Berlin'de Türkçe Eğitim Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Berlin'de Türkçe Eğitim Toplantısı

Berlin\'de Türkçe Eğitim Toplantısı

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Şen: ''Yeni nesiller Türkçe dilini kaybetmemeli’’

17.10.2013 23:28

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, bu ülkede yaşayan yeni nesillerin Türkçe dilini kaybetmemesi gerektiğini söyledi.

Berlin Başkonsolosluğu tarafından Türk Evi'nde Türkçe eğitimle ilgili düzenlenen toplantıya Şen'in yanı sıra Berlin Eyaleti Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanı Sandra Scheeres, Eğitim Ataşesi Mustafa Çokyiğit, iki dilde eğitim sunan okulların müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı.

Şen, burada yaptığı konuşmada, Almanya'da Türk çocuklarının eşit şartlarda iyi eğitim almalarına önem verdiğini belirterek, çocukların iyi eğitim alabilmeleri için Almancayı çok iyi bilmeleri gerektiğini ancak ana dilini bilmeyenlerin başka lisanları da öğrenemediğini  vurguladı.

"Yeni nesiller Türkçe dilini kaybetmemeli" diyen Şen, Berlin'de de Türkçe dilini öğrenmenin mümkün olduğunu hatırlattı.

Berlin'de 5 ana okulda hem Almanca hem de Türkçe dilinde eğitim verildiğine işaret eden Şen, bazı ortaokul ve liselerde Türkçenin seçmeli ders olarak okutulduğuna dikkati çekti.

Velilerden çocuklarının gittiği okullarda Türkçe dersinin okutulmasını talep etmelerini isteyen Şen, böylece Türkçe derslerinin verileceği okulların sayısının artabileceğini kaydetti.

Bakan Scheeres de Berlin'de eğitim gören herkesin öğrenimini bitirme şansına sahip olması gerektiğini söyledi.

Hangi kökenden olursa olsun tüm çocuklara eşit fırsatların tanınması gerektiğini belirten Scheeres, "Berlin'de yabancı uyruklu yaklaşık 920 bin insan yaşıyor. Bunlar 180 farklı ülkeden geliyor. En büyük grubu da Türkler oluşturuyor" dedi.

Berlin'de okullarda eğitimi verilen 9 dilden biri olan Türkçenin 12 devlet ve iki özel okulda yabancı dil olarak sunulduğuna işaret eden Scheeres, 5 anaokulunda da Almanca ve Türkçenin birlikte eğitim dili olarak kullanıldığını kaydetti.

Scheeres, kendisinin dil eğitimi için her zaman mücadele edeceğini belirtti.

Eğitim Ataşesi Mustafa Çokyiğit de farklı seviyelerde Türkçe eğitimi almak için pek çok imkanın bulunduğunu dile getirerek, "Ne kadar dilimize sahip olursak kültürümüze de o kadar sahip oluruz" şeklinde konuştu.

Berlin'de "Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri" kapsamında 5 bin öğrenciye Türkçe derslerinin verildiğini belirten Çokyiğit, bu derslerin çocuklarına da verilmesini isteyen velilerin başvuru formlarını Berlin Başkonsolosluğu'ndan alabileceklerini kaydetti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Berlin'de Türkçe Eğitim Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement