Mısır'da "Devrimin Aktörlerine" Hapis Cezası - Son Dakika
Güncel

Mısır'da "Devrimin Aktörlerine" Hapis Cezası

Mısır\'da "Devrimin Aktörlerine" Hapis Cezası

Arap İnsan Hakları Örgütü Genel Müdürü Razı: "Herhangi bir suça karışmamış siyasi aktivistleri hedef alan bu yanlış karardan temyiz yoluyla geri dönüş sağlanabilir" Birleşmiş İnsan Hakları Grubu Direktörü El Beri: "Söz konusu karar, yargının siyasi çıkarlar doğrultusunda kullanıldığını gösteriyor.

23.12.2013 00:33

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejimini sona erdiren 25 Ocak devriminin en önemli isimlerinden 6 Nisan Hareketi kurucuları Ahmed Mahir, Ahmed Duma ve Muhammed Adil hakkında 3 yıl hapis cezası verilmesini tepkiyle karşılayan insan hakları kuruluşları, kararı "siyasi" olarak nitelendirdi.

Arap İnsan Hakları Örgütü Genel Müdürü Muhammed Razı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Nisan Hareketi kurucuları Mahir, Duma ve Adil'in hapis cezasına çarptırılmasından dolayı endişe duyduğunu belirterek "Herhangi bir suça karışmamış siyasi aktivistleri hedef alan bu yanlış karardan temyiz yoluyla geri dönüş sağlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş İnsan Hakları Grubu Müdürü Necad el-Beri de "Söz konusu karar yargının siyasi çıkarlar doğrultusunda kullanıldığını gösteriyor. Bu, son dönemde yalnızca Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) yönelik değil, tüm siyasi taraflar hakkında çıkarılan kararlarda görülüyor" diye konuştu.

Mahkeme kararına temyiz yolunun açık olduğuna dikkati çeken Mısır İnsan Hakları Örgütü Başkanı Hafız Ebu Sade ise gösteri kanununu ihlalin para cezasıyla sınırlı olduğunu, dolayısıyla yasanın yanlış uygulandığını ve iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Mısır İnsan Hakları Birliği Başkanı Necib Cebrail de kararın "siyasi" olduğunu ve insan haklarını ihlal anlamına geldiğini vurgulayarak "Temyiz mahkemesinde kararın iptal edileceğini umuyorum" ifadesini kullandı.

Ahmed Mahir, Ahmed Duma ve Muhammed Adil hakkında verilen 3 yıl hapis cezası, darbe karşıtı ve yandaşı pek çok siyasi grup tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin gerçekleşmesinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi kurucularından Mahir, Duma ve Adil hakkında, 30 Kasım'da başkent Kahire'de bir mahkeme önünde düzenlenen gösterilerin ardından güvenlik güçlerine saldırı ve gösteri kanununu ihlal suçlamasıyla yakalama kararı çıkarılmıştı. Mahir, Duma ve Adil dün çıkarıldıkları mahkemede 3 yıl hapis ve 7 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da 'Devrimin Aktörlerine' Hapis Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement