Önemli Bir Cazibe Merkezi - Son Dakika
Güncel

Önemli Bir Cazibe Merkezi

Önemli Bir Cazibe Merkezi

Kaymakam Can, Kurtalan'daki cazibe merkezleri için "tarım ve hayvancılık ilçemiz için lokomotif bir sektördür'' dedi.

18.11.2012 09:56  Güncelleme: 23:04

Kurtalan, Tarım ve Hayvancılık Alanında Önemli Bir Cazibe Merkezi

Kurtalan Kaymakamı Abdulhalim Can,"Kurtalan ilçesinde Kırsal kalkınma Programları kapsamında gerçekleştirilen projeler ile, Tarım ve Hayvancılık alanında önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, Kurtalan ilçemiz, önemli bir cazibe merekzi haline dönüştüğünü" söyledi.

Kurtalan ilçemizde, Tarım ve Hayvancılık alanında gerçekleştirilen Projelerle, ilçenin hızlı bir kalkınma hamlesi içinde olduğunu belirten Kaymakam Can,"Tarım ve hayvancılık ilçemiz için lokomotif bir sektördür. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve müteşebbislerin ve Çiftçilerimizin ekonomik şartlarının iyileştirilmesi ve artırılması amacıyla yoğun bir proje çalışması başlatıklarını ifade eden Can, ilçemiz ekonomisinin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için, Valiliğimizin de büyük katkılarıyla, Kaymakamlık olarak her türlü desteğin sağlandığını ve çok önemli projelerin hayata geçirildiğini"belirtti.

FISTIK BAHÇELERİNİN TESİS EDİLMESİ PROJESİ İLE 45 ÇİTÇİ YARARLANDI.

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Prpojesi (KDRP) kapsamında %80 hibe ile desteklenen Projede; 18 köyde toplam 45 Çiftçi yararlanmış, Proje ile 1412 dönüm arazi üzerine 33.500 adet fıstık fidanı ekilmiş, Fıstık bahçelerinin etrafı korunaklı hale getirilmek üzere, 32.500 metre tel örgü ve 6.500 adet tel dikme kulanılarak, çiftçilerimize büyük bir destek sağlanmıştır.

KILIÇLI KÖYÜ SERA PROJESİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, Kılıçlı köyünde 10 deker arazi üzerinde 597 bin Tl (% 50 hibe desteği) Sera kurulumu gerçekleştirilmiş olup, üretilen yaş sebzeler İl merkezi ve bölge illerine gönderilmektedir.

AKSÖGÜT KIRSAL KALKINMA KOOPERATİFİ İLE, 34 İHTİYAÇ SAHİBİ AİLE ÜRETİCİ KONUMUNA GEÇTİ.

Sosyal yardımlaşma Genel Müdürlüğünün (KASDEP) Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında 2 yıl geri ödemesiz,6 yıl sıfır faizli kredi ile finanse edilip, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Aksöğüt köyünde ikamet eden yardıma muhtaç 34 aileden oluşan kooperatife 34 Ahır,ve toplamda 136 adet Simental ırkı Gebe Düve alımı yapılarak, burada yaşayan vatandaşlar ekonomik olarak desteklenmiş ve her biri üretici konumuna geçerek, aile bütçelerine katkı sağlanmıştır.

GAP SÜT SIĞIRCILIĞI PROJELERİ İLE, HAYVANCILIK HIZLA GELİŞİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının GAP illerine yönelik Süt Sığırcılığıi Hibbe programı kapsamında kabul edilen proje ile Süt Sağım Ünitesine %40, hayvan alımına da %40 hibe uygulanmıştır. Kurtalan İlçe merkezinde kurulan işletmede Süt Sağım üniteleri tamamlanarak,100 Simental ırkı gebe güve Almanyadan ithal edilerek alımı yapılmış,Gap Modern Süt Sığırcılığı, projesi kapsamında, 700 bin TL değerindeki bu yatırıma, 249 bin TL  çiftçimize, makine ve hayvan desteği sağlanmıştır.

Ayrıca Gözpınar Beldesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının GAP illerine yönelik Süt Sığırcılığıi Hibbe programı kapsamında, Gzpınar beldesinde kurulan işletmede, Ahır yapımı ve Süt sağım üniteleri tamamlanarak, 50 Holstain gebe güve alımı yapılarak, Ahır yapımına %30, Süt Sağım ünitesi ve hayvan alımı için de %40 hibbe yardımı yapılmıştır.

NAR BAHÇELERİNİ GELİŞTİRME TESİSİ

İFAD (DBSKP Diyarbakır, Batman Siirt Kalkınma Projesi kapsamında, Kurtalan ilçesine bağlı Bölüktepe, Akdem, Yayıklıve Kılıçlı köylerinde toplamda,33,4 dönümlük dört adet Nar bahçesi tesisi %50 hibe desteği ile kurularak, çiftçilerimizin hizmetine sunuldu.

Ayrıca İFAD (DBSKP Diyarbakır, Batman Siirt Kalkınma Projesi kapsamında Demastrasyon amaçlı projeler geliştirilerek, %100 hibe desteği ile Yunuslar köyünde 10 dönümlük arazi üzerinde Nektarin bahçesi tesisi, Oyacık köyünde 8 dönümlük arazi üzerinde Yüksek Terbiyeli Bağ tesisi, yine Kılıçlı köyünde 8 dönümlük arazi üzerinde Erik bahçesi tesisi kurularak, çiftçilerimiz projeden en iyi şekilde yararlanmaları sağlanmıştır.

ULUKÖY HAYVAN SULAMA GÖLETİ

Uluköy ve civar köylerdeki büyük ve küçükbaş hayvanların sulama ihtiyacının karşılamaya yönelik olarak, (İfad) Diyarbakır-Batman-Siirt illeri kalkımnma projesi kapsamında yapımı tamamlan gölet, 468 bin 509 Tl ödenek ile tamamlanarak, Vatandaşların hizmetine sunuldu.

STABİLİZE BAHÇE - TARLA YOL YAPMI 2013 YATIRIM PROGRAMINDA

Kurtalan İlçesine bağlı Bağlıca ve yayıklı köylerinde mevcut Bahçe-Tarla yollarının stabilize olarak yapım işi, (İfad) Diyarbakır-Batman-Siirt illeri kalkımnma projesi kapsamında 2013 yılı yatırım programına alınmıştır. Proje kapsamında yapılacak stabilize yollar için tüm malzemeler proje bütçesinden karşılanacak,yapım işlemleri ve ekipman desteği il Özel idaresi tarafından sağlanacaktır.

KÖYDES PROJELERİ İLE ASFALTSIZ KÖY YOLU KALMADI

Kurtalan Kaymakamı Addulhalim Can,"Cumhuriyet tarihimizin en önemli kırsal kalkınma projelerinden olan Köydes projeleriyle, Kurtalan ilçesindeki köy yollarının %98 lik bölümünün asfaltlandığını ayrıca köylerimizdeki alt yapı eksikliklerinin de giderilmesi amacıyla bir çok proje uyguladıklarınını belirterek, Kurtalan' da özelikle son yıllarda eğitim, sağlık, Kültür, ulaşım ve sosyal Kalkınma programları ile vatandaşlarımızın refah seviyelerinin yükseltidiğini" söyledi.

ADEN VE TOPDES PROJELERİ KABUL EDİLDİ

İnsan Odaklı projelerede büyük bir önem verdiklerini ifade eden Kaymakam Can, "Önümüzdeki aylarda ADEN ( Aile Destek Eğitim Merkezi) ile TOPDES (Toplum Destekli Polis Büro Amirliği)' nin hizmete gireceğini belirterek, ADEN için Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına yaptığımız projemiz kabul edilerek, 300 bin Tl ödenek tahsis edilmiştir. Öte Yandan TOPDES için Gençlik ve Spor bakanlığından 100 bin Tl ödenek ile projemiz kabul edilmiş olup, eski Öğretmen evini onarımdan geçirerek TOPDES için tahsis ettik, çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Önümüzdeki aylarda bu iki projemizi hayata geçirerek, Kurtalan halkımızın hizmetine sunacağız." diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Önemli Bir Cazibe Merkezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement