Belgrad, Priştine ile Diyaloğu Devam Ettirmeye Hazır - Son Dakika
Güncel

Belgrad, Priştine ile Diyaloğu Devam Ettirmeye Hazır

Belgrad, Priştine ile Diyaloğu Devam Ettirmeye Hazır

Sırbistan Başbakanlığı Kosova Ofisi Müdürü Aleksander Vulin, ülkesinin Kosova hususunda taviz vermeye ve diyaloğu devam ettirmeye hazır olduğunu bildirdi.

16.08.2012 17:28

Sırbistan Başbakanlığı Kosova Ofisi Müdürü Aleksander Vulin, ülkesinin Kosova hususunda taviz vermeye ve diyaloğu devam ettirmeye hazır olduğunu bildirdi.

Vulin, yaptığı açıklamada, Sırbistan hükümetinin Kosova sorununu çözme görevini üstlendiğini ve bu konuda tüm ülkenin arkalarında olduğunu söyledi. Verilen bazı tavizlerin "acı vereceğini" ifade eden Vulin, karşı taraftan da taviz vermesini beklediklerini ifade etti. Vulin, ısrarlı sorulara rağmen ne tür tavizlerin söz konusu olacağı hakkında konuşmadı.

Aleksander Vulin, Sırbistan'ın "B92" televizyonuna yaptığı açıklamada,

"Ülkemizden yüzde 15'lik bir kısmı koparmış olan insanlara (Kosovalılar) verilen tavizler, ülkenizin varlığını tanımayan bu kişilerle ön görüşmeler yürütmek acı verici. Ne tür tavizlerin verileceğini zamanla göreceğiz. Ancak şimdiye dek 12 yıldır hiçbir taviz verilmedi. Priştine tarafından da tavizler gelmezse bu diyalog başarılı olmaz" diye konuştu.

Kosova meselesinin "üst seviyeye" çıkarılacağını belirten Vulin, daha önceki zamanlara ve hükümetlere nazaran kendilerinin bu sorumluluğu tam manasıyla üstleneceklerini söyledi.

Vulin, "Devlet Başkanının da bizzat bu görüşmelere katılımını bekleyebiliriz. Bunun anlamı, onsuz görüşmeleri yürütmeyecek olmamızdır, onun da görüşmelerde bizzat bulunacağı, tüm devletin ve en yüksek mercideki siyasetçilerin görüşmelerde yer alacağıdır. 'Üst seviye' derken sadece hükümeti değil muhalefeti de kastediyorum" dedi.

Görüşmelerin "Bir devlet olarak Kosova ile değil, Arnavut halkının temsilcileriyle yapılacağını" ifade eden Vulin, "Masanın diğer tarafında Arnavut halkının temsilcileri yer alacak. Kosova'da bir devlet söz konusu değildir, sadece Arnavut halkının temsilcileri söz konusudur. Bu temsilcilerin kimler olacağına onlar karar verecek. Bizim için problem, halen devam eden organ ticareti soruşturması bitmeden Haşim Taçi'nin de masanın diğer tarafında olacak olmasıdır" şelinde konuştu.

Eski Sırbistan Cumhurbaşkanı ve savaş suçundan yargılanırken 2006'da ölen Slobodan Miloşeviç'in eşi Mira Markoviç'in kurduğu parti "Yugoslav Sol"un aktif temsilcilerinden biri olan Vulin, Sosyalist Hareket'in Genel Başkanı olarak görev yapıyor.

Sırbistan'dan ayrılarak 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova ile Balkanlar'ın "en genç ülkesini" tanımayan Sırbistan arasındaki sorunları giderilmesi için Brüksel aracılığı ile başlatılan müzakere süreci devam ediyor.

Muhabir: Medin Haliloviç/ Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - BELGRAD

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Belgrad, Priştine ile Diyaloğu Devam Ettirmeye Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement