Kerbela'da Gerilim Tırmanıyor - Son Dakika
Güncel

Kerbela'da Gerilim Tırmanıyor

Kerbela\'da Gerilim Tırmanıyor

Irak'ın Kerbela kentinde, Şii din adamı Seyyid Sarhi Haseni'ye destek veren silahlı gruplara ülkenin farklı bölgelerinden takviye destek gidiyor.

03.07.2014 12:03  Güncelleme: 12:02

Irakiyye televizyonu Kerbela'da toplanan Haseni'nin destekçilerine ait olduğunu iddia ettiği görüntüleri yayınladı. Haberde Kerbela'ya bağlı kasaba ve köylerden çok sayıda silahlı kişinin Nuri Maliki'ye karşı mücadele çağrısı yapan Şii lider Haseni'ye destek vermek için kentte mevzilendikleri aktarıldı.

Silahlı gruplar, Kerbela kentinde Haseni'nin büro ve taraftarlarının yaşadığı bölgeleri korumaya aldı.

Kerbela kentinde bulunan askeri bir yetkili ise Bağdat'a bağlı 'terörle mücadele birimine' bağlı güçlerin Haseni'ye bağlı silahlı gruplara operasyon düzenlediğini söyledi.

Ordu muhalif Şiilere saldırdı

Irak ordusunun dün, Kerbela'da Şii din adamı Haseni'nin başında bulunduğu merkezlere düzenlediği baskınlarda en az 45 kişi öldü. Yüzlerce Haseni taraftarı gözaltına alındı.

Kenttin bazı kesimlerimde Haseni taraftarları ile Irak ordu birlikleri arasındaki çatışmalar yer yer devam ediyor.

Cihat fetvasına karşı geldi

?Iraklı Şiilerin dini otoritelerinden Haseni, ülkedeki en büyük dini otorite Ayetullah Ali Sistani'nin, Şiileri, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşa çağırdığı "cihat fetvasına" itiraz etmesiyle gündeme gelmişti.

1964 Kazımiye'de doğan Sarhi Haseni Bağdat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi mezunu.

Baas Partisi karşıtı faaliyetleriyle tanınan ve1999 yılında bir suikast sonucu öldürülen Muhammed Sadık Sadr'ın talebelerinden.

Kerbela'da Üniversite Öğretim Görevlisi Selam Kitab, Aljazeera'ye telefonda yaptığı açıklamada bütün kentlerdeki aşiretleri hükümete karşı harekete geçmeye çağırdı.

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından ilk defa Irak güvenlik güçleriyle bir Şii grup çatıştı.

Irak'ta IŞİD'in Musul başta olmak üzere birçok bölgeyi ele geçirmesinin ardından Ayetullah Ali Sistani, Şiileri silah başına çağıran bir fetva yayınladı. Fetvanın ardından birçok kişi gönüllü olarak orduya yazıldı. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Kerbela'da Gerilim Tırmanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement