Ekonomi Bakanı Çağlayan, MB'nin Eylem Planını Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Ekonomi Bakanı Çağlayan, MB'nin Eylem Planını Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Çağlayan, MB\'nin Eylem Planını Değerlendirdi

'Gönül isterdi ki, MB'nin bu anlayışının değişmesi için başkanın değişmesi beklenmeseydi.Haber.

26.10.2011 13:03

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,

'MB, yıllardır özlemini duyduğumuz bir yapıya dönüşmüştür"

'Gönül isterdi ki, MB'nin bu anlayışının değişmesi için başkanın değişmesi beklenmeseydi. Keşke geçmiş dönemlerde, bir yıl öncesine kadar bunlar alınabilse, bugün Türkiye'ye böylesine yüksek bir dış ticaret açığı yaşamasaydı, cari açık bu kadar konuşulur hale gelmeseydi"

Haber: Dilhun GENÇDAL ? Kamera: İdris TİFTİKÇİ İstanbul - DHA

İstanbul Kongre Merkezi'nde 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2011" organizasyonuna katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın (MB) bugün açıkladığı 'Eylem Planı"na ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MERKEZ BANKASI, ÖZLEMİNİ DUYDUĞUMUZ BİR YAPIYA DÖNÜŞMÜŞTÜR

Çağlayan, 'MB, yıllardır özlemini duyduğumuz bir yapıya dönüşmüştür. Proaktif bir davranış benimsiyor. Meselelerin peşinden koşan değil, meselelerin önünden koşan bir yapıya dönüşmüştür. Gerek Türkiye, gerek dünya ekonomisindeki gelişmeleri anında izleyip, buna göre zamanında alınması gereken tedbirleri alıyor. Gönül isterdi ki, MB'nin bu anlayışının değişmesi için başkanın değişmesi beklenmeseydi. Keşke geçmiş dönemlerde, bir yıl öncesine kadar bunlar alınabilse, bugün Türkiye'ye böylesine yüksek bir dış ticaret açığı yaşamasaydı, cari açık bu kadar konuşulur hale gelmeseydi" diye konuştu.

Avrupa'daki ekonomik sıkıntılara işaret eden Çağlayan, 'Böyle bir ortamda Türkiye, özellikle provoke edilebilecek gerek faiz, gerek kur konusundaki provokasyonları ve bunların ekonomiye vereceği tahribatı önlemek adına MB bugün açıklamış olduğu eylem planının önemli olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

FAİZ LOBİSİ EMELLERİNE ULAŞAMADI

Çağlayan, MB'nin yeni yönetiminin, bir taraftan fiyat istikrarı, bir taraftan da finansal istikrar konusunda her türlü adımı atacakları yönündeki ifadelerini hatırlatarak, bunun Başarılı, bir anlayış ve önemli bir anlayış değişikliği olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de ciddi spekülatif batakların olduğunu vurgulayan Çağlayan, 'Bunun ortak gayesi şuydu, Türkiye'de MB'yi bu yola sıkıştırarak, faizleri yükseltmesini sağlamak gibi bir düşünceyi. Çünkü faizlerin daha fazla yükselmesi ve daha fazla kazanç elde etmek isteyenlerin bir oyunuydu. Ama şükürler olsun, bu konuda alınmış olan tedbirlerle, biliyorsunuz, faiz lobisi bu emellerine ulaşamadı. Faizlerin yükseltilmesi Türkiye'ye yeni bedeller ödetecekti ve bu konudan da piyasalar öyle ya da böyle etkilenecekti" diye konuştu.

MB'NİN EYLEM PLANI FAİZ, DÖVİZ VE KUR İSTİKRARI İÇİN ÖNEMLİ

MB'nin, faizde, dövizde ve kurda bir istikrarın sağlanması noktasında önemli bir eylem planı açıkladığının altını çizen Çağlayan, 'MB, bu yolla Türkiye'nin özellikle faiz ve döviz politikasında başıboş olmadığını, MB kendi sorumluluk alanı içinde yapması gerekenleri yapan bir kuruluş olduğunu ve her zaman bu tedbirleri almakta en ufak bir şekilde geri adım atmayacağını ortaya koymuştur" dedi.

ÖNEMLİ OLAN ENFLASYONUN TEK HANEYE GEMİŞ OLMASIDIR

Çağlayan, MB'nin açıkladığı 'Eylem Planı"nda enflasyon rakamının revize edilmesine ilişkin soruya da, 'Dünya ekonomisi önemli değişkenlerle karşı karşıya. Özellikle Avrupa ekonomisinde her gün yeni yeni değişkenler ortaya çıkıyor. Böyle bir ortamda tabi Türkiye'nin büyüme performansı son derece güçlü ve ortada. Bu revizeler yapılır, daha sonra tekrar azaltılır, çoğaltılır. Bu konulara çok fazla sağlanmamak gerekiyor. Ama bu konuda Orta Vadeli Program'da hükümetimizin özellikle açıklamış olduğu hedefler çerçevesinde hareket etmeye devam edeceğiz. Ama bunun, enflasyon üzerinde bir baskı yaratması, enflasyonu arttırıcı bir etki haline gelmesinde MB bu konuda alacağı tedbiri ifade ediyor. Ama önemli olan enflasyonun tek haneye gelmiş olması ve bunun sürdürülebilir bir bantta olmasıdır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekonomi Bakanı Çağlayan, MB'nin Eylem Planını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement