İran UAEK'da Alınan Kararı Eleştirdi - Son Dakika
Güncel

İran UAEK'da Alınan Kararı Eleştirdi

İran UAEK\'da Alınan Kararı Eleştirdi

İran'ın, UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı'ndaki Temsilcisi Büyükelçi Sultaniye, ülkesinin nükleer programına yönelik karar tasarısının kabul edilmesini eleştirdi.

13.09.2012 22:47  Güncelleme: 09:05

İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu Toplantısı'ndaki Temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, ülkesinin nükleer programına yönelik karar tasarısının 31 lehte oyla kabul edilmesini eleştirerek, "Karar tasarıları sorunu çözmez aksine daha karmaşık hale getirir" dedi.

Ülkesinin nükleer enerji programının "barışçıl amaçlı olduğunu" yineleyen Sultaniye, taraf oldukları Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan (NPT) kaynaklanan haklarını kullanarak nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kullanmak üzere faaliyet gösterdiklerini bildirdi.

"Ülkesinin UAEK ile yeterince işbirliği yapmadığı" yolundaki suçlamaları da kabul etmeyen Sultaniye, UAEK denetçilerinin mevcut anlaşmalar çerçevesinde denetim yaptıklarını belirtti.

Sultaniye, "UAEK müfettişlerinin Parçin nükleer tesisinde denetim yapmalarına izin verilmediği" yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, UAEK denetçilerinin 2004 ve 2005 yıllarında söz konusu nükleer tesisinde denetim yaptıklarını kaydetti.

Sultaniye bir soru üzerine, Parçin nükleer reaktörünün aynı zamanda askeri bir tesis olduğunu belirterek, "Biz ulusal güvenliğimiz açısından her isteyene, her istediği zaman Parçin tesisinin kapısını açamayız. Dünyanın hiçbir ülkesi de ulusal güvenliği söz konusu olduğunda her isteyene nükleer tesislerinin kapısını açmaz" diye konuştu.

UAEK ve Başkanı Yukiya Amano'nun tarafsız ve objektif olmadığını ileri süren Sultaniye, "Amano'nun ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve İsrail istihbarat servisi MOSAD'dan aldığı gerçek dışı bilgi ve belgelerle ülkesinin nükleer programına ilişkin gerçek dışı rapor hazırladığını" iddia etti.

UAEK başkanı Amano'nun CIA ve MOSAD'dan aldığı uydu görüntüleriyle Parçin'de nükleer deneme yapıldığı iddiasında bulunduğunu savunan Sultaniye, bu iddiayı yerinde kanıtlamak için kendilerine olanak tanındığını ve yapılan denetimde, Parçin nükleer tesisinin yakınındaki özel bir şirketin işçileri için yaptırdığı tuvalet inşaatıyla karşılaştıklarını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'nın, ülkesinin nükleer programına yönelik ortaklaşa sundukları karar tasarısının yönetim kurulu toplantısında 31 lehte oyla kabul edilmesinden duyduğu rahatsızlığı gizlemeyen Sultaniye, "Karar tasarıları sorunu çözmez aksine daha karmaşık hale getirir" dedi.

-Wood: "İran'ın verilen mesajı aldığını umarım"-

UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı'ndaki ABD Heyeti Başkanı Büyükelçi Robert Wood ise yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programına yönelik karar tasarısının kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "İran yönetiminin bu vesileyle verilmek istenen mesajı aldığını umduğunu" söyledi.

İran'ın nükleer programına ilişkin UAEK ve 5+1 ülkeleriyle şeffaf işbirliği yapmasını sağlamak için başka bir seçenek bulamadıkları için bu karar tasarısını sunduklarını anlatan Wood, Tahran yönetiminin BM Güvenlik Konseyi ve UAEK yönetim kurulu kararlarına riayet ederek nükleer tesislerini ön koşulsuz olarak UAEK denetimlerine açması gerektiğini bildirdi.

İran yönetiminin, UAEK denetçilerinin Parçin nükleer tesisinde denetim yapmasına izin vermediğini anımsatan Wood, Tahran yönetiminin yüzde 20 oranında zenginleştirdiği uranyum miktarını son bir yıl içinde iki misline çıkardığını ve bu miktarın nükleer enerji reaktörü için ihtiyaç duyduğunun çok üstünde olduğunu kaydetti.

İran yönetiminin aşırı miktarda uranyum zenginleştirmesinin mantıklı olmadığını ifade eden Wood, UAEK ile üzerinde mutabık kalınan "yapısal yaklaşım uygulaması" konulu belgenin hala imzalanmamış olmasının da İran'ın işbirliği yapmakta samimi olmadığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Wood, 5+1 ülkeleri ile İran arasındaki görüşmelerin devam etmesinden yana olduğunu belirterek, görüşmelerin zamanı ve programının AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catharine Ashton tarafından belirleneceğini kaydetti.

Kurumun Viyana'daki merkezinde 10 Eylül Pazartesi günü başlayan UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı'nın, yarınki oturumun ardından sona ermesi bekleniyor.

Muhabir: Viyana

Yayıncı: Tarkan Demir - VİYANA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran UAEK'da Alınan Kararı Eleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement