Ali Öz İçin Birleştirme Talebi - Son Dakika
Güncel

Ali Öz İçin Birleştirme Talebi

Ali Öz İçin Birleştirme Talebi

Mahkeme Başkanı Ayrıca İncelemenin Hızlandırılması İçin Dosyanın Mübaşir Tarafından Elden Götürülmesine de Hükmetti.

24.11.2010 23:12

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de İstanbul'da öldürülmesi olayında ihmalleri olduğu gerekçesiyle yargılanan dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve 7 askerin davasına Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen'in, müvekkilinin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde de aynı suçtan yargılandığını ifade ederek iki davanın birleştirilmesini istemesi üzerine, Yüksek Dereceli Mahkeme olan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'birleştirme' konusunda karar vermesi için yazı yazılmasına karar verildi. Mahkeme Başkanı ayrıca incelemenin hızlandırılması için dosyanın mübaşir tarafından elden götürülmesine de hükmetti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almamak ve görevi ihmalle suçlanan dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şubesi'nde görevli askerler Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay, Hüseyin Yılmaz ve Okan Şimşek ile Uzman Çavuşlar Veysal Şahin, Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz'ın, TCK'nın 257/2'in maddesi gereğince 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın onuncu duruşması bugün Trabzon 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

DİNK AİLESİNİN AVUKATLARI DAVAYI KAÇIRDI

Duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan 8 askerden hiçbiri katılmadı. Sanık Albay Ali Öz'ün vekili Avukat Ali Sürmen ve sanık Yüzbaşı Metin Yıldız'ın vekili Sinan Barut'un hazır bulunduğu duruşmanın başlangıcına Dink ailesinin avukatları katılamadı. Dava görülürken aile avukatları Engin Cinmen, İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu Adliye önünde sigara içti. Mahkeme hakimi kararı yazdırırken duruşma salonuna sadece Engin Cinmen girdi ve "Uçak rötar yaptığı için geç kaldık" dedi. Diğer iki avukat ise duruşmaya girmedi.

ALİ ÖZ'ÜN AVUKATI BİRLEŞTİRME TALEP ETTİ

Mahkeme Başkanı Şevki Uluçam, Ali Öz'in vekili Ali Sürmen'in reddi hakim talebinin reddedildiğini ve itiraz edilmeyince de kararın kesinleştiğini söyledi. Ayrıca Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde de 'görevi ihmal' suçundan yargılanan Ali Öz hakkındaki dosyanın, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından istendiği, UYAP sisteminden yapılan incelemede o duruşmada da iki davanın birleştirilmesinin talep edildiğinin anlaşıldığı vurgulandı. Ali Sürmen ise, müvekkilinin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yine görevi ihmal suçundan yargılandığını ve iki davanın birleştirilmesini istediklerini belirtti.

DOSYAYI MÜBAŞİR ELDEN GÖTÜRECEK

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2010/149 esas sayılı dosyası ile mevcut dosya arasında irtibat bulunması ve taraf vekillerinin birleştirme talebi nedeniyle, iki dosyanın birleştirilip birleştirilemeyeceği konusunun Yüksek Dereceli Mahkeme olan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sorulmasına karar verdi. Uluçam ayrıca, "Birleştirme konusunda mahkememizin olumlu görüşü ile bu konuda bir an önce karar verilmesi için Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasına, Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce dosya incelenmek üzere istenmiş olduğundan, bu dosyanın duruşma sonunda Ağır Ceza Mahkemesi'nce bir an önce incelenebilmesi için mübaşir vasıtasıyla götürülmesine, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme kararı vermesi durumunda, duruşma günü beklenmeden celse açılarak birleştirme kararı verilmesine" karar vererek duruşmayı 9 Aralık 2010'a erteledi.

Yüksek Dereceli Mahkeme olarak dosyayı inceleyecek olan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme kararı verirse Ali Öz, 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davadan ayrılacak ve 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlanacak. Diğer 7 askerin duruşmaları ise yine 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ali Öz İçin Birleştirme Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement