Betam: Hizmetlerde 2011'den Bu Yana İlk Kez İstihdam Kaybı Yaşandı - Son Dakika
Güncel

Betam: Hizmetlerde 2011'den Bu Yana İlk Kez İstihdam Kaybı Yaşandı

Betam: Hizmetlerde 2011\'den Bu Yana İlk Kez İstihdam Kaybı Yaşandı

İşgücündeki azalmanın, istihdamdaki düşüşten hızlı olması, tarım dışı işsizlik oranındaki artışı da frenledi.

15.06.2015 12:59

İşgücündeki azalmanın, istihdamdaki düşüşten hızlı olması, tarım dışı işsizlik oranındaki artışı da frenledi. Hizmetler sektöründe 2011 yılından bu yana ilk kez istihdam kaybı yaşandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gokce Uysal ve Araştırma Görevlisi Melike Kökkızıl'ın araştırma notunda, tarım dışı işsizliğin Mart döneminde, bir önceki döneme kıyasla 0.1 puan azalarak yüzde 12.1'e gerilediğine işaret edildi ve şöyle denildi:

"Bu gerilemenin nedeni tarım dışı işgücünün önceki döneme kıyasla daha hızlı düşmüş olmasıdır. Şubat dönemine kıyasla işgücü 73 bin azalırken istihdam 40 bin azalmıştır. İstihdamdaki azalmanın nedeni ise sanayi ve hizmetlerdeki iş kayıplarıdır. 2011'den bu yana ilk kez hizmetlerde istihdam kaybı yaşandı."

Betam notuna göre, mevsimsellikten arındırılmış sektörel verilere göre Mart döneminde, Şubat dönemine kıyasla tarım sektöründe istihdam 164 bin kişi arttı. Aynı dönemde inşaatta da istihdam 57 bin kişi arttı. Buna karşın hizmetlerde istihdam 54 bin, sanayide ise 43 binlik bir istihdam azalışı gerçekleşti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Mart 2015 döneminde Şubat 2015 dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücünün 73 bin azalarak 23 milyon 813 bin kişiye gerilediği belirtilen notta, "Tarım dışı istihdam ise 40 bin azalarak 20 milyon 932 bin oldu. İşgücündeki azalma istihdamdaki azalmadan daha yüksek olduğundan tarım dışı işsiz sayısı 33 bin azalmış, tarım dışı işsizlik oranı da Mart 2015 döneminde Şubat 2015 dönemine kıyasla yüzde 0.1 puan azalarak yüzde 12.1 oldu" denildi.

Betam, Nisan dönemi için mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının yatay seyredeceğini öngördü.

(Grafik) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Betam: Hizmetlerde 2011'den Bu Yana İlk Kez İstihdam Kaybı Yaşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement