Ev Hemodiyaliziyle Yaşam Süresi Uzuyor - Son Dakika
Güncel

Ev Hemodiyaliziyle Yaşam Süresi Uzuyor

Ev Hemodiyaliziyle Yaşam Süresi Uzuyor

Türkiye'de halen 200 kişi tarafından uygulanan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından diyaliz hastalarına ücretsiz bir hizmet olarak sunulan 'Evde Hemodiyaliz' sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığına dikkat çekildi.

20.08.2013 17:11

Türkiye'de halen 200 kişi tarafından uygulanan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından diyaliz hastalarına ücretsiz bir hizmet olarak sunulan 'Evde Hemodiyaliz' sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığına dikkat çekildi. Nefrolog Prof.Dr. Ercan Ok, böbrek naklinden sonra normal böbrek fonksiyonuna en yakın tedavi türü olan "Ev Hemodiyalizi" ile hastaların, merkezde yaptıkları diyaliz işlemini ev ortamında daha uzun süreli yapma imkanı bulduğunu söyledi. Prof. Dr. Ercan Ok, Türkiye'de 50 bini aşkın hemodiyaliz hastasının haftada üç defa diyaliz merkezine gidip yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek "Diyaliz merkezine gidip gelmenin güçlüğü dışında, pek çok hasta diyaliz sonrasında halsizlik, bitkinlik gibi şikayetler yaşıyor, kimi hastalarda da diyaliz sırasında tansiyon düşmesi, kramp gibi sorun görülüyor. Böbreklerimiz haftada 7 gün 24 saat çalışıyor; merkezde ise haftada 3 gün dört saat diyaliz yapıyoruz, bu da doğal olarak yetersiz kalabiliyor. Evde haftada 3 gün gece uyurken yapılan 8 saat diyalizle bu sorunlar ortadan kalkıyor" diye konuştu.

Diyaliz sonrası hastaların yaşadığı sorunların çözümünün diyaliz süresini uzatmaktan geçtiğine dikkat çeken Prof.Dr. Ercan Ok, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ev hemodiyalizi ile kansızlık, fosfor yüksekliği, kaşıntı, kemik ağrıları, beslenme bozukluğu hızla düzeliyor. İlaç kullanmak, sıkı diyet uygulamak gibi zorunluluklar ortadan kalkıyor, hastaların deri rengi normale dönüyor, tüm bedensel ve zihinsel fonksiyonlarda belirgin iyileşme sağlanıyor. Gece uykudayken 8 saat süreyle diyaliz olan hastalarda çok daha etkili bir temizlenme oluyor. Gündüzler tamamen hastaya kalıyor, rahatlıkla işine, okuluna gidebiliyorlar."

Prof. Dr. Ercan Ok, hastaların merkezlerde iki aylık eğitimden sonra diyalizi kendileri uygulayabilecek hale geldiğini belirterek şunları söyledi: "Hasta evde diyaliz yaparken de, her aşamada diyaliz merkezi desteğini kesintisiz sürdürüyor, hastalar herhangi bir sorun olması durumunda nefroloji uzmanı, hemşire ve teknik personele anında ulaşabilecekleri bir sistem kuruluyor."

Prof. Dr. Ercan Ok, bu uygulama için hastaların herhangi bir ödemede bulunmadıklarını hemodiyaliz makinesi ve su sisteminin Ev Hemodiyalizi uygulayan merkezce ücretsiz kurulduğunu belirtti. Prof. Dr. Ercan Ok, Sağlık Bakanlığı'nın da desteğiyle Türkiye'de uygulamanın giderek yaygınlaştığını sözlerine ekledi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ev Hemodiyaliziyle Yaşam Süresi Uzuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement