Hague Bağdat'ta - Son Dakika
Güncel

Hague Bağdat'ta

Hague Bağdat\'ta

İngiltere Dışişleri Bakanı, Kerry'nin ardından Bağdat'a gitti.

26.06.2014 15:03

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyaretinin ardından Bağdat'a ulaşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Iraklı siyasi liderlerle görüşecek. Irak'ta 'siyasi birlik' vurgusu yapan Hague, Bağdat'taki görüşmelerinin ardından cuma günü Kürt bölgesindeki Erbil'e gidecek ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşecek.

Irak'ın çok büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu belirten Hague, en acil önceliğin 'kapsayıcı bir hükümet' oluşturulması olduğuna inandığını söyledi.

İngiltere'nin Irak'a diplomatik, insani ve terörle mücadele konularında destek sağlayabileceğini belirten Hague, 5 milyon sterlinlik acil yardım gönderdiklerini, birleşik bir hükümet için daha fazlasını da yapabileceğini ifade etti.

IŞİD', 'kanlı bir terör örgütü' olarak tanımlayan Hague örgütün sadece Irak'ın istikrarna ve bölgesel bütünlüğüne değil, bölgedeki bütün ülkelere tehdit oluşturduğunu söyledi.

IŞİD'e katılan gençleri uyaran Hague, 'Bu gruba katılmak bir kahramanlık değildir, bu örgüt suç işleyen, tecavüz ve işkenceden sorumlu olan bir gruptur' diye konuştu.

Pazartesi günü Bağdat'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry de Bağdat'ta Başbakan Nuri Maliki'nin de içinde bulunduğu siyasi liderlerle görüşmesinin ardından Erbil'e hareket etmişti.

Irak bölünmenin eşiğinde

Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD'in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD'in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Örgüt, Suriye'deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak'a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllülerin de desteği ile kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

IŞİD hedefinin Bağdat'a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

Irak'ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004'te Irak'ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi'nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak'taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye'de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak'ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi'yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak  Musul, Tikrit ve Ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak Suriye ve Irak'ta Sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Hague Bağdat'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement