Diyanet'ten Öğrenciye Umre Programı - Son Dakika
Güncel

Diyanet'ten Öğrenciye Umre Programı

Diyanet\'ten Öğrenciye Umre Programı

Diyanet İşleri Başkanlığı yarı yıl tatilinde ilköğretim ve lise öğrencileri için 10 günlük özel umre programı düzenledi.

08.01.2012 20:09

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş imzasıyla 81 ilin Milli Eğitim müdürlüklerine gönderilen 5 Ocak tarihli yazıda, ülke genelinde öğrencilerin bilgi, görgü ve deneyimlerinin artırılması ve pekiştirilmesine katkıda bulunmak, kutsal topraklarda bulunan ve İslam tarihi açısından önem arz eden mekanların ziyaret edilmesini sağlamak amacıyla öğretmenleri nezaretinde öğrenciler için özel umre turu planlandığı belirtildi. Yazıda, "Yarı yıl tatili dönemindeki program 5 gün Mekke, 5 gün Medine'de konaklayacak şekilde 10 günlük olarak tasarlanmıştır. Bu itibarla, okul müdürlüklerine söz konusu program ivedi duyurularak katılmak isteyen öğretmen, öğrenci ve velilerin isimlerinin en geç 9 Ocak tarihine kadar Başkanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir" denildi.

Öğrenciler için 2 kişilik oda 795, 3 kişilik oda 760, öğretmenler için 2 kişilik oda 875, 3 kişilik oda 850 euro olarak belirlenen umre ücretlerinin 13 Ocak'a kadar ilgili banka hesaplarına yatırılması istenirken, başvuruların il ve ilçe müftülüklerine yapılabileceği belirtildi.

EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü de, Dinayet İşleri Başkanlığı'nın yazısını üst yazıyla kentteki tüm ilköğretim ve liselere göndererek, programa katılmak isteyen öğrencilerin listesini istedi. Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği, öğrencilere yönelik umre programına tepki gösterdi. Sendikanın Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, bu uygulamanın, eğitimin devlet eliyle dinselleştirilmesi politakalarının bir uzantısı olduğunu ileri sürdü. Umre ziyareti başta olmak üzere dini etkinliklerin toplum için önem taşıdığını, buna saygı gösterilmesi gerektiğiğini vurgulayan İsmet Akyol, şöyle dedi:

"Ancak temel ilkesi laiklik olan bir eğitim sisteminde, din açısından önemli olan bir etkinliğin, tüm okullara duyurulması ve ilköğretim ve lise idarecilerinden öğretmen, öğrenci ve velilere umreye katılım çağrısı yapıp, katılacakların bildirmesinin istenmesi, laiklik ilkesinin açıkça ihlal edilmesinden başka anlam taşımamaktadır. Dini faaliyet yürütmekle görevli Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülüklerin okulları adeta birer şubesi gibi görmesi kabul edilemeyeceği gibi, bilimsel ve laik eğitim anlayışına da aykırıdır. Okullarımız, bilimsel ve laik eğitim ilkeleri çerçevesinde eğitim verilmesi gereken kurumlardır."

"PEDAGOJİK AÇIDAN SAKINCALI"

İlköğretim çağındaki öğrencilerin umre ziyaretine katılmalarının pedagojik açıdan da çeşitli sorunlar barındıracağını savunan Akyol, şöyle devam etti:

"Özellikle ilköğretimde okuyan çocukların henüz soyut kavramları anlama, onları anlamlandırma yetilerinin yeterince gelişmediği düşünüldüğünde, bu tür organizasyonlarda oluşan kitle psikolojisi, ileriki yaşlarda çocukların psikolojisi ve davranışları üzerinde olumsuz etki yaratması ihtimali yüksektir. Bu nedenle bu tür organizasyonlara 15 yaş altında çocukların, aileleri ile birlikte de olsa katılması pedagojik olarak sakıncalıdır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyanet'ten Öğrenciye Umre Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement