Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice Afganistan'da - Son Dakika
Güncel

Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice Afganistan'da

Obama\'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice Afganistan\'da

Karzai, Rice ile görüştü

26.11.2013 11:40

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 3 günlük ziyaret için başkent Kabil'de bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ı kabul etti.

Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, ağırlıklı olarak ABD askerlerinin 2014 sonrasında Afganistan'da kalmasına olanak sağlayacak İkili Güvenlik Anlaşması ele alındı.

Rice'ın, önceki gün 2 bin 500 kişiden oluşan Afgan Halk Meclisi tarafından onaylanan İkili Güvenlik Anlaşması'nın hızlı bir şekilde imzalanması için Karzai'yi ikna etmeye çalıştığı ancak Karzai'nin kısa vadede söz konusu anlaşmaya imza atmayı reddettiği bildirildi.

Görüşmede ayrıca, Karzai'nin bazı şartlar öne sürdüğü belirtilirken, şartlar, ABD askerlerinin terörle mücadele çerçevesinde Afgan halkının evlerine baskın yapmaması, nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerine müdahale edilmemesi ve ülkede barışın tesisine destek verilmesi şeklinde açıklandı.  Afgan liderin, ABD tarafından Guantanamo'da tutuklu bulunan Afgan mahkumların teslim edilmesini ön şart olarak sunduğu dile getirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Karzai'nin anlaşmayı imzalamaya hazır olmadığı gerekçesiyle yeni şartlar öne sürdüğü iddia edilirken, Washington yönetimi, İkili Güvenlik Anlaşması'nın yıl sonuna kadar imzalanmaması halinde bu ülkedeki tüm askerlerini çekeceğini belirtiyor.

26 maddeden oluşan İkili Güvenlik Anlaşması, Amerikan askerlerinin NATO'nun görev süresinin sona ereceği 2014 sonrasında Afganistan'da kalmasına imkan tanıyor.

İki yıl önce Irak'ta benzer durumla karşılaşan ABD, Bağdat yönetimi ile anlaşamaması üzerine bu ülkeden tüm askerlerini çekmişti.

ABD'nin Afganistan'da kalması halinde, Washington yönetimi bu ülkeye yıllık 4.1 milyar dolar askeri yardımın yanı sıra kalkınma projelerine maddi destek ve Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi konusunda yardım taahhüt ediyor. - Kabil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice Afganistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement