Çevre Merakı, Kısır Kadında Kalıcı Psikolojik Sorunlar Yaratıyor - Son Dakika
Güncel

Çevre Merakı, Kısır Kadında Kalıcı Psikolojik Sorunlar Yaratıyor

Çevre Merakı, Kısır Kadında Kalıcı Psikolojik Sorunlar Yaratıyor

Arkadaş ve aile çevresinin meraklı tutum ve davranışları, halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite tedavisini olumsuz etkiliyor.

01.11.2012 15:22  Güncelleme: 15:58

Çevrenin soruları ve yardımcı olma isteklerinin tedavi gören çiftlerde özellikle kadınlarda kalıcı psikolojik sorunlar bırakabileceğine dikkat çeken uzmanlar, aile ve arkadaş çevresini sürece ilişkin soru sormaktan kaçınmaları uyarısında bulunuyor.

Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'nin (AKDEM) Çarşamba Seminerleri'nin bu haftaki konusu kısırlık ve tüp bebek tedavisi idi.

Bazı kadınların eşleri ile birlikte katıldığı seminerde konuşan Süleymaniye Semiha Şakir Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Yücel, tıbbi destekle anne-baba olmaya karar veren çiftlerin psikolojileri üzerinde yakın çevrelerinin tutum ve davranışlarının önemli bir rol oynadığını söyledi.

Özellikle kadınların gebe kalma sürecinde erkeklere oranla aile ve arkadaş çevresinden daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Yücel, "Kadın yaşadığı fiziksel sıkıntılar bir yana asıl mücadeleyi meraklı aile ve arkadaş çevresine karşı veriyor. Bu da kadın üzerinde ciddi psikolojik sorunlar doğuruyor" dedi.

Prof. Dr. Yücel, her ne kadar gelişen tıbbi imkanlar sayesinde tedavi sürecinin artık çok daha kolay ve kısa olmasına rağmen yine de bir kadın için çok ciddi olarak depresyon, umutsuzluk, ağlama nöbetleri ve özellikle suçluluk duygusu gibi ağar travmatik sorunlar yarattığını kaydetti.

Yücel, infertilitenin Türk toplumu gibi aile bağları güçlü toplumlarda, çiftin yanı sıra yakın çevreyi de etkileyen bir sorun olduğunu dile getirdi. İnfertil tedavisi gören çiftlerin, çocuğa ve soyadının devamına verilen önemden dolayı diğer insanlara karşı kendilerini yetersiz ve değersiz hissedebildiklerini ifade eden Yücel, buna karşın bu kişilerin yaşadığı sıkıntının çevresince iyi anlaşılamadığını vurguladı.

Kadın Doğum Uzmanı Oğuz Yücel infertil tedavisi gören çiftlerin, kolay incinen, diğer insanlarla iletişimlerinde olumsuz beklentileri olan ve daha fazla yalnız kalma eğiliminde olan kişiler olduğuna dikkati çekerek, ''Bu kişiler, genellikle insanların çoğunun kendilerini anlamadıklarına inandıklarından, insan ilişkilerini sınırlarlar'' diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çevre Merakı, Kısır Kadında Kalıcı Psikolojik Sorunlar Yaratıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement