Kurban Bayramı'na Doğru - Son Dakika
Güncel

Kurban Bayramı'na Doğru

Kurban Bayramı\'na Doğru

KÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Özkan: "Kurbanda niyet çok önemlidir ve hayvanın büyüklüğü, eti önem arz etmez. Önemli olan kurbanı Allah için iyi niyetle sunmamızdır"

12.10.2013 12:27

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, kurbanda niyetin çok önemli olduğunu belirterek, "Hayvanın büyüklüğü, eti önem arz etmez. Önemli olan kurbanı Allah için iyi niyetle sunmamızdır" dedi.

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin insanlık tarihiyle başladığını belirterek, tüm ümmetlere Cenab-ı Allah'ın kurban ibadetini farz kıldığını, Kur'an-ı Kerim'de 27 yerde kurban ifadesinin geçtiğini söyledi.

Kurbanın İslam üstü bir ibadet olduğunu aktaran Özkan, "Bütün ümmetlere Allah'ın şamil kıldığı bir ibadettir. Bu açıdan da her milletin hayatında kurbanın çok önemli bir yeri olduğunu görüyoruz. Kurban, Allah'a yaklaşmaktır, onun rızasını kazanmak için Allah'ın adıyla kesilir. Kurbanda niyet çok önemlidir ve hayvanın büyüklüğü, eti önem arz etmez. Önemli olan kurbanı Allah için iyi niyetle sunmamızdır. Kurban Bayramı'nda Allah için kesilen bir hayvanı incitmemek, üzmemek gerekiyor" diye konuştu.

Kurbanı hırpalamamak ve üzmemek gerektiğini belirten Özkan, şöyle devam etti:

"İslam'da 2 yaşından küçük büyükbaş hayvanların kesilmesine müsaade edilmez. Hayvanın varlığını muhafaza ediyor. Kurban Bayramı, hayvanların neslini gençleştirerek hayvan varlığının çoğaltılmasını sağlamaktadır. Kurban, Allah'ın rızasına gönderiliyor, bir manada kurban Allah'a gönderilen bir mektuptur, dilekçedir."

- Bayramın tatil fırsatına çevrilmesi

Bayramların kardeşliğin ve sevginin zirveye ulaştığı anlar olduğunu vurgulayan Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bayramlar, küskünlüklerin, dargınlıkların biterek, akrabalar arasındaki kaynaşmanın önemli vesileleridir. Dolayısıyla bireysel olarak ailevi hayatımızdaki kardeşlik akrabalık ilişkilerinin güçlendiği, pekiştirildiği güzel fırsatlardır. Bayramın bir yükseliş olarak vesile bilinmesi gerekiyor. 'Sakın tatile gitmeyin' demiyoruz ama 'önce kurban kesilip, bayramlaşıp, helalleşip, daha sonra tatil yapılabilir' diyoruz. Önce bayramı bayram gibi yaşayalım, gereğini yerine getirelim. Daha sonra herkes istediğini yapabilir." - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kurban Bayramı'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement