Hakkari'de Kar Altında Yaşam ve Hizmet Mücadelesi - Son Dakika
Güncel

Hakkari'de Kar Altında Yaşam ve Hizmet Mücadelesi

Hakkari\'de Kar Altında Yaşam ve Hizmet Mücadelesi

Kar kalınlığının kent merkezinde 2 metreye ulaştığı Hakkari'de, ağır kış şartlarına karşı büyük mücadele veriliyor.

10.01.2013 12:34

Kar kalınlığının kent merkezinde 2 metreye ulaştığı Hakkari'de, ağır kış şartlarına karşı büyük mücadele veriliyor. Yol açma ve elektrik arızalarını gidermek çalışmaları güçlükle sürdürülüyor. Şemdinli'de çığ altındaki 2 kişiye ulaşılamazken, Bitlis'te kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Van, Hakkari ve Bitlis'te kapalı olan 751 köy ve 375 mezranın yolunun açılması için çalışmalara sürüyor.

Hakkari'de 3 gün boyunca yoğun şekilde etkili olan kar yağışı, hayatı durma noktasına getirdi. Kent merkezinde bile kar kalınlığının 2 metreye yaklaşması yüzünden mahalle sokakları bile ulaşıma kapanırken, kent genelinde 132 köy ve 375 mezranın yolu kardan kapandı.

ELEKTRİK EKİPLERİ KARLAR ARASINDA

Okulların pazartesi gününe kadar kapalı olduğu Hakkari'de kar yağışının bugün durmasının ardından hem karla mücadele ekipleri, hem de elektrik arıza ekipleri yoğun bir çalışma başlattı. Kriz merkezi oluşturan Belediye mahalle yollarını açmaya çalışırken, İl Özel İdaresine'ne bağlı karla mücadele ekipleri, köy yollarını, elektrik arıza ekipleri de 2 gündür elektriğin verilemediği 90 köy, 222 mezra, 1 ilçe ve 3 beldeye enerji verebilmek için yoğun bir gayret gösteriyor. Karla mücadele ekipleri karın geçit vermediği bölgelere kar motosikletleriyle gitmeye çalışıyor. Motosikletlerin işe yaramadığı bölgelerde ise ekipler, yürüyerek karlara bata çıka arızaların olduğu bölgelere ulaşmaya çalışıyor.

EKMEKLER SIRTTA TAŞINDI

Hayatın adeta durma noktasına geldiği, tek katlı evlerin ve araçların kara gömüldüğü Hakkari'de vatandaşlar ise günlük yaşamlarını zorlukla sağlayabiliyor. Dün akşam saatlerinde ise Hakkari kent merkezindeki Yeni mahallede bir evin üzerine çığ düştü. Şans eseri ölen ve yaralanan olmazken, evin üzerindeki kar kütleleri, belediye ekipleri tarafından temizlendi. Bu arada yurtlarda kalan ve araçların çıkamadığı bölgelerde kalan öğrenciler için ekmekler de sırtlarda taşınıyor.

ÇIĞ ALTINDA KALAN 2 KİŞİYE HALEN ULAŞILAMADI

Şemdinli'nin Aşağıkayalar Köyü'nde çığ altında kalan adı belirlenemeyen bir çoban ile köylülerden İdris Kaya'ya ise halen ulaşılamadı. Aşağıkayalar köyünün ilçe merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunduğu ve bölgedeki olumsuz hava koşulları yüzünden İl Özel İdaresi'ne ait 2 kepçe ve 1 greyderin bölgeye ulaştığı belirtildi. Ayrıca kaymakamlık Güzelyazı ve Altınsu Köyleri'nde çığ tehlikesi bulunan iki mahallelerde bazı evleri tahliye etti.

Bu arada, Hakkari-Van, Hakkari- Yüksekova, Hakkari Çukurca karayoluna sık sık çığ düşmesi sonucu ulaşım düzenli olarak sağlanamadığı ve ekiplerin yollarda sürekli çalışma yaptığı belirtildi.

BİTLİS'TEKİ KAR KALINLIĞI 2 METRE

Bitlis'te cuma günü başlayan kar yağışı, bugün de etkisini sürdürdü. Merkezdeki kar kalınlığı 2 metreyi bulurken, yüksek kesimlerde 3 metreye yaklaştığı belirtildi. Okulların pazartesi gününe kadar kapalı olduğu Bitlis ve ilçelerinde yüzlerce yerleşim birimine de elektrik verilemiyor. Kentte 300 köy yolu ulaşıma kapalı. Evlerin ve araçların adeta kara gömüldüğü kentte günlük yaşam da güçlükle sağlanıyor. Kar yağışı nedeniyle köylerinde mahsur kalan 7 hasta ise karla mücadele ekiplerinin çalışması sonucu kurtarılarak hastaneye ulaştırıldı. Tatvan kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, ilçede karla mücadele çalışmalarının devam ettiği ve hastaların ilçe merkezine ulaştırıldığı belirtilerek şöyle denildi. "İlçemizde 6 gündür devam eden yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolu kapalı olan Yumurtatepe Köyünden Menice Biksin ile Muho Açıkyol, Hanelmalı Köyünden Birad Akgün, Berivan Akgün, Şuraç Akgün ve Budaklı köyünden beyin felci geçiren Memihan Gölbaşı ile Göllü Köyünden doğum hastası Ravşan Tekel, Kaymakamlığımıza bağlı Özel İdare ve 112 Acil Servis ekiplerince yoğun çabalar sonucu hastaneye ulaştırıldı" denildi.

HİZAN'DAKİ KAYIPLARA DA ULAŞILAMADI

Bu arada, Bitlis'in Hizan ilçesi'ne 60 kilometre uzaklıkta bulunan Dökütaş köyünde 31 yaşındaki Eşref Ayna ve 23 yaşındaki Abdulrahim Ayna'dan bugün de haber alınamadı. Köyün 5 kilometre dışında bulunan ağıllardaki hayvanlara bakmak üzere önceki gün evlerinden çıkan amca çocukları Eşref Ayna ve Abdulrahim Ayna'nın bir daha köye dönmedikleri belirtildi. Hizan Kaymakamlığı'na vekalet eden Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, kayıpların bulunması için Karayolları ve İl Özel idare ekipleri tarafından bölgede arama faaliyetinin yapılabilmesi için yol açma çalışması başlatıldığını, ayrıca çevre illerden de destek alarak köye arama kurtarma ekiplerinin sevk edildiğini söyledi.

VAN'DA KAR YAĞIŞI

Hakkari'de 3 gün, Bitlis'te Cuma gününden itibaren etkili olan yoğun kar yağışı, Van'da ise dün sabah saatlerinde başladı. Van'da kar kalınlığının kent merkezinde 30, kırsalda ise 1 metreye yaklaşırken, il genelinde 329 köy yolu da ulaşıma kapandı. Okulların bugün için kapalı olduğu Van genelinde kar yağışı zaman zaman etkisini gösterirken, karla mücadele ekipleri yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Belediye ekipleri ise şehir merkezindeki karları temizlemek için yoğun bir çalışma başlattı. Kent merkezinde toplanan karlar kamyonlara yüklenerek şehir dışına çıkartılıyor. - Hakkari

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hakkari'de Kar Altında Yaşam ve Hizmet Mücadelesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement