Bosna Hersek'te Karagözbey Medresesi'nin Yeni Binası Hizmete Açıldı - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek'te Karagözbey Medresesi'nin Yeni Binası Hizmete Açıldı

Bosna Hersek\'te Karagözbey Medresesi\'nin Yeni Binası Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle, Bosna Hersek’te inşa edilen Karagözbey Medresesi’nin yeni binasının açılışı gerçekleştirildi.

21.01.2014 14:46

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın desteğiyle, Bosna Hersek'te inşa edilen Karagözbey Medresesi'nin yeni binasının açılışı gerçekleştirildi.

1557 yılında kurulan, Hersek Bölgesi'nin tek medresesi olan 270 öğrencinin eğitim gördüğü Karagözbey Medresesi'nin çağdaş eğitim, öğretim ihtiyaçlarına cevap verebilmesi maksadıyla inşasına başlanan yeni binası TİKA desteği ile tamamlandı. Köprü yakınlarında yer alan, savaşta tahrip olduğu için onarım gören fakat darlığı yüzünden eğitimin fiziki ihtiyaçlarına cevap veremeyen eski binanın yerine Cemal Bijediç Üniversitesi Kampüs alanı içinde yeni bir bina inşaatı kaynak yetersizliği nedeniyle uzun bir süre tamamlanamadı. Yaklaşık 3 bin metrekarelik bir kullanım alanına sahip 68 oda içeren ve uzun bir süre kaba inşaat halinde kalan bina kısa süre içinde TİKA tarafından tamamlanarak 2013- 2014 eğitim öğretim yılına hazır hale getirildi.

Karagözbey Medresesi'nin yeni binasının açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TBMM milletvekilleri, Bosna Hersek İslam Birliği Reis-ul Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç'i temsilen Danışmanı Edin Ramiç, Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, Mostar Müftüsü Seid Smaykiç, kanton ve entite düzeyinde Bosna Hersekli yetkililer, İslam Birliği yetkilileri ve medya mensupları ve öğrenciler katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış töreninin devamında, medresenin geçmişi ve yeni binasının inşasıyla ilgili bilgi verildi. Törende yaptığı konuşmada "Tüm Bosna ve Balkanlar'da olduğu gibi Mostar'ı da kuran muazzez bir vakıf kültürüdür" diyen Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, "Avrupa'nın birçok tarihi üniversitesinden daha köklü bir kurumun çatısı altındayız. Bosna'nın geleceği olan kadrolar, burada yetişecekler. Drina'nın, Neretva'nın ve Bosna Irmağı'nın suları gibi Bosna toprağına karışacak, onu bereketlendirecekler. 1557 yılından bu yana Bosna Hersek'in ilim ve irfan hayatına katkı sağlayan Karagözbey Medresesi'nin daha asırlarca ülkenin münevverlerini yetiştirmeye devam etmesi temennisiyle hayırlı olsun diliyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in yanında olacağını bildiren Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, "Türk halkı Bosna'yı her zaman sevmiştir. Sizlerin kalbimizdeki yeri, her zaman ayrı olacaktır. Sizler Türkiye'yi seviyorsunuz, Türkiye de sizleri seviyor. Sizlerin bizlere yaptığı dualar ve destekleriniz bizim için çok önemlidir" dedi.

Yardımlarından dolayı Türkiye ve Türk halkına teşekkür eden Bosna Hersek İslam Birliği Reis-ul Uleması Kavazoviç ise, "Biz aynı ataların çocuklarıyız. Osmanlı'nın çocuklarıyız" diye konuştu.

Türkiye'nin, Bosna Hersek'in yaralarına merhem olduğunu kaydeden Kavazoviç, "Biz, Türkiye'yi çok seviyoruz. Türkiye bizler için çok önemli. Bosna Hersek'te faaliyet gösteren tüm Türkiye kurumları arasında ise en fazla TİKA'yı seviyoruz. TİKA, Bosna Hersek için çok şey yaptı" ifadelerinde bulundu.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam da Bosna Hersek'te 100'ün üzerinde projeyi hayata geçiren TİKA Saraybosna Koordinatörlüğü'nün başarılı çalışmalarından dolayı TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç ve ekibine teşekkür etti. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Karagözbey isminin ve Osmanlı'dan gelen mirasın yaşatılmasında ve sadece ülkelerindeki insanlara değil, tüm dünyaya doğru mesajlar verilmesi için burada yeni nesiller yetiştirilmesine katkı sağlayan medrese yönetimine teşekkür ederek, yeni binanın hayırlı olmasını diledi.

Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Kaplan, Bosna Hersek ve Boşnaklar için yapılan her şey için başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk hükümetine minnettar olduklarını ve yapılanları hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Bosna Hersek İslam Birliği Reis-ul Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç, Mostar Müftüsü Smaykiç ve TBMM Milletvekilleri kurdele keserek yeni binanın açılışını yaptı. Açılışın ardından heyet tarafından bina gezilerek öğrencilere hediye takdim edildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek'te Karagözbey Medresesi'nin Yeni Binası Hizmete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement