Almanya'da Çifte Vatandaşlık Konusunda Çalışmalar Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Konusunda Çalışmalar Sürüyor

Almanya\'da Çifte Vatandaşlık Konusunda Çalışmalar Sürüyor

Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Özoğuz: "Opsiyon modelinin kaldırılması konusunda ortaya konulan taslağı hepimiz reddettik. Yani tüm SPD'li bakanlıklar reddetti.

21.02.2014 16:35

Almanya'da Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, çifte vatandaşlık konusunda uygulanan opsiyon modelinin kaldırılmasına ilişkin İçişleri Bakanlığınca hazırlanan taslağı tüm Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakanlıkların reddettiğini, bu taslağa göre opsiyon modelinin pek kaldırılmadığını söyledi.

Özoğuz, iş adamı Kemal Şahin'in kurduğu Eğitim Vakfı'nın etkinliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Almanya'da yabancı kökenli gençlerin eğitim imkanlarından eşit şekilde faydalanması için çalıştıklarını, bu konuya çok büyük önem verdiklerini ifade etti.

Bunun büyük bir sorun olduğunu belirten Özoğuz, eğitim sistemini değiştirerek çok fazla mesafe alınamadığını, kağıt üzerindeki bazı değişikliklerle sonuca varılamadığını, bunun için zihniyet değişimi gerektiğini vurguladı. Yabancılara karşı bazı ön yargılar olduğunu ifade eden Özoğuz, bunları ortadan kaldırmak için olumsuzlukların üzerine gitmek gerektiğinin altını çizdi.

Okulu bitiremeyenlere bir şans daha verilmesi gerektiğini söyleyen Özoğuz, "Bunu siyasetçiler olarak yapmak istiyoruz. Biz tüm halkla toplumla çalışmalıyız ki bu yabancı düşüncesi ortadan kalksın. Yani sarışın biri neden esmer birinden bana daha yakın olsun. İsmi Aydan, Ayşe ya da Hülya olan neden Petra'dan Martin'den daha uzak olsun. Yabancı tanımayan onlara yabancı zihniyetle bakan kişiler henüz bunu aşamadı. Orada biraz yardım etmemiz gerekir" diye konuştu.

"Herhangi bir nedenden dolayı okulu bırakan gençleri yeniden okula başlatmak istiyoruz. Onlara tekrar şans vermek istiyoruz" diyen Özoğuz, "İlk siyasetçi olduğumda yanıma gelen Afgan, Türk, Pakistan kökenli gençler çeşitli nedenlerle okulu bitiremediklerini belirtip şans istediklerini dile getirdiler. Onlara bugüne kadar böyle bir şans verilmedi" ifadesini kullandı.

"Koalisyon hükümeti içinde bu tartışmalar anormal değil"

Çifte vatandaşlık hakkının verilebilmesi için opsiyon modelinin kaldırılması konusunda çalışmaların devam ettiğini, bunun da zaman aldığını kaydeden Özoğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Opsiyon modeli konusunda CDU/CSU ile SDP arasında korkunç büyük bir fark var. Her zaman da vardı zaten. Koalisyon anlaşması uyarınca en azından opsiyon modelinin kaldırılması konusunu uygulamaya soktuktan sonra bununla ilgili diğer konularla ilgilenmek istiyoruz. Böyle bir düşünceyle başladık. Şimdi opsiyon modelinin kaldırılması konusunda ortaya konulan taslağı hepimiz reddettik. Yani tüm SPD'li bakanlıklar reddetti. Çünkü bu taslağa göre opsiyon modeli pek kaldırılmıyordu. Bunu şimdi beklemek lazım. Koalisyon hükümeti içinde bu tartışmalar anormal değil."

Eski SPD Milletvekili Sebastian Edathy hakkındaki başlatılan çocuk pornografisi soruşturmasının siyasi gündemi çok fazla meşgul ettiğini vurgulayan Özoğuz, "Şimdi acı konular ortaya çıkınca Edathy ile ilgili ben açıkçası bu çifte vatandaşlık konusunu biraz geri çektim. Bu konunun arada ezilmesini, kaybolmasını istemedim. Düzgün bir taslak ortaya çıkarılabilsin diye. Şimdi mart ayında çifte vatandaşlık hakkını yeniden getirmek için koalisyon ortaklarıyla tekrar bir araya geleceğiz. Önceki taslağa nazaran daha düzgün çalışma ortaya koymak istiyoruz" diye konuştu.

Bir süre önce İçişleri Bakanlığınca hazırlanan ve SPD'liler tarafından reddedilen taslakta çifte vatandaşlık hakkının Almanya'da doğup büyüyen ve eğitim alanlara tanınmasının öngörüldüğünün hatırlatılmasına üzerine Özoğuz, "Almanya'da büyüyenlerin çifte vatandaşlık için burada büyüdüğünü ispatlaması kısmı zor. Yani en az bürokrasi barındıran taslağı kabul edebilirim. Mutlaka bir sonuç bulunacaktır" dedi.

Edathy hakkındaki soruşturma

Özoğuz, eski SPD Milletvekili Sebastian Edathy soruşturmasına ilişkin, "Koalisyon hükümetinde Edathy olayına ilişkin güven bunalımı iddia edildiği gibi yoğun yaşanmadı. Kişiler birbirlerini uzun süredir tanıyorlar. Biz birbirimizi bu kadar iyi tanımasak belki kriz olabilirdi ama insanlar birbirini tanıyorlar. Uzun yıllardır tanıyorlar. Bazı siyasetçiler eski koalisyonda bile birlikte çalıştılar ve güveniyorlar" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Çifte Vatandaşlık Konusunda Çalışmalar Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement