Almanya'dan Dönüş Daha Fazla - Son Dakika
Güncel

Almanya'dan Dönüş Daha Fazla

Almanya\'dan Dönüş Daha Fazla

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kolat: "Geçen yıl Türkiye'den Almanya'ya 38 bin insan göç etti, 39 bin kişi ise de geri döndü. Türkiye'ye dönüş trendinin arttığını görüyoruz" "Eğitimin...

11.10.2013 17:18

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, geçen yıl Türkiye'den Almanya'ya 38 bin kişinin göç ettiğini, 39 bin kişinin ise de geri döndüğünü belirterek, "Türkiye'ye dönüş trendinin arttığını görüyoruz" dedi.

Kolat, bir dil kurs merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşların sorunlarını dile getirdi.

Türklerin artık Almanya'da "gurbetçi" olmadığını ifade eden Kolat, Almanya'da yaşayan 3 milyona yakın Türkten bir milyonunun orada doğduğunu, yüzde 20'sinin ise 20 yıldan fazla süreden beri Almanya'da yaşadığını söyledi.

Almanya'daki Türklerin temel sorununun ülkedeki sisteme katılamamak olduğunu belirten Kolat, Almanya'daki eğitim sistemi gelir düzeyine göre farklılık gösterdiğini ve bu sistemin her kesime uygulandığını kaydetti. Kolat, yüksek gelirli olan insanlar eğitim sistemine daha çabuk intibak ediyor. Türklerin yüzde75'i alt gelir gruplarında yer aldığı için eğitimlerini düşük gruplarda gerçekleştiriyor. Türkler tuplumun alt kesimlerinin büyük bir bölümünü oluşturduğu için elenmekter" dedi.

Kolat, 1980 yılında her iki Türk öğrenciden birinin ortaokul diploması almadan ayrıldığını, bugün ise bu oranın yüzde 20'ye indiğine işaret ederek, Türklerin eğitime yaterince katılamama, iş dünyasına girmeme gibi sorunlarla karşılaştıklarını vurguladı.

Almanya'nın bir göçmen ülkesi olgusunun Alman toplumunda hala yeterince sindiremediğini ifade eden Kolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Almanya, (artık bu insanlar gitmeyecek, bu insanları toplumun içine katmamız gerekiyor) diye düşünmeye başladı. Türkiye'den artık eskisi gibi iş gücü göçü yok. Daha çok yüksek düzeyde insanlar ve öğrenciler geliyor. Öğrenim amaçlı gelenler eskiden öğrenimleri bitince dönmek zorundaydı ama 5 yıl önce yapılan yeni düzenlemeyle iş buldukları taktirde Almanya'da kalma hakkı getirildi. Geçen yıl Türkiye'den Almanya'ya 38 bin insan göç etti, 39 bin kişi ise de geri döndü. Türkiye'ye dönüş trendinin arttığını görüyoruz. Eğitimini bitirmiş gençlerin Türkiye'ye dönmesinin en büyük nedeni Almanya'da ırkçılığa maruz kalması ve Türkiye'de iş dünyasında kariyer yapma imkanı bulmaları."

Kolat, Almanya'nın nitelikli göçmen bulamadığını, bu nedenle Türklerin önem kazandığını, şu anda 'Amerika ve Kanada gibi nitelikli insanı nasıl getirebiliriz?' diye kafa yormaya başladığını sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'dan Dönüş Daha Fazla - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement