Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Sırbistan'da - Son Dakika
Güncel

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Sırbistan'da

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Sırbistan\'da

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Sırbistan ile Kosova arasındaki uzlaşmaya ilişkin, "Bu tarihi bir anlaşmadır, ancak bu anlaşmanın yürürlüğe konulması konusunda somut adımlar görülmesi gerekir" dedi.

20.05.2013 19:10

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Sırbistan ile Kosova arasındaki uzlaşmaya ilişkin, "Bu tarihi bir anlaşmadır, ancak bu anlaşmanın yürürlüğe konulması konusunda somut adımlar görülmesi gerekir" dedi.

Westerwelle, temaslarda bulunmak üzere dün geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, bugün Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Başbakan İvitsa Daçiç ile ayrı ayrı görüştü.

Daçiç ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Westerwelle, Sırbistan ile Kosova arasındaki anlaşmanın tarihi önem taşıdığını vurgulayarak, gerçekleştirdiği ziyaretin teşvik ve cesaret vermesi açısından Sırbistan için çok önemli olduğunu ifade etti.

Bir gazetecinin, "Sırbistan'ın AB'den müzakerelere başlamak için tarihi ne zaman alabileceği" sorusu üzerine Westerwelle, bunun adil bir karar olacağını, fakat Avrupa Birliği'nin, Sırbistan ile Kosova arasında yürütülen müzakerelerde varılan antlaşmanın yürürlüğe konulmasında somut sonuçlar olmadan bir karar veremeyeceklerini ifade ederek, "Varılan antlaşmanın yürürlüğe konulması, Sırbistan'ın AB'ye üyeliği konusundaki ilerlemenin önemli bir ön şartıdır" diye konuştu.

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ise Sırbistan'ın AB ile müzakereler için tarih almasında yaşanan her ertelenmenin felaket sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

"Sırbistan'ın artık bekleyecek zamanı yok. Varılan uzlaşmanın yürürlüğe girmesinin önemli olduğunu biliyoruz. Sırbistan üzerine düşeni yapacaktır. Almanya'dan olumlu bir karar vermesini bekliyoruz" diyen Daçiç, varılan uzlaşmanın yürürlüğe girmesi için yapılan planın kabul edilmesi için diyalogun yarın Brüksel'de devam edeceğini dile getirdi.

Daçiç, konuşmasının sonunda, Sırbistan ve Balkanlar'da 28 Haziran'da kutlanan "Aziz Vitus Günü" vesilesiyle iyi haberler alacaklarını umduğunu ifade ederek, bu tarihte Kosova savaşının yapıldığını, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu Veliahdı Franz Ferdinand'ın öldürüldüğünü ve eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'in Lahey Mahkemesi'ne teslim edildiğini hatırlattı.

-"Srbistan, Kosova'nın bağımsızlığını hiç bir şekilde kabul etmeyecek"-

Westerwelle'nin Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile görüşmesine ilişkin Sırbistan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Nikoliç'in toplantıda, varılan uzlaşmanın yürürlüğü girmesi konusunda Sırbistan'ın istekli olduğunu, fakat "anlaşmada olmayanları" kabul etmeyeceklerini, Kosova'nın bağımsızlığını ne açık olarak ne de gizli olarak kabul etmeyeceklerini söylediği belirtildi.

Westerwelle dün ayrıca Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Aleksandar Vuçiç ile görüşmüştü. - BELGRAD

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Sırbistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement