Organ Bağışına 'Turgutlu' Damgası' - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışına 'Turgutlu' Damgası'

Organ Bağışına \'Turgutlu\' Damgası\'

Turgutlu ilçesinde, son bir hafta içerisinde iki kişi organlarını bağışlayarak 10 kişiye umut oldu.

01.03.2013 12:38

Turgutlu ilçesinde, son bir hafta içerisinde iki kişi organlarını bağışlayarak 10 kişiye umut oldu. Geçen günlerde beyin ölümü gerçekleşen Süleyman Bozkurt ve iki gün önce beyin ölümü gerçekleşen Refiye Karaarslan'dan alınan organlar 10 kişiye ikinci bir yaşam şansı verdi.

Başhekim Sabri Taşçıoğlu ile organ nakli konusunda titizlikle çalışan ekip Turgutlu Devlet Hastanesi Yoğum Bakım Servisi Sorumlusu Anestezi Uzmanı Dr. Deniz Heppekcan Öztekin ve Turgutlu Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Güler Turgut'dan oluşuyor.

Organ naklinin ne denli zorlu bir süreç olduğu ve ekstra özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Başhekim Op.Dr.Sabri Taşçıoğlu, Turgutlu'nun bu konuda öne çıkmaya başladığını ve organ naklinin en önemli unsurunun beyin ölümü teşhisi koymak olduğunu ifade etti.

Organları bağışlanan Süleyman Bozkurt'un karaciğeri, sağ ve sol böbreği, kalp kapağı ve iki korneası toplam 6 hastaya nakil olurken, Bozkurt'un tüm organları İzmir'deki hastalara nakledildi. Diğer organ bağışı ise iki gün önce beyin ölümü gerçekleşen Refiye Karaarslan'dan geldi. Karaarslan'ın akciğeri İstanbul'da bir hastaya, karaciğeri Malatya'da bir hastaya ve

iki böbreği ise İzmir'deki hastalara nakledildi.

Hekimlerin yaptıkları açıklamalarda organ nakli konusunda asıl temel unsurun yoğun bakım ünitesinde konulan beyin ölümü teşhisinin olduğu ifade edildi. Organların beyin ölümü gerçekleşen kişilerden alınırken çok dikkatli bir çalışma gerektiğini ifade eden doktorlar, organların hasar görmemesi için oldukça titiz bir çalışma ortamında bu işlemlerin yapıldığını dile getirdiler.

Organ bağışı konusunda toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Taşçıoğlu, şöyle konuştu: "Biz, Turgutlu Devlet Hastanesi olarak organ nakli konusunda son derece duyarlı çalışıyoruz. İki organ naklinden önce 2011 yılında bir organ naklimiz olmuştu. Yoğun bakım servisi ekibimiz bir hafta içerisinde iki beyin ölümü teşhisi yaptı. Geçen günlerde hayatını kaybeden Süleyman Bozkurt isimli vatandaşımızın aile onayı sonucu alınan organları 6 kişiye nakledildi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. İki gün önce Refiye Karaarslan isimli hastamızda beyin ölümü gerçekleşti. Refiye Karaarslan'dan aldığımız organlar dört kişiye hayat verdi. Hastanemizin yoğun bakım ünitesinde titiz bir çalışma ortamı kurduk ve beyin ölümü teşhisi sonrası organ bağışı konusunda ailelerle anında irtibata geçiyoruz. Organ bağışını kabul eden ailelerden aldığımız onay sonrası organ nakil sürecine başlıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Biz, Turgutlu Devlet Hastanesi olarak organ bağışı konusunda oldukça iddialıyız. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek."

Turgutlu Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Güler Turgut,

yoğun bakım ünitesinde hastanın beyin ölümü gerçekleştikten sonra asli görevinin başladığını belirterek şunları söyledi: "Beyin ölümünden sonra hasta yakınlarından organ bağışı talep ediyoruz. Zor bir görev yapıyorum çünkü acılı bir aile ile acıları çok taze iken organ nakli konusunda diyalog kurmaya çalışıyorum. Karşıdaki insanlardan ne tepki alacağımızı bilmediğimizden dolayı riskli ama vicdani bir iş yapıyoruz. Olumlu cevap sonrası birçok insanın yeniden hayata dönmesine vesile oluyoruz. Son bir haftada iki hastadan organ bağışı işlemi gerçekleştirdik. Bu iki hastadan alınan organlar 10 kişiye yeniden hayat vermiş oldu."

Beyin ölümü kararı veren ekibin bir parçası olan Turgutlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Anestezi Uzmanı Dr. Deniz Heppekcan Öztekin ise; sözlerini şöyle sürdürdü: "Son bir hafta içerisinde yoğum bakım ünitemizde takip ettiğimiz iki hastamızın klinik açıdan beyin ölümü gerçekleşti. Bu süreçte beyin ölümü teşhisini koyan dört uzman hekimden biriyim. Daha sonraki süreçte hastanemizin organ nakli koordinatörü tarafından ailenin bilgilendirilme süreci başlıyor. Bu zorlu süreçte başhekimimizden, organ nakil koordinatörümüzden ve yoğun bakım çalışanlarından destek görüyoruz. Yaklaşık 25 kişilik bir ekip ile yoğun bir çalışmaya giriyoruz. Geçen hafta iki hastanın beyin ölümünün ardından aileleriyle yapılan görüşmelerde organ bağışı konusunda onay aldık. Ailelerin bu kararı ile organlar başka hastalara yaşam şansı sundu. 10 kişi yeniden hayat buldu. Bu açıdan Turgutlu Devlet Hastanesi olarak gururluyuz. Organ nakli konusunda yoğun mesai harcadığımız tüm ekibimize teşekkür ediyoruz." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Organ Bağışına 'Turgutlu' Damgası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement