Çöken Atık Havuzundan Sızıntı İddiaları - Son Dakika
Güncel

Çöken Atık Havuzundan Sızıntı İddiaları

Çöken Atık Havuzundan Sızıntı İddiaları

Murat Taşdemir, Numunelerde İzin Verilenin %40 Üzerinde Siyanür Tespit Edildiğini Söyledi.

18.05.2011 00:12  Güncelleme: 00:13

Kütahya'da faaliyet gösteren gümüş işleme tesisinin atık havuzunda yaşanan çökmenin ardından başlayan siyanür sızıntısı tartışmaları sürüyor. TRT Haber'de hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan Merkez Haber'e konuşan Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, bölgede yaptırdıkları su analizlerine dair bilgileri aktardılar.

"Limitlerin %42 üzerinde"

Greenpeace gönüllülerinin bölgeden aldıkları su numunesini 12 Mayıs'ta akredite bir laboratuarda analize gönderdiklerini ve dün gece itibarıyla analiz sonuçlarını açıkladıklarını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, "Sonuç hakikaten de üzücü bir sonuç. İçme suyunda 0,050 ppm olması gereken, daha doğrusu en fazla buna kadar müsaade edilen siyanür miktarı ne yazık ki 0,071 ppm, yani yüzde 42 daha fazla çıkmıştır.

Buradan şunu anlıyoruz 5.gününde bu haldeyse şu anda 12. günde olduğunu düşünürsek durumun daha hazin olduğunu düşünmemiz gerekir. Şu anda bizim tahminimiz, sızıntının 5 kilometre ötedeki numune aldığımız noktanın daha da ilerisine gitmiş olduğu yönünde" dedi.

Olayın yaşandığı ilk günden bu yana bölgedeki sağlık tehdidine dikkat çektiklerini belirten Taşdemir, şunları söyledi: "Barajın yıkılma tehlikesinden daha çok insanların buradaki suyu kullanması ve siyanür buharının solunması tehlikelidir. Köyler taşınmalıdır. Köyler birkaç günlük, birkaç haftalık değil, tamamen boşaltılmalıdır. Kütahya Valiliği de lütfen yaptırdığı analizleri kamuoyuyla paylaşsın. ODTÜ'nün raporunu kamuoyuyla paylaşsın. Valiliğin yaptırdığı analizler akredite bir laboratuarda yaptırılmıyor."

"Dışarıya bir sızma yok"

Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu da, Çevre Mühendisleri Odası'nın numune aldığı Köprüören köyünün yanı sıra Kızılcakaya, Gümüşköy gibi civar köylerde de kazanın olduğu tarihten bu yana her gün su analizleri yaptırdıklarını ifade etti.

"Çevre Mühendisleri Odası, 12 Mayıs'ta almış olduğu su numunesini bizce bilinmeyen bir yerde analiz yaptırmıştır" diyen Vali Yardımcısı Horozoğlu, "Biz de aynı gün Köprüören köyünden su numunesi aldık ve Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü laboratuarlarında analiz yaptırdık. Şu anda o analiz tetkikleri bizim elimizde. Bursa ve Kütahya halk laboratuarlarında kaza olduğundan bu yana, bu gün dahi, hem kullanma hem de arazide akan suların analizlerini yaptırıyoruz. Bu tesis 1987 yılında kurulduğunda çevreye ne kadar zarar veriyorsa, ki vermiyordu, şu anda da o kadar veriyor demektir. Kazadan dolayı dışarıya bir sızma yok" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çöken Atık Havuzundan Sızıntı İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement