Mazlum Der: Esad Ve Suç Ortakları Türkiye'de De Yargılanabilir - Son Dakika
Güncel

Mazlum Der: Esad Ve Suç Ortakları Türkiye'de De Yargılanabilir

Mazlum Der: Esad Ve Suç Ortakları Türkiye\'de De Yargılanabilir

Suriye'de son günlerde meydana gelen olaylarda polis ve askerlerin sivillerin üzerine açtığı ateşte çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesi Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi tarafından protesto edildi.

26.04.2011 14:00

Suriye'de son günlerde meydana gelen olaylarda polis ve askerlerin sivillerin üzerine açtığı ateşte çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesi İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi tarafından protesto edildi.

Yaralıların hastanelerden kaçırılarak infaz edildiğini öne süren Mazlum-Der yöneticilerinden Yahya Öger, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın insanlık suçu işlediği için cezalandırılmasını istedi, suçun "insanlığa karşı suç" olması nedeniyle Türkiye'de de yargılanabileceğini savundu.

Mazlum Der adına basın açıklamasını okuyan Yahya Öger, Esad ve suç ortaklarının sivillere karşı silahlı saldırı, bombalama ve diğer saldırılar nedeniyle insanlığa karşı suç işlediklerini söyledi. Başta Dera ve Şam olmak üzere mevcut rejime yönelik sivil protestolara karşı, sivil halkın üzerine doğrudan ateş açılarak binlerce insan öldürüldüğünü, binlercesinin yaralandığını iddia eden Yahya Öger, şöyle dedi:

"Suriye'de 220'yi aşkın kayıp bildirimi yapılmakta, yaralılar hastanelerden kaçırılarak infaz edilmekte sayısız haksız gözaltılarla yok etme ve sindirme operasyonu yapılmaktadır. Suriye'de günümüz, hem de geçmişte de ağır insan hakları ihlalleri yaşandı. Nitekim Beşar Esad'ın babası Hafız Esad döneminde de Hama'da binlerce insan ateş açılarak katledilmişti. Katı Baas rejimi, azınlık diktatörlüğü üzerine kurulmuştur. Burada yaşayan Kürtler'in yasal hakları tanınmadığı gibi, ağır haksızlıklara maruz kalmaktadır. Aynı şekilde Baas Rejiminde İhvanı Müslimin üyesi olanlar da en ağır ve insanlık dışı cezalara çarptırılmaktadır. Hama ve Humus katliamları yeterince aydınlanmadığı gibi faillerinin de cezalandırılmadığı katliamlardır. Ayrıca Suriye hapishanelerinde tüm muhalifler on yıllara varan, yargısız ve haksız, cezaevlerinde insanlığa aykırı şartlarda tutulmaktadır. "

"BEŞAR ESAD, TÜRKİYE'DE DE YARGILANABİLİR"

Suriye'de işlenen suçların, Suriyeli rejim muhaliflerinin siyasal, felsefi görüşlerinden dolayı onları yok etme planı doğrultusunda sistemli olarak işlendiğinden insanlığa karşı suçlar kapsamında olduğunu öne süren Yahya Öger, "Kasten öldürülen her kişi sayısınca müebbet ağır hapis cezası verilmelidir. Bu maddeden yargılananlar için zamanaşımının işlememesi de, uzun süren kaçma olaylarına karşı etkin yargı için olanak sağlamaktadır. Bu suçlar her ne kadar Suriye'de gerçekleştirilmiş ise de, Uluslar arası yasalar ve TCK'nın 13'üncü maddesine göre, insanlığa karşı suç işlenmesi nedeniyle bulundukları veya yakalandıkları devletlerde olduğu gibi Türkiye mahkemelerinde ve Türkiye'de yargılanabilirler. Suriye rejimini, sivillere yönelik işlediği insanlığa karşı suçlardan dolayı kınıyoruz. Başta Esad ve suç ortakları olmak üzere, faillerin en ağır cezalandırılmaları için yargılanmaları gerektiğini belirtiriz. Türkiye hükümetini, Suriye'de yaşanan vahşete karşı sesiz kalmaktan ve Esad rejimini kollayan açıklamalar yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Kamuoyumuzun Suriye'de yaşanan zulümlere karşı daha duyarlı olmaya, davet ediyoruz. " diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mazlum Der: Esad Ve Suç Ortakları Türkiye'de De Yargılanabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement