Neonaziler'e Karşı Merkezi Veri Sistemi Oluşturuldu - Son Dakika
Güncel

Neonaziler'e Karşı Merkezi Veri Sistemi Oluşturuldu

Neonaziler\'e Karşı Merkezi Veri Sistemi Oluşturuldu

Almanya'da 2000 - 2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın polisi öldürdükleri ortaya çıkan Neonazi terör hücresi ardından merkezi veri sistemi oluşturuldu.

20.09.2012 10:55  Güncelleme: 10:54

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın polisi öldürdükleri ortaya çıkan Neonazi terör hücresi ardından merkezi veri sistemi oluşturuldu. Neonazilerle daha etkin mücadele amacıyla aşırı sağcılara ilişkin bilgilerin yer alacağı merkezi veri sistemi İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich tarafından Berlin'de tanıtıldı.

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk, 10 kişinin Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör hücresi tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkması, güvenlik ve istihbarat kurumlarının çalışma yöntemini gündeme getirdi. Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, benzeri cinayetlerin bir daha görülmemesi için güvenlik ve istihbarat kurumlarının çalışma biçiminde bazı değişikliklere gidildiğini anlattı. Bakan Fridrich, 'Burada atılan ilk adım, her kurumun kendi içindeki çalışmalarının iyileştirilmesi. İkinci adım ise kurumlar arası işbirliği. Bunu bilgi ağlarının oluşturulması takip ediyor' dedi. Deutcshe Welle, bakanın bu merkezde gününüzdeki modern teknolojik imkanların kullanılarak, işbirliğinin destekleneceğini belirterek, 'Bugün burada start verdiğimiz sistem de teknolojik olanaklardan yararlanılarak, 36 kurumun sahip olduğu bilgilerin tek bir merkezde toplanmasını ve böylelikle aşırı sağcılıkla mücadele edilmesini sağlıyor' dediğini aktardı.

36 GÜVENLİK VE İSTİHBARAT KURUMU TEK ÇATI ALTINDA

İçişleri Bakanı Friedrich, bu merkezi sistem sayesinde aşırı sağcı bir kişi hakkında bilgi sahibi olunacağını bildirdi. Şiddet eğilimli aşırı sağcılara ilişkin verilerin toplanacağı merkezi sistem, Almanya'daki 36 güvenlik ve istihbarat kurumu arasında bilgi alışverişi sağlayacak. Bu kurumlar arasında federal ve eyalet düzeyindeki emniyet ile anayasayı koruma teşkilatları ve Askeri İstihbarat Teşkilatı bulunuyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, merkezi veri sisteminin ilgili bütün kurumlar için önemine dikkat çekti. Maasen, aşırı sağcılara ilişkin veri merkezinin, ilgili bütün kurumlara kolaylıklar getireceğini, bu sistemin güvenlik kurumlarına, bir kişinin kimliğinin hızlı bir şekilde belirlenmesinin yanı sıra o kişiye ilişkin hangi kurumda hangi verilerin bulunduğuna dair bilgi alışverişi sağlayacağını kaydetti.

Yapılan açıklamaya göre veri merkezinde, şiddet eğilimli aşırı sağcılara ilişkin sadece kimlik bilgileri yer alıyor. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğu takdirde, ilgili kuruma başvuruda bulunulması öngörülüyor.

Öte yandan, aşırı sağcılıkla daha etkin mücadele edilmesi için güvenlik ve istihbarat birimleri arasında bilgi alışverişi sağlayan bu veri merkezinin eleştirilere de yol açtığı hatırlatıldı. Bu veri merkezinin aşırı sağcılıkla mücadelede yeterli gelmeyeceğini savunan koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), Almanya'nın güvenlik yapısında köklü değişiklik yapılması ve Askeri İstihbarat Teşkilatı'nın lağvedilmesi istedi. Muhalefetteki Sol Parti ise bu merkezde, Anayasayı Koruma Teşkilatı için çalışan muhbirlere ilişkin bilgilerin bulunmayacak olmasını eleştirdi.

Federal İçişleri Bakarı Friedrich, bu veri merkezinin 'bütün sorulara yanıt bulamayacağını, muhbirlere ilişkin ayrı bir veri sistemi oluşturulmasını planladıklarını ifade ederken, 'Bu konuda bazı düşüncelerim var. Bunlardan biri, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda görevli bütün muhbirlerin kayıtlı olacağı bir merkezin oluşturulması. Bu merkezden, kimin, hangi koşullar altında bilgi isteyebileceği ayrı bir soru. Ama kanımca muhbirlere ilişkin toplu bilginin bulunması gerekiyor. Konuyu önümüzdeki haftalarda eyaletlerdeki içişleri bakanları ile görüşeceğim' diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Neonaziler'e Karşı Merkezi Veri Sistemi Oluşturuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement