Osmaniye Sezonun İlk Yer Fıstığı Tohumu Toprakla Buluştu - Son Dakika
Güncel

Osmaniye Sezonun İlk Yer Fıstığı Tohumu Toprakla Buluştu

Osmaniye Sezonun İlk Yer Fıstığı Tohumu Toprakla Buluştu

Türkiye'de yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Osmaniye'de sezonun ilk yer fıstığı ekimi başladı.

01.04.2016 16:00

Türkiye'de yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Osmaniye'de sezonun ilk yer fıstığı ekimi başladı. Geçen yıl Türkiye'deki yer fıstığının yüzde 30'unu üreten kentte üreticilerin para kazanması nedeniyle bu yıl ekim alanının artması bekleniyor. Osmaniye Yer Fıstığı Sanayici ve İş Adamları Derneği (YERSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Enes Başpınar, "Yer fıstığı tohumları nisan ayının ilk günleri itibariyle yaklaşık 2 aylık süre içerisinde toprağa ekimleri yapılacak. Şuanda sezonun ilk yer fıstığı tohumunu toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Yer fıstığı sezonunu ilk tohumları toprakla buluşturarak açmış bulunmaktayız. Çukurova tüccarlarımıza, kuruyemişçilerimize halkımıza şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Hasadımızı da 8 ve 9'uncu aylarda yapacağız, verimli bir sezon olur inşallah" diye konuştu.

KAZANDIRAN ÜRÜNLER ARASINDA

Yer fıstığının sadece kuruyemişle kalmayıp artık sanayi ürünü haline geldiğini vurgulayan Enes Başpınar, şöyle devam etti:

"Yer fıstığımızın artık yağı da çıkmaya başladı. Bu ürünümüz krokan, draje sanayisinde, baklava, pastane sektöründe olmak üzere bir çok alanda kullanılmaya başladı. Artık endüstriyel ürünler haline gelmeye başladı buda ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlıyor. Ayrıca çiftçilerimiz ve yöremiz açısında da büyük bir önem taşımakta. En çok kazandıran ürünler arasında yer fıstığı gelmektedir. Bu sebeplerle diğer ürünlere oranla yer fıstığı daha cazip olduğu için çiftçilerimiz yer fıstığını ekmeye yöneliyor."

TOHUMLAR İLAÇLANDI

Kentte sezonun ilk yer fıstığını eken çiftçilerden Ömer Şimşek ise, tel kurdu ve kök boğazı çürüklüğü zararlısına karşın tohumları ilaçladıktan sonra toprakla buluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Tohumlar çürümesin diye ekim işlemleri için havaların ısınmasını bekliyoruz. Nisan ayı itibariyle hava sıcaklıkları artmakta ve bizlerde yer fıstığı ekimlerini yapmaktayız. Bundan sonraki aşamalarda bakımla ilgili, yağmurlama çalışmalarını devam edeceğiz. Hasadımız 8'inci ayda başlayıp 11'inci aya kadar sürmekte. Birinci ve ikinci ürünlerimiz olacak, bereketli bir sezon bekliyoruz."

EKİM ALANINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise geçen sene il genelinde birinci ve ikinci ürün olmak üzere toplam 115 bin 500 dekar alana ekim yapıldığını belirterek, "2015 yılında birinci ürün 47 bin 810 dekar alanda, ikinci ürün ise 67 bin 690 dekar alanda olmak üzere 115 bin 500 dekar alanda ekim yapıldı. Toplamda ise 42 bin 500 ton ürün elde edildi. Geçen sene yer fıstığı çiftçimize para kazandırmasından dolayı bu yıl ekim alanlarında artış beklemekteyiz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Osmaniye Sezonun İlk Yer Fıstığı Tohumu Toprakla Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement