Hem Çiftçi Hem de Dicle Edaş İçin 'Bereketli' Kampanya - Son Dakika
Güncel

Hem Çiftçi Hem de Dicle Edaş İçin 'Bereketli' Kampanya

Hem Çiftçi Hem de Dicle Edaş İçin \'Bereketli\' Kampanya

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından 26 Mayıs’ta ‘Bereketi Bol Olsun’ sloganıyla başlatılan 2015 yılı tarımsal sulama kampanyası, yüzde 75’e ulaşan indirim nedeniyle çiftçiyi, katılımın yüksek olması nedeniyle de elektrik şirketini sevindirdi.

08.07.2015 12:30

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından 26 Mayıs'ta 'Bereketi Bol Olsun' sloganıyla başlatılan 2015 yılı tarımsal sulama kampanyası, yüzde 75'e ulaşan indirim nedeniyle çiftçiyi, katılımın yüksek olması nedeniyle de elektrik şirketini sevindirdi. Kampanya, ismi gibi hem çiftçi, hem de Dicle EDAŞ için 'Bereketli' oldu.

Elektrik dağıtım hizmeti verdikleri illerde elektrik kullanarak pompaj ile sulama yapan çiftçilere yönelik bu kampanyayı, devlet kurumlarının tavsiyesi üzerine yüzde 75'e varan indirim imkanı sağlayarak hayata geçirdikleri belirten Dicle Elektrik Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, kullandıkları elektriğin bedelini ödeyebilmesi için çiftçinin kazanmasını arzuladıklarını söyledi. Dicle EDAŞ'ın Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta elektrik dağıtım hizmeti verdiğini de kaydeden Üstün, elektrik ile tarımsal sulamanın yoğunluklu olarak Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'da yapıldığına dikkat çekti. Kampanyaya katılımın da bu illerde yoğunlaştığını ifade eden şirket sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, şöyle dedi:

"Bu illerimizde tarımsal sulama ya cazibe yöntemi ile ya da pompaj ile yapılmaktadır. Cazibeli sulamada çiftçi ya sulama kanalından veya dere yatağından suyu tarlasına aktarmak için elektrik kullanmaktadır. Bu yöntemi kullanan çiftçinin harcadığı elektrik çok daha azdır. Ancak pompaj ile yerin metrelerce altından su çıkaran ve bu yolla sulama yapan çiftçilerimiz, çok daha fazla elektrik kullanmaktadırlar. İşte pompaj ile sulama yapan çiftçilerin bu yükünü azaltabilmek için kurumların da tavsiyesi ile 'Bereketi Bol Olsun' kampanyasını hayata geçirdik. Elektriğin gerçek bedelinin sadece yüzde 25'ini talep ederek, bu kampanyayı başlattık. Neticesinde de doğru karar verildiği ve doğru netice aldığımız ortaya çıktı."

"BU YILKİ KAMPANYAYA KATILIM YÜKSEK OLDU"

Üstün, bu yılki kampanyanın elektrik ile tarımsal sulama yapan çiftçilerden büyük ilgi gördüğünü, bu nedenle de kampanyaya katılımın geçen yıldan daha yüksek olduğunu ifade ederek, "Dicle Elektrik olarak yöre çiftçisine, sulamada kullandığı elektrik borcunun sadece yaklaşık yüzde 25'ini alarak ciddi bir destek verdiğimizi düşünüyoruz. Çiftçimiz sadece bizden değil, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer kurumlardan da destek alıyor zaten. Ama biz de çiftçimizin hasadının bol ve bereketli olmasını istiyoruz. Çiftçinin hasadının artması demek, gelirinin artması demektir. Bu da, bunun bize ödeme olarak geri dönmesi demektir. Biz en başta çiftçimizin kazanmasını istiyoruz. Kazandıktan sonra da bunu hakkaniyetle, yaptığımız kampanyalardan da yararlanarak çok düşük bedellerle bizimle paylaşmasını, kullandığı elektriğin bedelini ödemesini istiyoruz" dedi.

"KULLANILAN ELEKTRİĞİN YÜZDE 40'I İSRAF EDİLİYOR"

Dağıtım hizmeti verdikleri illerde kış mevsiminde ısınma, yaz mevsiminde ise tarımsal sulama ve serinleme amaçlı olarak elektrik tüketildiğini de belirten Dicle Elektrik Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, israf konusuna da dikkat çekti.

İçerisinde bulunduğumuz yaz mevsiminde tarımsal sulamadaki yoğun elektrik kullanımının yanında serinleme amaçlı olarak kullanımın artmasının, bedeli ödenmediği için kullanımın israf düzeyine ulaşmasının sonucunda zaman zaman istenmeyen kesintiler yaşanabildiğine de vurgu yapan Üstün, bununla ilgili olarak da şunları aktardı:

"Fazla yüklenme dolayısıyla kesintiler yaşanması söz konusu olabiliyor. Bölgemizde bazı kesintiler var. Kesintiler, elektriğin kaçınılmaz bir durumu. Şu dönemde bölgede yaşanan kesintiler genel olarak, hatlara fazla yüklenmeden kaynaklı. Bunlar bizim de arzulamadığımız teknik kesintiler ve biz de altyapımızı buna göre geliştiriyoruz. Özellikle elektriği israf etmemenin yolunu bulmalıyız. Sulama saatlerine dikkat edilmesi, klimaların daha verimli kullanılması önlemlerden bir kaç tanesi. Dağıtım bölgemizdeki yıllık elektrik tüketimi yaklaşık 20 milyar kWh. Uluslararası bir denetim kuruluşunun raporuna göre, burada kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 40'ı, yani 8 milyar kWh kadar bir israf var. Bunun önlenebilmesi için biz şirket olarak gerekli önlemleri aldık ve almaya da devam ediyoruz. Bu konuda hem kullanıcıların bilinçlenmesi, hem de ilgili kurum ve kuruluşların bize destek olması gerekir." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hem Çiftçi Hem de Dicle Edaş İçin 'Bereketli' Kampanya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement