Kuraklık Nedeniyle Meriç Nehri'nde Kum Adacıkları Oluştu - Son Dakika
Güncel

Kuraklık Nedeniyle Meriç Nehri'nde Kum Adacıkları Oluştu

Kuraklık Nedeniyle Meriç Nehri\'nde Kum Adacıkları Oluştu

Edirne'de geçen Şubat ayında debisi 1200 metreküpe kadar ulaşarak yatağından taşan Meriç ve Arda nehirleri, sıcak havalar nedeniyle kurudu.

16.08.2012 14:29

Edirne'de geçen Şubat ayında debisi 1200 metreküpe kadar ulaşarak yatağından taşan Meriç ve Arda nehirleri, sıcak havalar nedeniyle kurudu. Yağış almayan bölgede Meriç Nehri üzerinde büyük kum adacıkları oluşurken, Devlet Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı iş makineleri, debisi 66 metreküp saniyeye kadar düşen nehrin yatağındaki kumları temizlemek için çalışma başlattı.

Edirne'de etkili olan sıcaklar çiftçileri mağdur ederken, iki aydır yağış alamayan kentteki Arda, Meriç ve Tunca nehirleri de kurama noktasına geldi. Bulgaristan'dan doğan ve sadece 300 metrelik kısmı Türkiye'den geçen Arda Nehri tamamen kurudu. Arda Nehri'nden beslenen Meriç ve Tunca nehirlerinin debisi ise her geçen gün hızla düşmeye başladı. Geçen Şubat ayında taştığında 1200 metreküp saniyeye ulaşan Meriç Nehri şimdilerde 66 metreküp saniyeye kadar geriledi. Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmaması ve bölgenin yağış alamaması nedeniyle, Meriç Nehri'yle birleşen Arda Nehri tamamen kurudu. Arda Nehri'nde su bulunmaması nedeniyle Meriç ve Tunca nehirleri 41 dereceye kadar yükselen sıcak hava nedeniyle kurudu.

DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre Arda Nehri'nin debi oranı 0 metreküp/saniye, Meriç nehri 66 metreküp/saniye, Tunca Nehri ise 12 metreküp/saniye olarak ölçüldü.

NEHİR YATAĞINDA İŞ MAKİNELERİ

Kuraklık nedeniyle Meriç Nehri'ndeki debi düşüşü, nehir üzerinde su akışını engelleyen büyük kum adacıklarının da oluşmasına neden oldu. DSİ 11'nci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı iş makinaları kış aylarında taşkınlarla gündeme gelen ancak şimdilerde kuruyan Meriç Nehri üzerindeki kum adacıklarını dağıtmaya çalışıyor. Nehir üzerinde rahatlıkla gezebilen iş makinaları adacıklarda biriken kumları nehrin akıcı bölümlerine taşıyarak dağıtmaya çalışıyor. Nehrin büyük bölümünde yürüyerek gezilebilirken, balıkçılar ise kum adacıkları nedeniyle sandallarıyla nehre açılamıyor.

1 MİLYON METREKÜP KUM ÇIKARILDI

Türk-Yunan sınırından başlayıp Meriç Köprüsü'nün 500 metre üstüne kadar devam eden 7.5 kilometrelik alanda 2010 yılında başlayan ve 2 yıl süren proje ile yaklaşık 1 milyon metreküp kum çıkarıldı. Türkiye- Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Taşkın Tahmini için Kapasite Geliştirme ve Taşkın Kontrolü Projesi'ne 4 milyon 510 bin euro para harcanırken, bunun yüzde 75'i AB fonlarından kalan yüzde 25'i ise Devlet Su İşleri tarafından karşılanmıştı. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kuraklık Nedeniyle Meriç Nehri'nde Kum Adacıkları Oluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement