Değerler Olimpiyatı Ödül Töreni - Son Dakika
Güncel

Değerler Olimpiyatı Ödül Töreni

Değerler Olimpiyatı Ödül Töreni

Başbakan Yardımcısı İşler: “Değerler, bir toplumun kimliğidir.

02.06.2014 17:07

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Değerler, bir toplumun kimliğidir. Toplumun sosyal alışkanlıklarının tüm göstergeleri o kimlikte yer alır" dedi.

İşler, Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) tarafından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 'Değerler Olimpiyatı' ödül töreninde öğrenci ve öğretmenler ile velilere hitap etti.

Etkinliği düzenleyen Ensar Vakfı ve MEB yetkililerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan İşler, "Değerler, bir toplumun kimliğidir. Toplumun sosyal alışkanlıklarının tüm göstergeleri o kimlikte yer alır" dedi.

Bireylerinin ne kadar farklı davranış biçimleri ortaya koyarlarsa koysunlar, üyesi olduğu toplumun mayasını taşıdıklarını belirten İşler, "Bu açıdan kendi değerlerimizi mutlaka iyi anlamalı, iyi değerlendirmeliyiz. Bizler asırlarca dünyaya yön veren, bizden olmayanların bile mahiyetimizde kendisini güvende hissetmesini sağlayan kutlu bir dinle yoğrulmuş muhteşem bir medeniyetin mensuplarıyız" diye konuştu.

İşler, değer kavramının ihtiva ettiği tüm ilkeleri içtimai hayatında yansıtan, insanlığın özlemini duyduğu bir medeniyete mensup olduklarını belirtti.

Kültürel ve dini değerlerde insana çok büyük önem verildiğini anlatan İşler, insanın yaratılanların en üstünü olarak tanıtılmasının insana addedilen değer ölçüsünü ortaya koyduğunu söyledi.

Değerler sahip çıkmanın ve yaşatmanın önemine değinen İşler, şunları kaydetti:

"Başkalarının dili ve ağzıyla konuşulmak zorunda bırakıldık geçmiş yıllarda. Kendi sesimizi, soluğumuzu, kendi yerimizi ve öz güvenimizi kaybettik. Sürekli olarak karışık bir zihne sahip bırakıldık. Başkalarına ait hayatları yaşadık. Bunun neticesinde anlamaya, araştırmaya, derin analizlere, sonuçlar çıkarmaya mecali kalmamış, taklitçi, boş benliklere sahip nesiller ortaya çıktı."

Başta adalet, doğruluk, ahde vefa, güven ve merhamet olmak üzere birçok değer yargısının kaybedildiği bir ruh haline gelindiğini ifade eden İşler, "Oysa kendi adına, kendinden olanla kahraman olanlar başkaları adına ve kendisinin olmayanla kahramanlık yapanlarla bir olur mu?" diye sordu.

"Dünyada adaletsizlik giderek yaygınlaşıyor"

Başbakan Yardımcısı İşler, tıkanma ve körelme noktasında değer değil, olsa olsa öfke, kavga, çatışma üretildiğini bunun yakın tarihte özellikle de son bir yılda cereyan eden olaylarda görüldüğünü bildirdi.

"Dünyanın kurucu rolünü üstlenen güçlerin oluşturmaya çalıştıkları sistem, dünya kaynaklarının paylaşılmasındaki adaletsizliği giderek yaygınlaştırmaktadır" diyen İşler, dünyanın büyük bir bölümünün giderek yoksullaştığını kaydetti.

Dünyanın farklı noktalarındaki gelir adaletsizliğine dikkati çeken İşler, dünya genelindeki çatışmalarda her gün çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine de sessiz kalındığını dile getirdi.

Varoluşsal nedeni olan değerleri yeniden kazanmanın önemini vurgulayan İşler, "İnsana özel olan değer ve adalet kavramı herkes için geçerli değil mi?" diye sordu.

İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bu çarpık sistemin işlediği bir dünya düzeninde haktan, hürriyetten, adaletten bahsedecek, yeri geldiğinde çarpık sisteme karşı mazlumun yanında duracak siyasi ve sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç duyuldu. İşte AK Parti isminde taşıdığı adalet ve kalkınma kavramlarıyla söz konusu ihtiyaçtan doğan bir siyasi organizasyondur."

Türkiye'nin kendi hükümetleri döneminde hafıza tazeleme dönemine girdiğini söyleyen İşler, "Zira şunu biliyorduk: Olması gereken yerde olmayan Türkiye, tarihte geniş bir boşluk bırakmıştır. Güzel vatanımızın kendi güzergahında ilerlemesi, tarihin kendi kendi mecrasında akmaya başlamasının da önünü açacaktır" diye konuştu.

İşler, Türkiye'nin etkisiz olduğu dönemleri "talihsiz" olarak niteledi, bunun hem Türkiye hem de dünya için yitik bir dönem olduğunu, şimdi bu yitiğin arandığını söyledi.

Değerler Olimpiyatı'nın, kendisiyle barışık, evrensel, milli ve manevi değerlere sahip sosyal ve duygusal yönden gelişmiş nesiller yetişmesine katkı sunacağına inandığını belirten İşler, "Unutulmamalı ki kendi değerleriyle yaşamayanlar kendilerine ait bir dünya kurma iddiasında bulunamazlar" dedi.

İşler, tüm üstün değerleri kendisinde toplayan Hz. Peygamber'in hayatının bir kez daha okunması, anlaşılması ve hayata uygulanması isteğini ifade etti.

İşler, konuşmasının ardından, 'Değer Ödülleri' kategorisinde paylaşma dalında birincilik ödülüne layık görülen ortaokul öğrencisi Görkem Karanfil ile lise öğrencisi Furkan Altundal'a ödüllerini verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Değerler Olimpiyatı Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement