Güneydoğu'ya Fındık Müjdesi - Son Dakika
Güncel

Güneydoğu'ya Fındık Müjdesi

Güneydoğu\'ya Fındık Müjdesi

Akbaşlı: "Fındığı Yine Güneydoğu'dan Gelen Arkadaşlarımız Toplayacak"

14.06.2010 17:04

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun'da meydana gelen terör olaylarının ardından fındık toplamak için bu yıl Güneydoğu yerine Gürcistan'dan mevsimlik işçi getirileceği söylentilerine son noktayı koydu. Akbaşlı, 20 yıldır Giresun'a gelen Güneydoğulu mevsimlik işçilerin bundan sonra da geleceğini ifade ederek, "Oradan gelen arkadaşlarımıza herhangi bir gözle bakmak ve ayrımcılık yapmak son derece yanlıştır, önyargılı bir davranıştır. Bunu kim düşünürse de onları kınıyoruz" dedi.

Giresun'da son bir ay içinde meydana gelen terör olayları nedeniyle fındık toplamak için Güneydoğu'dan getirilen mevsimlik işçilerin bu yıl gelmesine izin verilmeyeceği yönündeki söylentilere en sert tepki Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı'dan geldi. Akbaşlı, bu söylentinin gerçekle bağdaşmadığını dile getirerek, "Türkiye Cumhuriyeti devleti muz cumhuriyeti değildir. Gürcistan'dan veya başka bir ülkeden gelenler turistik ziyaret için gelir. Bu amaçla gelen insanın burada çalıştırılması suçtur. Hem çalışan hem çalıştıran cezalı duruma düşer. Gürcistan'dan, Azerbaycan'dan, Peru'dan, Şili'den işçi geleceği yönündeki açıklamalar yanlıştır ve böyle bir şey söz konusu değildir. Herkes elini kolunu sallayarak gelip fındık toplayamaz. Çünkü 27 Mayıs'ta, Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği yürürlüğe girdi ve Resmi Gazete'de de yayımlandı. Bu yönetmelikte yabancı işçilerin nasıl çalışacağı belirtilmiştir. İşçi çalıştıracak olan çiftçilerimiz dikkatli olmalı ve elinde çalışma belgesi olmayanı çalıştırmamalıdır. Eğer çalıştırırsa da bunun adı da kaçak işçi çalıştırmaktır ve ağır yükümlülükleri vardır" diye konuştu.

Giresun'a fındık toplamak için 20 yıldır Güneydoğu'dan işçi geldiğini hatırlatan Akbaşlı, bu kişilere meydana gelen son olaylar nedeniyle ön yargılı bakılmaması gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Fındığın yüzde 70'ini il dışından gelen işçiler toplar. Onlar buranın şartlarını öğrendiler, alıştılar. Onlarla akraba gibi olduk. Artık yıl içinde de görüşüyoruz. Sosyal ilişki içindeyiz. Güneydoğu'dan gelen işçilerin burada çalışması yasak değil, kaçak değil, günah değil. Bu insanlar Malatya'daki kayısı hasadından sonra buraya geliyor ve bir ay kalıp evine gidiyor. Gelecek arkadaşlarımıza herhangi bir gözle bakmak ve ayrımcılık yapmak son derece yanlıştır, önyargılı bir davranıştır. Bunu kim yapıyorsa yanlıştır ve onları kınıyoruz."

Gelen işçilerin kimlik bilgilerinin muhtarlar aracığıyla karakola teslim edildiğini de hatırlatan Akbaşlı, "Eğer, bunların içinde yasadışı olaylara karışan varsa da emniyet güçlerimiz zaten takip ediyordur ve gereğini yaparlar. Ayrıca Giresun Valiliği de mevsimlik işçilerin daha iyi şartlarda kalmaları için çalışma başlattı. Valilikte yapılan toplantıda gelecek olan mevsimlik işçilerin eğitim, asayiş, sosyal yönden durumları değerlendirildi. Onların daha iyi şartlarda kısa süreliğine konaklayacak oldukları arazi temin edilmesi ve boş okulların kullanılması gibi düşünceler var" dedi.

Bilindiği gibi 26 Nisan'da, Giresun'un Dereli ilçesinde yol kenarına döşenen mayın askeri aracın geçişi sırasında patlatılmış, olayda bir astsubay şehit olmuş, 2 asker yaralı olarak kurtulmuştu. Diğer olay ise 24 Mayıs'da Giresun il merkezinde meydana gelmiş, uzun namlulu silahla ateş açılan polis aracında 2 polis yaralanmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Güneydoğu'ya Fındık Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement