Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı Sona Erdi

TİKA'nın, Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya'da düzenlediği Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı sona erdi.

28.06.2014 13:27  Güncelleme: 14:46

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından, Balkanlar'da irfani geleneğin ihyasına katkıda bulunma amacıyla, Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya'da düzenlenen ''Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı'' sona erdi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 23 Haziran'da konferans ve konser etkinliğiyle başlayan organizasyon, 25 Haziran'da Kosova'nın Prizren, 26 Haziran'da Makedonya'nın Ustrumca ve 27 Haziran'da Makedonya'nın başkenti Üsküp'te devam etti.

Konferanslara konuşmacı olarak, Türkiye'deki önemli tasavvuf araştırmacılarından Ömer Tuğrul İnançer, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tatcı, edebiyatçı Sadık Yalsızuçanlar, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Bayraktar, araştırmacı Mahmut Dipşar ve Fehmi Özden katıldı.

İnançer, konferanstaki sunumunda, Balkanlar'ı mayalayan en önemli unsurun irfani geleneğin korunması ve güçlendirilmesi olduğuna işaret etti.

Türklüğün bir kültür ve bir bilinç meselesi olduğunu belirten İnançer, Balkanlar'ı mayalayan irfani geleneğin Anadolu ve Balkanlar'ı birleştiren en önemli unsur olduğunu söyledi.

Konferansın, 19. yüzyıl mutasavvuflarından Seyit Muhammed Nurul Arabi'nin hayatının önemli bir kısmını geçirdiği Makedonya'nın Ustrumca şehrindeki ayağında konuşan İnançer, Nurul Arabi gibi abide şahsiyetlerin bugüne ve geleceğe tesir eden canlı bir mirasın sahipleri olduğunu, onların mirasının sürdürülmesinin bir gereklilik olduğunu kaydetti.

İnançer, bu şahsiyetlerin türbelerinin Balkanlar'ın tapusu olduğunu, bunların onarılması ve ihyasının bir görev olduğunu söyledi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tatcı da zamanın bir yerinde Balkanlar'da toprak fethetmeye gelmediklerini belirterek, "İslam'ın adalet esaslı tevhid yani birlik bilincini anlatmaya, gönüller fethetmeye, açmaya, onarmaya geldik. İslam irfanını taşıdığımız bu noktalardan geri dönmeye değil, bu bilinci daha uzaklara taşımaya bütün insanlıkla paylaşmaya geldik" şeklinde konuştu.

Organizazyonlar kapsamında ayrıcai Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu da konser verdi. Balkanlar'da irfani geleneğe, özellikle Melami kültürüne ait mutasavvuf ve şairler tarafından Balkanlar'da İrfan Ocakları programı için bestelenmiş ilahilerin okunduğu konser, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Balkanlar\'da İrfan Ocakları Konferansı Sona Erdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement