Bosnalı Gençler 'Srebrenitsa'yı Unutmadı - Son Dakika
Güncel

Bosnalı Gençler 'Srebrenitsa'yı Unutmadı

Bosnalı Gençler \'Srebrenitsa\'yı Unutmadı

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Kaymakamlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde hayata geçirilne; 'Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi' kapsamında kente gelen Bosna-Hersekli gençler, 'Srebrenitsa Katliamı'nın 17.yılında...

12.07.2012 11:48

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Kaymakamlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde hayata geçirilne; 'Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi' kapsamında kente gelen Bosna-Hersekli gençler, 'Srebrenitsa Katliamı'nın 17. yılında yaşananları kınadı, hayatını kaybedenler için gözyaşı döktü.

Bosna-Hersekli gençler, konakladıkları Suphi Öner Öğretme Evi'nde gerçekleştirilen anma töreninde duygu dolu anlar yaşandı. Anma töreninde Bosna-Hersekli gençler adına bir konuşma yapan Dino Softiç, katliamın üstünden 17 yıl geçtiğini ancak kendilerinin asla o günü unutmayacaklarının altını çizerek, "8 bini aşkın çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin katilce vahşice öldürülmüştür. İşte o gün katliamı bütün dünya izliyordu. İşte bugün yine tüm dünyanın gözleri, Srebrenitsa'ya bakıyor. Bugün Potoçari anıt mezarlığında, aralarında 15 yaşı geçmemiş 6 çocuk olmak üzere, 520 kurbanın arda kalan kemikleri toprağa verilip, huzurlarına kavuşacak" dedi.

"ARTIK YALNIZ DEĞİLİZ TÜRKİYE YANIMIZDA"

Srebrenitsa'da 1995 yılında katledilen insanların DNA tahlilleri neticesinde şimdiye kadar 6 bin 700'den fazla kişinin kimliğinin tespit edildiğini hatırlatan Softiç, bin 500 kişinin halen 'kayıp' olarak kayıtlarda geçtiğinin altını çizdi. 11 Temmuz günlerinin Bosna-Hersekliler için çok önemli bir gün olduğuna vurgulayan Softiç, "Evet çok önemlidir ve o günde olanların unutulmaması ve bir daha olmaması için onu sık sık anmamız gerekir. Bugün içinde çok yas, elem ve acı taşımaktadır ve beraberinde akıllarımızda o günde olanları yeniden canlandırıp akıllarımıza getiriyor ve Srebrenitsa katliamını her senede bir kez daha şuurlarımızda yaşatıyoruz. Ama bu gün, tarihinden dolayı sadece değil, artık önemini başka olaylarla taşımaktadır. Biz artık yalnız değiliz. Yanımızda siz varsınız, bizim kardeş ülkemiz Türkiye Cumhuriyet ve insanları, bizim ikinci vatanımız var" ifadesini kullandı.

"O GÜNÜ HAYATIM BOYUNCA UNUTMAYACAĞIM"

Srebrenitsa katliamının tanığı Bosna-Hersekli Sabina Tursanoviç da, olay sırasında 10 yaşında olduğunu, sokakta arkadaşları ile oyun oynarken birden bire olayların çıktığını ve ailesi ile birlikte evlerinin bodrum katına sığındıklarını dile getirdi. Olayın üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen, ambulans sirenleri ve bomba seslerinin halen kulaklarında çınladığını ifade eden Tursanoviç, babasının olaylar sırasında doktorluk görevi yaptığını, olaylardan sonra ailesinden bir çok kişinin travma geçirdiğini ve o günü hayatı boyunca unutamayacağını kaydetti. Konuşmaların ardından gençler Srebrenitsa belgeselini izledi. Yaklaşık 20 dakika süren belgeselde birçok genç gözyaşlarını tutamayarak, ağladı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bosnalı Gençler 'Srebrenitsa'yı Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement