Kardelen Kadın Merkezi sorumlusu Alataş - - Son Dakika
Güncel

Kardelen Kadın Merkezi sorumlusu Alataş -

Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi Sorumlusu Mukaddes Alataş, yaptığı açıklamada, dün Adnan Menderes Mahallesi Şehri Nebi sitesindeki evlerinden çıkan kayınvalidesi Besra Karadayı (64) ve kayınpederi Ekrem Karadayı'ya (68) düzenlediği saldırı sonucu Besra Karadayı'nın hayatını kaybettiği olayla ilgili tutuklanan Melek Karadayı'nın çocuklarıyla bir süre merkezde kaldıklarını bildirdi.

12.02.2014 04:50

Kardelen Kadın Merkezi sorumlusu Alataş - DİYARBAKIR

Annesini öldüren eşinin annesini öldüren kadın

-Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde önceki yıl annesini öldüren ayrı yaşadığı eşinin annesine ve babasına silahlı saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Melek Karadayı'nın 13 yaşında zorla evlendirildiği babasının baskı ve tehditleri nedeniyle bir süre kadın sığınma evinde kaldığı belirtildi

- Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi sorumlusu Alataş:

"Melek Karadayı'nın çocukları dede tarafından öldürülme korkusu yaşıyorlardı. Melek gördüğü şiddet ve ölüm tehditi nedeniyle bize geldi. Olay yaşanmasaydı çocukları ile yine merkezimize gelecekti"

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde önceki yıl annesini öldüren ayrı yaşadığı eşinin annesine ve babasına silahlı saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Melek Karadayı'nın 13 yaşında zorla evlendirildiği, babasının baskı ve tehditleri nedeniyle bir süre kadın sığınma evinde kaldığı belirtildi.

Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi Sorumlusu Mukaddes Alataş, yaptığı açıklamada, dün Adnan Menderes Mahallesi Şehri Nebi sitesindeki evlerinden çıkan kayınvalidesi Besra Karadayı (64) ve kayınpederi Ekrem Karadayı'ya (68) düzenlediği saldırı sonucu Besra Karadayı'nın hayatını kaybettiği olayla ilgili tutuklanan Melek Karadayı'nın çocuklarıyla bir süre merkezde kaldıklarını bildirdi.

Karadayı'nın sığınma evinde 10-23 Ekim 2013 tarihinde kaldığını anlatan Alataş, Meleğin annesinin ölümünden ailesinin kendisini sorumlu tuttuğunu belirttiğini söyledi.

"Melek Karadayı'nın çocukları dede tarafından öldürülme korkusu yaşıyorladı" diyen Alataş, şöyle konuştu:

"Babası Melek'e 12 yaşındaki oğlunu öldürmek için okula gittiğini söylemiş. Melek'e babası çocukların o adamın çocuğu olduğu gerekçesiyle öldürmek istediklerini belirtmiş. Melek Karadayı'nın çocukları dede tarafından öldürülme korkusu yaşıyorlardı. Melek gördüğü şiddet ve ölüm tehditi nedeniyle bize geldi. Kardeşi geldi baskı uygulamayacaklarını belirterek Melek'i ikna etmeye çalıştı. Melek'e düşünmesi için bir gün süre verdiler. Melek annesinin ölümünden sonra 5 yaşında kardeşinin geride kaldığını 2 yıl önceki olayın ardından kendisine çocukların onun yüzünden yetim kaldığına dair baskı yaptıklarını söyleyerek gitme kararı aldı. Ancak kardeşine siz de beni artık bu olaydan sorumlu tutmayın dedi. Kardeşi de kabul etti."

Melek'in Ergani'ye dönmesinden sonra da kendisiyle görüştüklerini anlatan Alataş, Melek kocasından nafaka kazandığını, Diyarbakır'a gelip yerleşeceğini şu anda çok baskı altında olduğunu bize iletti. Onu ziyaret etmek isteğimizi söylediğimizde ise Melek, 'Gelmeyin, can güvenliğim tehlikeye girer" diyerek sığınma evine gelip kalacağını daha sonra Diyarbakır'a yerleşeceğini ifade etti.

- "Melek korkuyla büyümüş".

Alataş, Melek için hukuki destek de alındığına dikkati çekerek, bu kapsamda baroya ve karakola gittiğini ifade etti.

Meleğin etrafındaki erkeklerin silahla çok erken tanıştığını savunan Alataş, "Babası korucu, eşi ise uzman çavuştu. Dolayısıyla Melek korkuyla büyümüş. 13 yaşında zorla evlendirilmiş. Bu korkuyla başedemedeğini düşünüyoruz" diye konuştu.

- "Koruma kararı pratikte uygulanmıyor"

Alataş, Melek'in psikolojisine ve çocukların güvenliğine yönelik çalışmalar yürüttüklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Melek'ten çok çocuklarının can güvenliği tehlikesi vardı. Melek, 'Beni öldürmek istemiyorlar çocuklarımı öldürmek istiyorlar' diyordu. Tüm kadınlarla ilgili koruma kararı çıkarıyoruz ama koruma kararı pratikte uygulanmıyor. Her kadının cebinde koruma kararı var fakat koruma kararları hiçbir şekilde uygulanmıyor, hiçbir yaptırımı yok. En fazla zorlandığımız durum da budur. Melek şiddet görüyordu bize sığındı fakat yeniden şiddet döngüsünde döndü. Melek kandırıldı ve inandırıldı. Koruma kararı olan bir kadınla çalışıyoruz. Haftada bir gün geliyor, kadını dövüyor, kafasını gözünü yarıyor ve tekrar gidiyor. Bu koca bulunamıyor. Bu durumda erkek ya hapse atılacak yada sonu Melek veya benzeri kadınlar gibi olacak."

Alataş, Melek Karadayı'nın durumuna tanık oldukları davaya katılma talebinde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Sosyal hizmet uzmanı Dilek Erol ise, Melek Karadayı'nın 13 yaşında korucu olan babası tarafından uzman çavuş olan amcasının oğlu ile zorla evlendirildiğini, yıllarca şiddet gördüğünü belirtti.

Melek'in eşinin annesini öldürdüğünü hatırlatan Erol, Karadayı'nın annesinin yasını tutmadan ailesi tarafından annesinin ölümünden sorumlu tutulduğunu söyledi.

Diyarbakır Ergani silahlı saldırı

Muhabir: Sema Kaplan

Yayınlayan: İbrahim Yakut

Kardelen Kadın Merkezi sorumlusu Alataş -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kardelen Kadın Merkezi sorumlusu Alataş - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement