Kongrede Kürtçe Konuşmaya Beraat - Son Dakika
Güncel

Kongrede Kürtçe Konuşmaya Beraat

Kongrede Kürtçe Konuşmaya Beraat

Eski BDP'li Sevahir Bayındır, "Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet" ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

02.04.2013 11:14  Güncelleme: 12:05

Barış Kılıç - Eski BDP Milletvekili Sevahir Bayındır, BDP'nin 1. Olağanüstü Kongresi'nin açılış konuşmasını Kürtçe yaparak,

"Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet" ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesinin karara ilişkin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi'nin Siyasi Partiler Kanunu'nun, "siyasi parti kongre ve açık-kapalı salon toplantılarında Türkçeden başka dil kullanılmayacağı" ve kullananlara ceza öngören maddelerinin iptal edildiği anımsatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl Bayındır hakkında, BDP'nin 1 Şubat 2010'da yapılan 1. Olağanüstü Kongresi'nde Divan Başkanlığına seçildiği ve açılış konuşmasını önce Kürtçe, ardından Türkçe tekrarlaması üzerine dava açmıştı. İddianamede Siyasi Partiler Kanunu'nun 81/c maddesinde "Azınlık yaratılmasının önlenmesi" başlığı altında "Siyasi partilerin kongrelerinde, açık-kapalı salon toplantılarında Türkçeden başka dil kullanamazlar" amir hükmü bulunduğu kaydedilerek, Bayındır'ın, Siyasi Partiler Kanunu'nun 81/c maddesi aracılığıyla 117. maddesine göre cezalandırılması talep edilmişti.

Davayı gören Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, Bayındır hakkında beraat kararı verdi.

Karara ilişkin gerekçede, Bayındır'ın savunmasının alınması için hakkında yakalama kararı çıkartıldığı, ancak savunmasının alınamadığına yer verildi.

Anayasa Mahkemesinin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 117. maddesini iptal ettiği, buna ilişkin kararın 5 Ocak 2013'te yürürlüğe girdiği anımsatılan gerekçeli kararda, iptal edilen hüküm yerine herhangi bir düzenleme yapılmaması nedeniyle, Bayındır'a atılı eylemi suç olarak düzenleyen bir hüküm bulunmadığından beraatına karar verildiği belirtildi.

-Anayasa Mahkemesinin kararı-

BDP Özalp İlçe Başkanı hakkında, 6 Ocak 2011'de parti ilçe binası önünde Kürtçe konuşma yaptıktan sonra Türkçe olan mevcut ilçe başkanlığı tabelasını Türkçe ve Kürtçe ifadelerin yer aldığı yenisiyle değiştirerek, 2820 sayılı Kanun'a muhalefetten açılan davayı gören Özalp 1. Asliye Ceza Mahkemesi, kanun maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

İtirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Kanunu'nun 117. maddesinin oy çokluğuyla iptaline karar vermişti. Yüksek Mahkeme, bu maddenin atıf yaptığı ve iptal nedeniyle uygulanma olanağı kalmayan ve 81. maddenin de içinde yer aldığı 4. bölümünün de iptaline karar vermişti.

Karar 5 Temmuz 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanırken, Anayasa Mahkemesi kararın 6 ay sonra, yani 5 Ocak 2013'te yürürlüğe girmesini kararlaştırmıştı.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kongrede Kürtçe Konuşmaya Beraat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement