Faiz Artırımı Sonbahardan Önce Olmaz - Son Dakika
Güncel

Faiz Artırımı Sonbahardan Önce Olmaz

Faiz Artırımı Sonbahardan Önce Olmaz

Uluslararası düşünce kuruluşu EBES'in 16. Konferansına katılan ekonomistlere göre; FED'in sonbahardan önce faizleri artırma ihtimali oldukça düşük.

01.06.2015 09:16

Uluslararası bilimsel-akademik kuruluş EBES'in (Eurasia Business and Economics Society - Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği) 16. Konferansı 27-29 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul'da yapıldı. İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği'nin (İEAD) işbirliğiyle yapılan konferansa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da destek verdi.

56 ülkeden 500'e yakın akademisyen, uzman, bankacı ve bürokratın katıldığı ve 273 bilimsel çalışmanın sunulduğu konferansta teorik konular yanında dünya ekonomisindeki son gelişmeler de konuşuldu. Tartışmaların ana teması ise FED'in faiz artırımını ne zaman yapacağı ile Avrupa ekonomisindeki son gelişmeler oldu.

EBES'in kurucuları Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Yrd. Doç. Dr. Ender Demir ve Dr. Hakan Danış'ın verdiği bilgilere göre; konferans katılımcıları, Amerikan ekonomisindeki yavaş büyümenin ikinci çeyrekte de devam edeceğini bekliyor. Beklentiler Amerikan ekonomisinin bu çeyrekte yüzde 2'den daha yavaş büyüyeceği şeklinde. Bu olumsuz beklentiye karşın, katılımcılar Amerikan ekonomisinde gözlemlenen yavaşlamanın geçici olduğunu düşünüyor ve büyümenin bu yılın ikinci yarısında hızlanacağını öngörüyor. 2015 yılı büyümesinin yüzde 2.5'e ulaşmasını öngören uzmanlar, istihdam piyasasındaki iyileşme ve artan emlak fiyatları ile birlikte Amerikan Merkez Bankası FED'in kısa dönem faiz oranlarını Temmuz veya Eylül ayındaki olağan para politikası toplantısında artırmaya başlayacağını tahmin ediyor. Faiz artırımı beklentisine rağmen, Amerika'daki para politikasının gevşek olması bekleniyor. FED Başkanı Yellen'in son açıklamalarına paralel olarak EBES katılımcıları, Amerika'daki faiz artırımlarının yavaş olacağını düşünüyor.

Amerikan ekonomisindeki büyüme ve faiz artırımı beklentilerine karşın, konferansa katılan akademisyen ve merkez bankası yetkililerinin Avrupa ekonomisi için öngörülerinin ise olumsuz olduğu görülüyor. Yunanistan'ın borç erteleme/silme çabaları, Avrupa para birliğinin geleceğinin belirsizliği ve Avrupa ekonomisindeki yavaş büyümenin bu yıl da devam edeceği beklentisi piyasalardaki belirsizliği ve dalgalanmayı artırıyor. Katılımcıların beklentisi Avrupa ekonomisinin 2015 yılında yüzde 1 civarında büyüyeceği şeklinde. Avrupa Merkez Bankası'nın gereken ne ise yapılacağı yönündeki açıklamaları ve uygulanan genişleyici para politikasına rağmen Avrupa'nın yavaş büyüme girdabından kısa surede çıkması beklenmiyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Faiz Artırımı Sonbahardan Önce Olmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement