Ekmez'e Göre Olaylar Devam Edebilir - Son Dakika
Güncel

Ekmez'e Göre Olaylar Devam Edebilir

Ekmez\'e Göre Olaylar Devam Edebilir

Suruç Belediyesi Eş Başkanı Zuhal Ekmez, olayların devam etmesi ihtimaline yönelik tedbir almaya çalıştıklarını söyledi.

23.07.2015 11:42

Suruç Belediyesi Eş Başkanı Zuhal Ekmez, ilçedeki katliam ve sonrasında yaşanılanları Gazete İpekyol'dan Ömer Almas'a değerlendirdi.

IŞİD tehdidinin giderek daha da büyüdüğünü ve bunun bir kesimce dikkate alınmadığını belirten Ekmez, Urfa'da IŞİD'in hücre evleri olduğunu da sözlerine ekledi.

İşte ö röportaj:

Patlama sonrası ilçede son durum nedir?

Bu patlamada hedeflenen bir korku oluşturmak ve herkesin kendi evine çekilmesi ve hatta göçleri başlatmak. Çünkü Kobani'de bir patlama olunca bir kargaşa ve göç oluyordu. Açıkçası bu etkisini göstermedi. Ama olayların devam etmesi ihtimaline yönelik bir tedbir alma çabamız var. Bunun yapılmasının gerekli olduğu Kobani'ye yapılan saldırılarda ortaya çıkmıştır. Çünkü biz oradan bağımsız değiliz. Bu çalışmalar Kobani'ye yönelik çalışmalardır. Bu süreçte oraya en fazla Suruç sahip çıktı ve yardımlarda Suruç üzerinden gidiyor. Bizde bu olaylardan sonra kendimize dikkat etmemiz gerekiyor çünkü devletin buradaki yaklaşımını gördük. Güvenlik güçleri herhangi bir önlem almadı. Kontrol noktaları kurup arama yapmayı biliyorlar ama burada herhangi bir güvenlik önlemi almadılar. Oysa burada iki kişi yan yana gelip bir basın açıklaması yapacağımız zaman tepemizdeler. Bundan yola çıkarak 'güvenlik güçlerinin bir bilgisi var' diyebiliyoruz. Burada beş gün boyunca taziyeleri kabul ediyoruz. İnsanlar burada bir patlama kaygısı gütmeden toplanıyorlar. İnsanlarda bir hüzün var tabi ki. Dün şehitlerden iki tanesi Suruçluydu. Buradan mezarlığa kadar yürüdük ve onların defin işlemini yaptık. Bu duruma karşı insanlarda yoğun bir tepki var.

Partinizce Türkiye sınırlarından defalarca IŞİD militanlarının girdiği iddia edildi, sizce devlet burada önlem almadı mı?

Ülkeye DEAŞ (IŞİD) girdiğini devletin kabul etmesi pek bizi ilgilendirmiyor. Çünkü kendilerinin DAİŞ'e destek verdikleri ortada. Tel Abyad'ın kurtuluşundan sonra birçok DAİŞ'in geçtiği ortada ve nitekim bunlar medyaya yansıdı. Askerle kol kola ve güle oynaya geçiyorlar. Sınır oyunca DAİŞ'in hücre evlerinin olduğu biliniyor. Ben kendi gözlerimle gördüm ve çok rahat dolaşıyorlar. Urfa'nın çok merkezi bir kafesinde DAİŞ teröristlerinin toplantı yaptıklarını görmüştüm. Ben bunu görüyorsam devlet bunu nasıl görmüyor. Bunun içinde çok gözle görülür ve basına yansımasına gerek yok. Cumhurbaşkanı ve AKP'nin ileri gelenlerinin açıklamasına bakarsanız DAİŞ desteği görülüyor. Bu adamlar YPG ve YPJ güçlerini kendilerine tehdit görürken DAİŞ'i kendilerine tehdit görmüyorlar. Nusaybin'de hendekler kazılıyor ve Nusaybin'in tam karşısı YPG ve YPJ elinde. Ama bu hendekleri Cereblus tarafına kazmıyor.

Bir gün önce burada miting oldu fakat orada böyle bir saldırı değil de doğrudan sosyalist gençlerin hedef seçilmesi neden?

Bu çok bariz görülen bir şey. Eğer bizim mitingde öyle bir saldırı olsaydı eğer çok daha fazla can kaybı olurdu. Gezi ile başlayan ve Kobani süreci ile devam eden halkların bir kardeşliği var. Bu dayanışmayı, bu örgütleşmeyi ve enternasyonalist ruhu götüren gençliktir. Bu bütün partiler ve halklar açısında böyle. Özgürlük ve dayanışma mücadelesini ayakta tutan gençliğin eylemleridir. Kobani ile birlikte bu dayanışma büyüdü. Yanı başımızda bir savaş olurken bizde buraya gelen Kobanililere sahip çıkma mücadelesi verdik. Bu konuda da Türkiye halklarından çok yoğun destek aldık. Bunlar yardım ettiler, buraya geldiler ve aylarca bizle birlikte sınır nöbetlerine katıldılar. Yardımları organize ettiler, bizim bilgi işlemde ve depolarda çalıştılar. Bir diğer yandan Kobani'de enternasyonalist taburlar var. Bununla birlikte bu savaşta şehit düşen Türkiye'den arkadaşlar var. Bu durum HDP'nin seçim barajını aşmasına yansıdı. AKP bundan korktuğu ve buna bir darbe vurmak istediği için özellikle sosyalist gençliği hedef aldı.

Yaralıların son durumu nedir?

27 tanesi hastanede bunların 10'u yoğun bakımda. Ama ölümcül durumda olan hiç kimse yok. Bir kısım sevkler var. Bir yaralı ambulans uçakla İstanbul'a gönderildi. Şuanda durumları iyi ölü sayısında bir artış olmaz inşallah.

SURUÇ'TA GÖZLEM

Patlama sonrası gergin günler yaşayan Suruç halkı hükümete ve eylemi gerçekleştirdiği iddia edilen IŞİD'e tepkili. Halk gençlerin yarım bıraktığı işi tamamlayacaklarını söylüyor.

Suruç'ta sosyalist gençlerin basın açıklaması yaptığı sırada gerçekleştirilen ve çoğu genç 32 kişinin yaşamını yetirdiği yitirdiği saldırı sonrası Suruç halkı diken üstünde. Patlamanın gerçekleştiği Amara Kültür Merkezi'ne gelen vatandaşlar dua ederek sloganlar atıyor. Ölenlerin Kobani'nin özgürleşmesi için geldiklerini ve böylesi bir saldırıyı hak etmediklerini ifade ediyor. Taziye alanına gelen birçok vatandaş AK Parti hükümetine ve güvenlik güçlerine tepki gösteriyor. Alanda bulunan bir kadın, "Biz her zaman burada olacağız. O gençlerin yolunda yürümeye devam edeceğiz. Elbet bir gün bu katliamlar son bulacak" dedi.

İlçe merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken birçok vatandaş yabancı olarak gördükleri insanlara korku dolu gözlerle bakıyor. Esnafların ilk günlere göre iş yerlerini açıyor fakat halen ilçede sakinlik hakim. İlçede belediye ve CHP ilçe binasında siyah bayraklar asılmış.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ekmez'e Göre Olaylar Devam Edebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement