Kore Gazilerini, 62 Yıl Sonra Bir Mektup Buluşturdu - Son Dakika
Güncel

Kore Gazilerini, 62 Yıl Sonra Bir Mektup Buluşturdu

Kore Gazilerini, 62 Yıl Sonra Bir Mektup Buluşturdu

Trabzonlu Kore gazisi Murat Albayrak, yazdığı mektupla 62 yıl sonra Bitlisli silah arkadaşı Bahattin Öztürk ile buluştu.

19.05.2013 15:01

Trabzonlu Kore gazisi Murat Albayrak, yazdığı mektupla 62 yıl sonra Bitlisli silah arkadaşı Bahattin Öztürk ile buluştu.

Gazi Murat Albayrak (79), yaklaşık 5 ay önce evinde fotoğraf albümüne bakarken, 1950 yılında Kore'de görev yaptığı sırada tanıştığı Bitlisli silah arkadaşı Bahattin Öztürk (86) ile çekilmiş fotoğrafını buldu.

Fotoğrafın arkasındaki adresten yola çıkarak, arkadaşına ulaşmaya karar veren Albayrak, Öztürk'e mektup yazdı. Bir süre sonra mektubu alan Öztürk, arkadaşını telefonla arayarak Bitlis'e davet etti.

Bunun üzerine Albayrak, eşi, çocuğu, kardeşi ve bazı yakınlarını yanına alarak, Bitlis'in Yolalan beldesi Konaç Mahallesi'nde oturan Öztürk'ü evinde ziyaret etti.

Her ikisi de emekli imam olan Albayrak ile Öztürk, hasret giderdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Öztürk ile 3 ay İzmir'de kaldıklarını ve ardından Kore'ye gittiklerini belirten Albayrak, Kore Savaşı'nda 12 ay 15 gün görev yaptığını ve orada sıkı bir dostluk kurduklarını belirtti.

Albayrak, Kore'den döndükten sonra herkesin memleketine gittiğini ve Öztürk'ü bir daha görmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Arkadaşımın sağ olduğunu bilmiyordum. 5 ay önce albüme bakarken Öztürk'ün resmini gördüm. Fotoğrafın arkasındaki adrese bir mektup gönderdim ancak bu adresin değişmiş olabileceğini düşündüm. Buna rağmen mektubu yazdım. Mektupta,

'Mektup kimin eline geçerse Allah rızası için bana dönsün' diye not yazdım. Telefon numaramı da yazdım. Yeğenimin yardımıyla gazeteye röportaj da verdim. Bir gün telefonum çaldı ve birileri konuştu ancak ilk etapta anlamadım. Sonra Öztürk'ün olduğunu anlayınca heyecana kapıldım ve yaşadığını öğrendim. Onu sağlığında ziyaret edeceğimi söyledim. Bugün bugün de buraya geldik. Allah'a çok şükür. Çok duyguluyum. Bu kavuşma aklıma gelmezdi."

-"Bir araya gelmemiz barış sürecine etki yapar"

"İnşallah bizim bir araya gelmemiz, barış sürecine bir etki yapar" diyen Albayrak, Kürtlerin içinde yaşamayı arzu ettiğini söyledi.

Albayrak, "Önceden Kürt ve Türk diye böyle bir şey yoktu. İzmir Seferihisar'daki bölüğümüzde yaklaşık 40 Kürt vardı. 11 yaşında hafızlığı bitirdim. Yaklaşık 70 yıldır Kur'an-ı Kerim'i ezbere okurum. Onlar gibi İslamiyeti yaşayamadım. Kürtler acayip insanlar. Bu bölükteki Kürtler, Öztürk ile oruç tutuyordu. Onlar oruçlarını tertemiz tuttu, biz tutamadık. Bu adamların hiç ikinciliği ve ayrılığı olur mu- Bunlar ayrılık yapar mı- Ben Kürt camiasının içinde yaşamayı arzu ederim" diye konuştu.

-"Biz Müslümanız, düşman değiliz"

Bahattin Öztürk ise Kore Savaşı'na destek birliği olarak gittiklerini ve döndükten sonra birbirlerinden bir daha haber alamadıklarını ifade ederek, mektubun eline geçmesinden sonra çok duygulandığını, Albayrak'ı hemen aradığını belirtti.

Barış sürecini de sonuna kadar desteklediklerini dile getiren Öztürk,

"Savaşın hiç kimseye yararı yok. Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği gibi bütün müminler kardeştir. Bütün insanların her yeri sulh etmesi gerekiyor. "Bazıları Kürtler ve Türkler ayrıdır" diyor. Böyle bir şey yok. Biz Müslümanız, düşman değiliz. Her iki tarafta da hukuk olsun. Biz barış istiyoruz" dedi.

Daha sonra sohbet eden gaziler, anılarını anlatarak, askerde çektirdikleri fotoğraflara baktı.

Albayrak'ın yazdığı mektubun okunmasının ardından gaziler, akrabaları ve köylülerle birlikte yemek yedi. - BİTLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kore Gazilerini, 62 Yıl Sonra Bir Mektup Buluşturdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement