Afganistan'dan göç eden bilge zat olduğu düşünülüyor. Mevlana hazretlerine karşı ayrı bir sevgileri ve hürmetleri var. Öğrencilerimizden isteyenlere Türkçe dersleri veriyoruz. Buna çok yoğun bir talep var. Öğrencilerimizin yarıdan çoğu Türkçe öğrenmek istiyor."

Türkiye'nin diğer ülkelerin polis adaylarına eğitim verecek donanıma sahip olduğunu ve son yıllarda talep gösterdiğini belirten Bodur, polis teşkilatının yaklaşımları ve uygulamaları ile diğer ülke polislerine model olduğunu ekledi.

'ÇOK ŞEYLER ÖĞRENDİK'

3'üncü dönem eğitim programlarına katılan ve özellikle silah atışlarındaki başarısı ile ön plana çıkan Afgan polis adayı Mohammed Mangal ise Türkiye'de eğitim görmekten dolayı mutlu olduklarını belirterek, "Burada ortam çok güzel. Çok şeyler öğrendik. Özellikle silah konusunda uluslararası eğitim var. Bilmediğimiz çok şeyler olduğunu gördük. Silah kontrolü, nasıl tutacağımız, nereye hedef alacağımızı öğrendik. Burada öğrendiklerimizi Afganistan'da diğer arkadaşlarımızla paylaşacağız." diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afgan Polis Adayları Sivas'ta Eğitiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement