Fırtına'da Tabutlu Gösteri - Son Dakika
Güncel

Fırtına'da Tabutlu Gösteri

Fırtına\'da Tabutlu Gösteri

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Fırtına Vadisi'ndeki Köylerde Yaşayan Bir Grup Vatandaş, Bölgenin Sit Alanı Kapsamından Çıkarılması İçin Gösteri Düzenledi.

28.11.2010 19:08

SİT alanını temsil eden tabut hazırlayan köylüler, cenaze namazı kıldıktan sonra tabutu Fırtına Deresi'ne attı.

Hükümet tarafından TBMM 'ye sunulan ve doğal SİT ilan edilmiş alanların statüsünü sona erdirerek SİT alanı ilan etme yetkisini Çevre ve Orman Bakanlığı'na devredecek "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı", geçen hafta yöre halkı ve çevrecilerin katılımı ile Fırtına Vadisi'nde protesto edilmişti. Fırtına Vadisi bu kez karşıt görüşte bir grubun gösterisine sahne oldu. Bölgedeki SİT alanının kaldırılmasını ve mini HES projeleri yapılmasını destekleyen bir grup ve onlar destek veren köy muhtarları ile vatandaşlar gösteri düzenledi. Çamlıhemşin ilçe girişinde toplanan yaklaşık 400 kişi ellerinde "Fırtına Tek yürek", "Fırtına Vadisini biz de seviyoruz", "Atların tepiştiği yerde fare olmak istemiyoruz", "SİT'e hayır" ve "SİT, Fırtına'dan git" pankartları ile tarihi Ayder kemer köprüsüne doğru yürüyüşe geçti. Grubun önünde ilerleyen kamyonetin kasasında ise "Rahmetli SİT'e kapıldı, gitti" yazan bir tabut ile başında bekleyen temsili bir imam yer aldı.

Belediye başkanı aleyhinde slogan

Grup ayrıca kanun tasarısı için yapılan protesto gösterisine destek veren Çamlıhemşin'in Bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek'e yönelik "Herkes burada Başkan İdris nerede?" sloganları attı. Tarihi kemer köprü üzerine çıkan grup bir süre horon oynadıktan sonra Atatürk İlköğretim Okulu bahçesine girdi. Burada temsili cenaze namazı kılmak isteyen gruba bazı görevliler müdahale etti. Okul bahçesinde gösteri düzenlenemeyeceğini ifade eden görevliler ile tertip komitesi arasında tartışma yaşandı. Grup daha sonra Çamlıhemşin Ayder karayolunu ulaşıma kapatarak cenaze namazı kıldı. Temsili imam, cenaze namazının nasıl kıldırılacağını yanlış anlatınca herkesi güldürdü. İmam "Bugün bir SİT alanını daha gömeceğiz" diyerek sözlerini sürdürmeye çalıştı. Ancak sözlerini tamamlamakta zorlanan imam işin içinden çıkamayınca "SİT mevtasından razı mısınız?" diyerek helallik istedi, ardından "Gömün gitsin" dedi. Kalabalık tabutu bir süre taşıdıktan sonra Ayder köprüsü üzerinden Fırtına Deresi'ne attı.

"SİT kararı, Fırtına Vadisi insanını kendi yöresinde yaşayamaz hale getirdi"

Grup adına açıklama yapan Adem Korkut, yıllardır yöre halkının vadiyi koruduğunu belirterek bunun yanında SİT kapsamı nedeniyle mağduriyetler de yaşandığını söyledi. Çevreye duyarlı davranan yöre halkına çevreyi koruma teşviki verilmesi gerektiğini ifade eden Korkut, "Doğaya en çok zarar verenler maden ocakları ile enerji tesisleridir. Bunları engellemek bahanesiyle yöre halkının en temel ihtiyaçlarını kısıtlamak çelişkidir. Komşu illerden hatta ülkelerden getirilen kerestelerle yayla evini tamir eden yöre halkı Fırtına Vadisi'ne zarar vermez. Yöre halkı çok sevdiği için çirkin beton yapılaşmaya gitmiyor. SİT kararı, Fırtına Vadisi insanını kendi yöresinde yaşayamaz hale getirmiştir. Bu insanlara yaşama şansı verilmeden koruma olmaz. Bizler Fırtına Vadisindeki yerleşim, tarım, yayla ve otlak alanların SİT kapsamından çıkarılmasını istiyoruz. Bu alanlar içerisinde korunması gereken tarihi eserler varsa bunların korunmasını istiyoruz. Ormanlar, akarsular ve göllerin koruma kapsamında kalmasını talep ediyoruz. Yaylalarda mülki idarenin gözetimi altında yerel mimariye uygun barınak yapılmasına izin verilmesini ve yayla yolları açılmasını istiyoruz. Fırtına Vadisi'ni biz de seviyoruz. Atların tepiştiği yerde fare olmak istemiyoruz" diye konuştu.

Bu arada protesto gösterisini tertip eden komitenin başkanının AK Parti Çamlıhemşin İlçe Başkan Yardımcısı Cemil Kus, açıklamayı yapan Adem Korkut'un ise AK Parti üyesi olduğu öğrenildi. Gösteri hakkında bilgi vermek için medya mensuplarını da bizzat Cemil Kus aradı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fırtına'da Tabutlu Gösteri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement