GAÜN'de Özel Bir Panel - Son Dakika
Güncel

GAÜN'de Özel Bir Panel

GAÜN\'de Özel Bir Panel

Üniversitemizde "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı'nın Kavram Dünyası" konulu panel düzenlendi.

09.03.2012 08:53

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğüne bağlı faaliyetlerini sürdüren Edebiyat ve Kitap Topluluğuna üye öğrenciler tarafından "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı'nın Kavram Dünyası" konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panele; Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akay konuşmacı olarak katıldı.

Mehmet Akif'in fikrî ve estetik dünyasına dikkat çeken Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, "Bize öğretilen Türk büyüklerini hep kutsarız, öyle bir yapımız var. Bu büyükler içersinde kimisi vardır ki bir takım idealizasyonlarla, yüceltmelerle, hatta ve hatta bir takım yaptırımlarla bize kabul ettirilmiştir. Biz onların büyüklüğünü dokunulmaz tabularla öğrenmişizdir. Bunun bana kalırsa bir sıkıntısı vardır. Onlar yüceltile yüceltile yükseklerde bir yere çıkar. Sonra biz kim, onlar kim demeye başlarız. Bir de birtakım büyükler vardır. Onların büyüklükleri küçültülmeye çalışılır. Ya da büyüklükleri olduğu gibi değil de birtakım kısıtlayıcı dar alanlara sıkıştırılarak giderilmeye çalışılır" diyerek Mehmet Akif'in bunlardan birisi olarak gördüğünü belirtti.

Prof. Dr. Andı, "Mehmet Akif'i çok fazla duyduk bugüne kadar. Okul kitaplarının daha ilk sayfasında İstiklal Marşı'nı ve belki de Mehmet Akif'in bir fotoğrafını görürsünüz. İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif ya da Milli Şairimiz Mehmet Akif diye karşınıza çıkar. Bu bana kalırsa Mehmet Akif için bir baht, bir talih olduğu kadar bir de talihsizliktir. Mehmet Akif portresini yalnızca bir görünüme hapsedip, küçültme eylemidir" şeklinde konuştu.

Mehmet Akif'in rahmetle anılmaya değer bir isim olduğunu vurgulayan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akay, "Mehmet Akif her şeyde her şeye rağmen tanımları sarsan bir isimdir. Hayatında, sanatında, bulunduğu çağda mevcut tanımları özellikle büyük sıfatına layık tanımları sarsar. Sarstığı tanımlardan bir tanesi de ebediyettir. Akif diyor ki; 'Rahmetle anılmak ebediyet budur. Amma sessiz yaşadım. Kim beni nerden bilecektir" diye konuştu.

Panelin açılışında konuşan Edebiyat ve Kitap Topluluğu Öğrenci Başkanı Mustafa Güneş, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy'un fikirleriyle birleştirici unsur olup günümüzde yaşamakta olduğunu ve geleceğe de ışık tuttuğunu ifade etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel GAÜN'de Özel Bir Panel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement